Regio van de Smaak

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2013

Hoofdstad van de Smaak maakt zijn opwachting

De regio is al druk bezig met de promotie en het organiseren van diverse activiteiten die in het kader van de Week van de Smaak gedurende het jaar plaats zullen vinden. Toen in 2007 voor het eerst in Nederland de Week van de Smaak werd georganiseerd, riep Valkenburg zichzelf uit tot eerste Hoofdstad van de Smaak. Zo waren er ineens twee nieuwe tradities geboren om gezonde voeding en regionale streekproducten in eigen land te promoten. De afgelopen jaren is de titel Hoofdstad van de Smaak toebedeeld geweest aan respectievelijk Zwolle, Amsterdam, Den Bosch, Groningen en Amersfoort.

Initiatieven

In december haalde Regio Venlo de fakkel van de Hoofdstad van de Smaak op in Amersfoort, die deze titel in het jaar 2012 mocht voeren. Nu is het aan de 6 gemeenten in Noord-Limburg om het concept verder uit te rollen en Noord-Limburg te promoten als gebied waar de productie van voedsel zowel op grootschalige, duurzame en innovatieve wijze als op kleinschalig en ambachtelijk niveau plaatsvindt. In 2013 zullen er naast de Week van de Smaak zelf ook in het kader van Hoofdstad van de Smaak gedurende het hele jaar diverse activiteiten plaatsvinden. Het is aan de gemeenten Venlo, Gennep, Peel en Maas, Venray, Horst aan de Maas, Beesel en Regio Venlo om bedrijven en organisaties zoveel mogelijk te activeren en te stimuleren om zelf initiatieven te nemen die binnen het concept Hoofdstad van de Smaak passen. Alle activiteiten worden opgehangen aan de pijlers recreatie & toerisme (incl. horeca), streekproducten, zorg en educatie (smaaklessen). Op de website regiovandesmaak.nl komen diverse kenmerkende streekproducten en –gerechten aan bod en kunnen ondernemers hun bedrijven, producten, activiteiten en toeristische arrangementen presenteren.  Speciale evenementen zoals proeverijen, maar ook symposia over voeding, fotowedstrijden en andere activiteiten waarin voeding een rol speelt kunnen voor de Smaakkalender 2013 worden aangemeld.

Enkele voorbeelden van grootschalige projecten zijn de intrek van Kokkerelli in Villa Flora waar kinderen actief leren over eten, de opening van de Fooddrome in Villa Flora en Proef de Smaak. Dit laatste project is een initiatief van de Grensregio (Culinary Guide) en koppelt en ontsluit het totale aanbod in zuidoost Nederland en de Duitse Niederrhein op het gebied van streekproducten en agrotoerisme.

De Week van de Smaak vindt dit jaar plaats van 28 september tot en met 6 oktober. Alle activiteiten die de Regio Venlo specifiek in deze week, maar ook het hele jaar door organiseert vindt u terug op www.regiovandesmaak.nl. �

Sinds 2007 wordt er elk jaar in Nederland het nationale culinaire evenement De Week van de Smaak georganiseerd. Tijdens deze week staan traditionele, ambachtelijk, gezonde en duurzame voeding en streekproducten centraal. Deze producten worden door middel van verschillende activiteiten zoals kookdemonstraties, smaaklessen, proeverijen en markten aan het publiek gepresenteerd. Regio Venlo is door stichting Week van de Smaak uitgeroepen tot Hoofdstad van de Smaak 2013.

De regio is al druk bezig met de promotie en het organiseren van diverse activiteiten die in het kader van de Week van de Smaak gedurende het jaar plaats zullen vinden. Toen in 2007 voor het eerst in Nederland de Week van de Smaak werd georganiseerd, riep Valkenburg zichzelf uit tot eerste Hoofdstad van de Smaak. Zo waren er ineens twee nieuwe tradities geboren om gezonde voeding en regionale streekproducten in eigen land te promoten. De afgelopen jaren is de titel Hoofdstad van de Smaak toebedeeld geweest aan respectievelijk Zwolle, Amsterdam, Den Bosch, Groningen en Amersfoort.

Initiatieven

In december haalde Regio Venlo de fakkel van de Hoofdstad van de Smaak op in Amersfoort, die deze titel in het jaar 2012 mocht voeren. Nu is het aan de 6 gemeenten in Noord-Limburg om het concept verder uit te rollen en Noord-Limburg te promoten als gebied waar de productie van voedsel zowel op grootschalige, duurzame en innovatieve wijze als op kleinschalig en ambachtelijk niveau plaatsvindt. In 2013 zullen er naast de Week van de Smaak zelf ook in het kader van Hoofdstad van de Smaak gedurende het hele jaar diverse activiteiten plaatsvinden. Het is aan de gemeenten Venlo, Gennep, Peel en Maas, Venray, Horst aan de Maas, Beesel en Regio Venlo om bedrijven en organisaties zoveel mogelijk te activeren en te stimuleren om zelf initiatieven te nemen die binnen het concept Hoofdstad van de Smaak passen. Alle activiteiten worden opgehangen aan de pijlers recreatie & toerisme (incl. horeca), streekproducten, zorg en educatie (smaaklessen). Op de website regiovandesmaak.nl komen diverse kenmerkende streekproducten en –gerechten aan bod en kunnen ondernemers hun bedrijven, producten, activiteiten en toeristische arrangementen presenteren.  Speciale evenementen zoals proeverijen, maar ook symposia over voeding, fotowedstrijden en andere activiteiten waarin voeding een rol speelt kunnen voor de Smaakkalender 2013 worden aangemeld.

Enkele voorbeelden van grootschalige projecten zijn de intrek van Kokkerelli in Villa Flora waar kinderen actief leren over eten, de opening van de Fooddrome in Villa Flora en Proef de Smaak. Dit laatste project is een initiatief van de Grensregio (Culinary Guide) en koppelt en ontsluit het totale aanbod in zuidoost Nederland en de Duitse Niederrhein op het gebied van streekproducten en agrotoerisme.

De Week van de Smaak vindt dit jaar plaats van 28 september tot en met 6 oktober. Alle activiteiten die de Regio Venlo specifiek in deze week, maar ook het hele jaar door organiseert vindt u terug op www.regiovandesmaak.nl. �

Bronnen:

- www.regiovandesmaak.nl

- www.liefdevoorlimburg.nl

- www.weekvandesmaak.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by