Business Flitsen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2013

Zeven E-laadpalen in Venlo

Nog dit kwartaal wordt in Venlo een zevental E-laadpalen voor elektrische voertuigen in gebruik genomen. De locaties, verspreid over de gemeente, worden ingericht omdat de gemeente Venlo deelneemt aan de pilot van Stichting E-laad. Er zullen in Venlo drie oplaadpalen worden gerealiseerd en wel op de Craneveldstraat, de Kaldenkerkerweg en de Sloterbeekstraat. Verder komen er laadpalen op de Garnizoenweg en de Scholtis Koopmanstraat in Blerick, op de Raadhuislaan in Tegelen en de Schans in Arcen. Elke oplaadpaal bevat twee oplaadpunten. Dit betekent dat er in totaal 14 oplaadpunten in de gemeente Venlo worden gerealiseerd. Het plaatsen van de laadpunten komt direct voort uit het luchtkwaliteitplan van de gemeente Venlo. Elektrisch rijden (E-rijden) is de laatste jaren sterk in opkomst. Om het E-rijden verder te stimuleren heeft de Stichting E-laad de gemeente Venlo gevraagd deel te nemen aan de pilot. Stichting E-laad, een niet-commerciële partij, is een samenwerking van Nederlandse netbeheerders, die de (regionale) elektriciteits- en gasnetwerken beheren en het transport van energie via het netwerk verzorgen. Door samen te werken kunnen de netbeheerders kennis en investeringen bundelen en de invloed van het opladen van elektrische auto’s op het netwerk onderzoeken. Ook krijgen ze inzicht in het laadgedrag van e-rijders.

Limburg ontspringt dans op

beknibbelen infrastructuur

Limburg komt er in de voorgenomen € 1 miljard aan bezuinigingen op infrastructuur relatief goed van af. Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu wil € 10 miljoen bezuinigen op het Limburgse gedeelte van de snelweg A67 en de verbreding van de A2 twee jaar naar achteren schuiven. De Limburgse spoorprojecten en ook de verschillende Maasplannen blijven ongewijzigd. Gedeputeerde Patrick van der Broeck is dan ook niet ontevreden. Schultz van Haegen besprak haar voornemen half februari in Utrecht met vertegenwoordigers van de provincies en gemeenten in ons land. De Limburgse spoorplannen blijven staan op de lijst waarvoor in het verleden al toezeggingen zijn gedaan. Limburg kan verder met de verbinding tussen Aken en Heerlen als voorloper op een intercityverbinding tussen Eindhoven en Aken. Ook de Maaslijn en de geplande tramverbinding tussen Vlaanderen en Maastricht zijn niet in gevaar, evenals de mogelijke internationale verbindingen met Düsseldorf en Luik.

GreenBrains ontsluit nieuwste kennis

voor ondernemers

Dankzij het project GreenBrains krijgen MKB-ondernemers in Greenport Venlo makkelijker toegang tot de nieuwste kennis van zeven groene kennisinstellingen, van beroepsonderwijs tot universiteit. Ook  krijgen ze hulp bij opleidingen en trainingen. GreenBrains is een initiatief van het Citaverde College, Fontys Hogeschool Venlo en HAS Hogeschool in Den Bosch en vanaf september ook in Venlo. Intussen heeft zich Wageningen UR bij het samenwerkingsverband gevoegd. De Universiteit Maastricht en Gilde Opleidingen sluiten ook aan. De gemeente Venlo en het ministerie van Economische Zaken steunen het project. Om een vliegende start van GreenBrains mogelijk te maken financiert de Provincie Limburg het project met een bijdrage van bijna een half miljoen euro. Gedeputeerde Twan Beurskens van Economische Zaken overhandigde begin februari in de Innovatoren te Venlo de cheque. De feitelijke hulp vindt plaats via tegoedbonnen ter waarde van € 2.500,- of van € 7.500,-. Bij de laatste moet de ondernemer zelf € 2.500,- bijdragen. Ook startende ondernemers kunnen profiteren van deze hulp. Daarnaast wordt voor ondernemers, die zich willen bijscholen, een zogeheten Greenschool opgetuigd. De genoemde kennisinstellingen zorgen in de Greenschool voor een op de ondernemer afgestemd opleidings- en trainingsaanbod. www.greenbrains.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by