Bedrijven uit Midden- en Noord-Limburg werken slim samen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2017

BBL-opleiding Procestechniek

Gilde Opleidingen start op nadrukkelijk verzoek van de bedrijven in september 2017 met de bbl-opleiding procestechniek. De perfecte mix van werken en leren. De regio Midden- en Noord-Limburg met veel gevarieerde MKB-bedrijven in de chemie, food, kunststof en maakindustrie heeft goed opgeleide operators en technicians nodig. Zij besturen en onderhouden de steeds verder geautomatiseerde bedrijven. Dit is een must voor het behoud van de maakindustrie voor Midden- en Noord-Limburg.De procestechniek is een belangrijke sector voor de Limburgse arbeidsmarkt. Tussen nu en de komende jaren biedt deze sector kansen voor gediplomeerde operators en maintenance technicians en mensen die hiervoor opgeleid willen worden. Tot 2020 gaat 4% van de operators en technicians met pensioen. Voor Midden- en Noord-Limburg betekent dit een jaarlijkse vraag naar honderd operators en veertig technicians.De ideale mix van leren en werken

Deze vraag wordt momenteel gedeeltelijk ingevuld door de mbo-studenten procestechniek en mechatronica-maintenance, die bij Gilde Opleidingen in Roermond en Venlo op school zitten en jaarlijks afstuderen.

Om aan de volledige vraag te kunnen voldoen, moeten huidige en nieuwe medewerkers bijgeschoold worden tot gediplomeerde operators. Om deze reden starten Océ-Technologies en Rockwool samen met Gilde Opleidingen een bbl-opleiding procestechniek, waarin werken en leren worden gecombineerd. Vier dagen werken en één dag naar school. Een ideale combinatie voor de verdere ontwikkeling tot operator A, B of C. Een operator zorgt ervoor dat alle processen in een bedrijf ? van begin tot eind ? goed verlopen. Hij/zij bedient machines, meet elke stap en stuurt de gehele productie aan. Met een mbo-diploma in de procestechniek is een medewerker breed en duurzaam inzetbaar in de chemie, food, kunststof en maakindustrie.

Luuk Hauser, HR manager bij Océ-Technologies en bestuurslid van Procestechniek & Maintenance Limburg


Opleidings-locaties met eigen karakter

De bbl-opleiding procestechniek wordt aangeboden op twee opleidingslocaties. De opleidingslocatie bij Océ-Technologies in Venlo, waar medewerkers op maandag les krijgen, heeft 'open leren' kenmerken, waarin eigen initiatief en verantwoordelijkheid van de deelnemers gevraagd wordt. De docent is hier meer coach en begeleider. Bij Rockwool Roermond is dinsdag de opleidingsdag en wordt klassikaal geleerd. "Bedrijven kunnen zo kiezen welk opleidingsmodel het beste bij hun medewerkers past of praktisch gezien het beste uitkomt", zegt Luuk Hauser, HR-manager bij Océ-Technologies en bestuurslid van Procestechniek & Maintenance Limburg.

Slim samenwerken met minder kopzorg

De bbl-opleiding procestechniek en de genoemde opleidingslocaties staan ook open voor andere bedrijven, zodat operators van meerdere bedrijven begeleid worden of les krijgen van eenzelfde docent. "De samenwerking met andere bedrijven bevalt goed", zegt Hauser. "Je denkt samen na over de invulling van de opleiding en kunt de kwaliteit goed in de gaten houden. Bovendien hoef je je minder druk te maken over het regelmatig terugkerende regelwerk, dat zo'n opleiding met zich meebrengt." Océ-Technologies en Rockwool zijn als grote bedrijven in de regio de kartrekkers, die een impuls willen geven aan de samenwerking en het MKB stimuleren mee te doen.

En tot slot: "Want bedrijven moeten zelf in actie komen om ook in de toekomst voldoende goed opgeleid personeel te hebben. Samen gaat dat een stuk makkelijker, prettiger en? met minder kopzorgen."

INTERESSE

Heeft u medewerkers die zich verder willen bekwamen tot procesoperator A en B? En wilt u gebruik maken van een opleidings-infrastructuur, die door het bundelen van krachten ook voor uw bedrijf vele voordelen biedt met minder kopzorgen? Voor aanmelden of meer info over de opleiding BBL Procesoperator A en B.

Samantha Larik (Gilde Opleidingen)
E-mail: S.larik@rocgilde.nl
Mobiel: 06-20613223

Voor andere, meer bedrijfsgerichte informatie:

Luuk Hauser
HR manager Océ-Technologies en Bestuurslid Procestechniek & Maintenance Limburg
E-mail: luuk.hauser@oce.com
Mobiel: 06-53687845
 

 

delen:
Algemene voorwaarden