Nieuwsoverzicht 2013

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

Vestiging Hogere Agrarische School Venlo

De Hogere Agrarische School (HAS) in Den Bosch opende in september een volwaardige vestiging in Venlo voor 750 studenten. Studenten konden er toen al terecht op een van de twee bachelor-opleidingen die HAS Venlo gaat aanbieden; Bedrijfskunde & Agribusiness en Toegepaste Biologie. In 2017 volgen nog drie bachelor-opleidingen; Freshfood Design&lnnovation, International Food & Agribusiness evenals Milieukunde in een biobased economie. De jongeren die kiezen voor de nieuwe HAS komen naar verwachting voornamelijk uit Limburg en Oost-Brabant maar ook uit Duitsland. HAS Hogeschool heeft een geschikte locatie gevonden aan de Spoorstraat in Venlo, op drie minuten loopafstand van het centraal station.

Greenportlane officieel geopend

In oktober werd de Greenportlane in de regio Venlo officieel geopend. De nieuwe provinciale weg met een lengte van vijf kilometer ontsluit het Klavertje 4 gebied van 5400 hectare groot in het zogeheten Greenport Venlo. Hier is voor de komende dertig jaar ruimte voor bedrijven in agro en food evenals handel en logistiek. De dubbelbaans weg (2x2 rijstroken) heeft€71,5 miljoen euro gekost en is betaald door de EU, rijk, provincie en regio. De combinatie BAM Wegen en BAM Civiel legde de weg aan. Een deel van de Greenportlane was vorig jaar al klaar in verband met de tuinbouwexpo Floriade, die twee miljoen bezoekers uit de hele wereld trok. Door een onteigeningsprocedure kon de weg pas recent, na een vertraging van een half jaar, volledig worden afgebouwd.  Vanwege de verwachte toename van verkeer is de Greenportlane (80km/u) ook nodig voor de verbetering van de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de omliggende gemeenten. Bijzonder is dat het ontwerp van de weg een paar keer is aangepast aan de wensen van de ontwikkelaar van het gebied, Development Company Greenport Venlo.

Grensoverschrijdend pilotproject

Burgemeester Scholten reisde begin november onverwachts af naar Lobberich voor een persgesprek met burgemeester Christian Wagner van Nettetal. Het nieuws is dat het Europees Parlement in beginsel akkoord is met een pilotproject dat zich gaat afspelen in de grensregio. Het voorstel is 'Agropole' gedoopt; een samentrekking tussen agribusiness en metropole. De bedoeling is om met alle partijen in de regio, grensoverschrijdende projecten te ontwikkelen die de agribusiness verder gaan brengen. Onder voorbehoud van formele goedkeuring is de komende twee jaar 1,2 miljoen euro beschikbaar. Bijzonder is verder dat de pilot voor 100% gefinancierd wordt met Europees geld. Al kan per project natuurlijk aanvullend geld worden gezocht.

Grensgemeenten maken zich sterk voor Duits taalonderwijs

De burgemeesters van de gemeenten Almelo, Arnhem, Emmen, Enschede, Groningen, Heerlen, Hengelo, Maastricht, Nijmegen, Sittard-Geleen en Venlo stuurden half november op initiatief van burgemeester Bruls van Nijmegen een brief naar OC&W Minister Jet Bussemaker. Zij stellen in hun brief dat de positie van het vak Duits op de mbo-opleidingen (de ROC’s) ernstig gevaar loopt en doen een klemmend beroep op de minister om de dreigende verdere marginalisering van het onderwijs in de Duitse taal in het mbo te voorkomen. Sinds 2012 stelt het ministerie van OC &W het vak Engels verplicht voor leerlingen in de hogere opleidingen binnen het MBO. Dit heeft tot gevolg dat leerlingen veelal niet meer gemotiveerd zijn voor het volgen van onderwijs in een tweede taal. Sindsdien wordt Duits door de ROC's  significant minder vaak aangeboden. Voor  2013 en 2014 is opdracht gegeven tot herziening van alle kwalificatiedossiers in het mbo. Alles wat niet direct van belang is voor de beroepsuitoefening verdwijnt uit dit deel. Dit heeft ertoe geleid dat Duits in bijna alle dossiers is verdwenen of sterk is gereduceerd.

Venlo wint titel Beste Binnenstad van Nederland

Op 21 november won Venlo de tweejaarlijkse verkiezing van het Platform Binnenstadsmanagement en liet daarbij in de categorie middelgrote binnensteden concurrent Zaandam achter zich. Venlo mag zich tot 2015 de beste binnenstad van Nederland noemen. Volgens de jury verdient Venlo deze titel, omdat Venlo tegen de conjuncturele trend in flink geïnvesteerd heeft in de binnenstad. Venlo heeft volgens de jury op verrassende wijze de Maas teruggebracht en verbonden aan de stad. Verder roemt de jury de goede samenwerking tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente. Tenslotte heeft Venlo volgens de jury een grote diversiteit in winkelaanbod en is de binnenstad een mooie combinatie tussen landelijke ketens en (nieuwe) lokale ondernemers.

Vindingrijke ondernemers vallen in de prijzen

Acht Limburgse ondernemers en consortia ontvingen op 21 november uit handen van Gouverneur drs. Theo Bovens de InnovAward 2013. De prijswinnaars zijn gekozen uit tientallen vindingen die zijn geboren tijdens de Floriade vorig jaar. De innovaties, vooral op het gebied van voeding, diervoer en transport, hebben geleid tot succesvolle introducties van producten. De prijswinnaars kregen elk een bedrag van €30.000,- en een kunstwerk gemaakt van Limburgse materialen. De ideeën zijn ontstaan uit business to business-bijeenkomsten van Limburg & Co, een initiatief van de Provincie Limburg en Development Company Greenport (DCGV) Venlo tijdens de wereldtuinbouwexpo Floriade in Venlo die twee miljoen bezoekers trok.

Het team van

Noord-Limburg Business

wenst u een succesvol 2014!

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by