De kringloopwinkel als leerschool

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

De kringloopwinkel als leerschool

Met de aankomende participatiewet worden alle regelingen voor mensen die bij hun deelname aan de arbeidsmarkt ondersteuning nodig hebben gebundeld. Als gevolg hiervan wordt het voor gemeenten meer dan ooit noodzaak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te laten participeren. Initiatieven zoals kringloopbedrijf ’t Pakhoès in Venlo leveren een waardevolle bijdrage.

In Venlo is sinds 2011 kringloopwinkel ’t Pakhoès gevestigd. Dit bedrijf, dat qua inrichting niet onderdoet voor een reguliere winkel in de detailhandel, is een initiatief van WAA groep uit Venlo. “WAA groep is verantwoordelijk voor het organiseren werk voor mensen die dat zelf niet kunnen”, vertelt Hen Schreurs, manager marketing, communicatie en projecten. “Wij zorgen dat de afstand tot de arbeidsmarkt zo veel mogelijk wordt opgeheven. WAA groep functioneert daarbij als intermediair tussen Beesel, Bergen en Venlo enerzijds en de mensen met een sw-indicatie die in deze gemeenten wonen anderzijds. Om voor deze mensen zo goed mogelijk passend werk te vinden, hebben we een heel breed arbeidspakket, variërend van groen tot catering, schoonmaak en archivering. Mensen die via ons een baan vinden, zijn echt ook bij ons in dienst.”

Doelstellingen

Het initiatief voor ’t Pakhoès ontstond een paar jaar geleden toen het grootste kringloopbedrijf van Venlo failliet ging. De gemeente besloot toen samen te werken met WAA groep en vroeg het bedrijf een nieuwe kringloopwinkel op te richten. “Om dit zo goed mogelijk van de grond te krijgen, nam we contact op met Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland en hebben we diverse kringloopbedrijven bezocht. Na het opzetten van een callcenter en een ophaaldienst zijn we in september 2011 de spullen voor de gemeenten gaan ophalen en op 17 december was de opening van de winkel een feit. Inmiddels zijn er hier via de WAA groep 28 mensen werkzaam.”

Schreurs is erg tevreden over ’t Pakhoès. “Enerzijds heeft een kringloopwinkel een aantal doelstellingen. Vanuit milieuoogpunt levert een winkel een belangrijke bijdrage aan het hergebruik van producten en materialen, waardoor de afvalstroom kleiner wordt. Ook heeft een kringloopwinkel een sociaal-maatschappelijke functie. Dat komt natuurlijk tot uiting in het feit dat hier werknemers vanuit ons bedrijf werkzaam zijn en kennismaken met een enorm scala aan werkzaamheden. De keten begint bij het ophalen van spullen bij de mensen thuis en eindigt via het sorteercentrum in de winkel zelf waar etaleren, het prijzen van artikelen en het bedienen van de kassa, maar ook de omgang met klanten en het maken van beslissingen orde van de dag zijn. Het is een enorm brede leerschool wat betreft werkzaamheden en vaardigheden.”

Voor de gemeenschap in Venlo biedt het aanbod van een kringloopwinkel volgens Schreurs aan financieel minder bedeelden een uitweg. “En mede door de gezellige inrichting is ’t Pakhoès voor velen ook een ontmoetingsplek waar mensen graag bijkletsen. De aanwezigheid van een koffiecorner draagt daar zeker aan bij.”

Bijzondere inrichting

Inmiddels weten veel inwoners van Venlo het bijzondere kringloopbedrijf te vinden en groeit de vaste clientèle gestaag. Volgens bedrijfsleidster Laura Freijido ligt dat aan het feit dat ’t Pakhoès een heel ander soort kringloopwinkel is dan de meeste bedrijven in de regio. “Hier vind je ingerichte huiskamers, mooie decoraties, kleuren op de muur en gepimpte meubels.” Schreurs knikt: “Wat betreft de inrichting van een kringloopbedrijf zijn er twee benaderingen. De ene is logistiek , wat inhoudt dat er zo veel mogelijk spullen in de winkel worden geplaatst. Hier is juist heel bewust gekozen voor een benadering vanuit de klant waarbij de spullen in de winkel wat meer ruimte krijgen om tentoongesteld te worden zodat mensen het prettig vinden om door de winkel te lopen. Juist op die manier kan je ze verrassen en motiveren om nog eens terug te komen, net als bij ‘gewone’ winkels in de detailhandel.”

Grenzen verleggen

De dagelijkse leiding van ’t Pakhoès en het bijbehorende sorteercentrum is in handen van Freijido, die een achtergrond in psychologie en retail heeft. Daarnaast is zij samen met de zogenoemde talentontwikkelaars van WAA groep medeverantwoordelijk voor de werknemers van het bedrijf. Deze talentontwikkelaars hebben voor de werknemers een competentieprofiel opgesteld. “Zo kunnen we gezamenlijk kijken welke vaardigheden en competenties een medewerker hier in ’t Pakhoès verder kan ontwikkelen”, vertelt Freijido. “Ik vraag de medewerkers ook heel concreet wat zij nog nodig denken te hebben om klaargestoomd te worden voor de reguliere detailhandel. Als er nog bepaalde aspecten ontbreken, kunnen we daar heel gericht aan werken. Iemand die graag zijn verkooptechnieken wil verbeteren, laat ik bijvoorbeeld drie maanden stage lopen bij een andere medewerker die dit wel al goed onder de knie heeft. Ook heb ik initiatieven zoals de ideeënbus geïntroduceerd zodat mensen zelf ideeën aan kunnen dragen zoals postvakjes voor de medewerkers en goede ideeën voor uitbreiding en speciale acties. Op die manier kunnen ze ook hun eigen kennis delen. Want hoe beter mensen zich ontwikkelen, des te beter ze presteren.” Schreurs: “Het mooie is dat je hier timide personen ziet opbloeien naar assertieve mensen met een positief zelfbeeld en dito zelfvertrouwen. Ze maken hier echt groei door en verbreden hun horizon. Hier kan je mensen motiveren om het beste uit zichzelf te halen en grenzen verleggen.”

Opstap naar reguliere markt

’t Pakhoès is dus een geslaagd initiatief waarmee de gemeente Venlo een mooi instrument in handen heeft om de eerder genoemde participatie te bevorderen. Schreurs: “De mensen die hier werken, kunnen de winkel als opstapje gebruiken voor hun participatie aan de reguliere arbeidsmarkt. Onze volgende stap is dan ook om te kijken of we het personeelsbestand en de activiteiten verder uit kunnen breiden. ’t Pakhoès moet een plus, een meerwaarde zijn op het winkelaanbod dat hier al te vinden is. Dat past uitstekend in het beleid van de gemeente Venlo om zich in de markt te zetten als detailhandelstad, met de Maasboulevard en de komst van enkele grote winkelketens als geslaagde voorbeelden. Met onze winkel als prima tussenstap zijn er voor deze winkels in ieder geval meer dan genoeg uitstekend functionerende medewerkers te vinden.”

www.pakhoesvenlo.nl, www.waagroep.nl

Bedrijfsleider Laura Freijido (links) in overleg met twee medewerkers van ’t Pakhoès.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by