Akarton: slim verpakken heeft de toekomst

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2017

Slim verpakken heeft de toekomst

In de verpakkingswereld worden de grote mogelijkheden van de digitalisering, big data en smart industry steeds verder toegepast. In Noord-Limburg is de Venlose kartonproducent en -leverancier Akarton hierin koploper. Met slimme oplossingen weten ze een uiteenlopende klantenkring met specifieke wensen iedere keer weer te verrassen. Eigenaar Mike Noldus zet vol in op de verder opkomende smart industry.Tekst: Niek Arts


Bij Akarton maken ze van golfkarton zowel de standaard grootverpakkingen als de hoogwaardige verpakkingsproducten. Vooral in de specifieke en hoogwaardige producties op maat ligt de toegevoegde waarden van Akarton. Dit zijn bijvoorbeeld verkoopdisplays in supermarkten en mooie productdozen voor de verkoop. Eigenlijk geldt bij Akarton: hoe groter de uitdaging hoe beter hun oplossingen werken. Geen verpakkingsvraag is ze te moeilijk!

Akarton en smart industry

Het verpakkingsprobleem voor de klant oplossen, daarin zit tegenwoordig de grote meerwaarde. Mike Noldus legt uit: "Wij kennen onze vaste klanten goed en weten daarom tegen welke problemen ze aanlopen. Het komt steeds vaker voor dat wij een klant mogen vertellen hoe ze een bepaald product het beste kunnen verpakken. We maken dan onderdeel uit van het productieproces van de klant. Hiervoor hebben we een eigen ontwerpafdeling. We communiceren zo steeds sneller en kunnen ook tijdens het productieproces eenvoudig aanpassingen doorvoeren."

"Door de mogelijkheden van Smart Industry bieden we de flexibilisering die gevraagd wordt. Flexibel werken zit bijvoorbeeld in het op het juiste moment leveren van het verpakkingsmateriaal, zodat er bijna geen voorraad nodig is. Maar er zijn ook slimme toepassingen die vooral bij displays en mooie verpakkingsproducten worden gebruikt. Met digitaal printen en het slim gebruiken van de digitalisering kun je veel meer differentiatie aanbrengen. We werken in kleinere oplagen en kunnen zelfs binnen een oplage weer verschil in de druk en het materiaalgebruik aanbrengen. Echte flexibilisering en maatwerk dus!"

Specifieke klantvraag

Doordat Akarton steeds meer uitdagende verpakkingsopdrachten aankan, komen klanten met steeds specifiekere vragen. Noldus: "Juist daarin zijn wij met onze ervaring en interne ontwerpafdeling onderscheidend. We kunnen écht met de klant meedenken en zo concrete oplossingen aandragen. Ik merk dat steeds meer bedrijven uit de regio met specifieke verpakkingsvragen bij ons komen. Die vraag komt ook van net over de Duitse grens, waar deze vorm van flexibilisering nog in de kinderschoenen staat."

Sociaal gezicht met meerwaarde

Met Akarton is Noldus geworteld in Noord-Limburg, waar ook veel van zijn klanten zitten. "Wij zijn het enige bedrijf in de regio dat zelf een sociale werkplaats heeft. We geven langdurig werklozen, 55-plussers en mensen met een probleem of een beperking volop werk- en ontwikkelkansen. Dit biedt ook mogelijkheden voor bedrijven in Noord-Limburg. Door de vele nieuwe warehouses in de regio, is er een groot tekort aan personeel voor laaggeschoold werk, zoals inpakwerk. Omdat wij een goed functionerende eigen sociale werkplaats hebben, kunnen wij dit werk goed uit handen nemen en intern verzorgen. Zo lossen we het personeelstekort op en integreren we het stukje verpakken in het productieproces."

www.karton.nl

 

 

delen:
Algemene voorwaarden