Business Flitsen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2014

CATERAARS AANSPRAKELIJK VOOR

ALLERGISCHE REACTIES

Cateraars die eind dit jaar de nieuwe Nederlandse allergenenwet links laten liggen, kunnen aansprakelijk worden gesteld voor allergische reacties of letsel van gasten. Daar wijst Stichting Horeca Onderwijs (SHO) op. Op 22 november 2011 is de nieuwe Verordening Verstrekking (EU) Nr. 1169/2011 van voedselinformatie gepubliceerd. Uiterlijk per productiedatum 13 december 2014 moeten alle producten aan deze Verordening voldoen. LET OP: “De aansprakelijkheid voedselintolerantie en voedselallergie ligt vanaf 13 december 2014 bij de Horecaondernemer. Als je geen goed allergenenbeleid hebt ingevoerd dan ben je niet meer verzekerd bij eventuele letselschade of aansprakelijkheidsstelling”, waarschuwt SHO. Om ondernemers in de catering te ondersteunen, biedt de organisatie praktische informatie voor ondernemers. Zo is op de website onder andere te lezen dat alle bedrijven die voeding en/of drank bereiden, informatie dienen te verstrekken aan de consument cq. gast over de aanwezigheid van allergenen in niet-verpakte producten. Voor verpakte producten geldt de allergenendeclaratie sinds 2003. De uitbreiding is nu voor niet-voorverpakte levensmiddelen. De nieuwe wet moet de voedselveiligheid voor mensen met een allergie of intolerantie vergroten. Daarnaast biedt de stichting een ‘Spoedcursus AllergenendeclaratieÌ“ aan om in no-time te informeren en claims te vermijden. www.sho-horeca.nl 

Regionale aanpak huisvesting en

arbeidsvoorwaarden arbeids-

migranten

De gemeente Venray gaat het toezicht en de handhaving op huisvesting en arbeidsvoorwaarden van arbeidsmigranten deels samen met Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Nederweert aanpakken. Het college van B en W heeft ingestemd met deelname aan het project interventieaanpak huisvesting en arbeidsvoorwaarden arbeidsmigranten. Een samenwerkingsverband van gemeenten, Belastingdienst, Inspectie SZW (voorheen arbeidsinspectie), de ministeries van Financiën, Justitie en SZW, Openbaar Ministerie en UWV pakt in 2014 gezamenlijk misstanden aan, zoals uitbuiting en slechte en gevaarlijke huisvesting van arbeidsmigranten. Deze interventieaanpak gericht op malafide ondernemers is een waardevolle combinatie met de reguliere gemeentelijke (preventieve) controles die moeten voorkomen dat er nieuwe misstanden ontstaan of bestaande locaties niet onderhouden worden. “Arbeidsmigranten hebben recht op fatsoenlijke en vooral veilige huisvesting. We hopen dat deze controles en handhavingsacties ervoor zorgen dat ook andere huisvesters stappen zetten om de huisvesting van arbeidsmigranten op orde te brengen”, aldus verantwoordelijk wethouder Ike Busser.

Kijk voor meer nieuws op www.noordlimburgbusiness.nl

C2C ExpoLAB toont positief

economisch effect aan

Na vier jaar hard aan de weg te hebben getimmerd is het C2C ExpoLAB in Venlo inmiddels uitgegroeid tot een bekende specialist op het gebied van Cradle to Cradle innovatie en de circulaire economie. Bjorn Sanders, directeur van het C2C ExpoLAB licht toe: “De principes van Cradle to Cradle sluiten nauw aan met de missie en visie van de gemeente. Zo zijn in 2007 de ‘Venlo principes’ in het leven geroepen om Cradle to Cradle te integreren in het DNA van de bedrijfsvoering in de regio.

Zoals vele bedrijven in Venlo en omstreken, heeft de gemeente ook zelf geïnvesteerd in Cradle to Cradle, bijvoorbeeld door de oprichting van het C2C ExpoLAB ter versnelling van de praktische implementatie van Cradle to Cradle. Deze vervolgstap toont aan dat Cradle to Cradle inderdaad niet alleen sociaal en milieukundig meerwaarde creëert, maar ook positieve economische effecten met zich meebrengt.”

Volgens Sanders groeit de vraag naar Cradle to Cradle alleen maar meer, vooral in de bouwsector. “We zien bijvoorbeeld steeds vaker dat Cradle to Cradle wordt voorgeschreven in aanbestedingen. Architecten en projectontwikkelaars die weten hoe ze hier antwoord op kunnen geven hebben direct een enorme voorsprong. Het C2C ExpoLAB helpt hen deze kansen te benutten.” Tijdens de recente voorjaarsbijeenkomst bedankte ook wethouder Jos Teeuwen het C2C ExpoLAB voor wat zij de afgelopen jaren bereikt heeft. In november werd de regio Venlo bekroond met de C2C Award voor meest innovatieve regio ter wereld. www.c2cexpolab.eu

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by