Column JDS bedrijfsautomatisering bv: hallo 2018 en hallo AVG

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2017

Julian Hendriks, commercieel directeur/eigenaar

Het jaar 2017 is inmiddels ten einde en traditiegetrouw wordt er dan teruggeblikt op alle gebeurtenissen van het jaar. Wij gaan echter vooruit blikken! Wat staat er voor 2018 te wachten waar u rekening mee moet houden dan wel op in kunt spelen? U raadt het misschien al: de AVG.


Algemene verordening gegevensbescherming

Dit jaar, vanaf 25 mei, gaan er nieuwe Europese privacyregels gelden: de AVG. Waar we eerst de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) kenden, zal die nu vervangen worden door de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). U kunt hem wellicht ook kennen onder de Engelse naam: General Data Protection Regulation, ofwel de GDPR. De nadruk in deze wet komt sterk te liggen op de verantwoordelijkheid van bedrijven om verantwoord om te gaan met persoonsgegevens. Het komt er op neer dat u te allen tijde kunt aantonen dat u uw data veilig opgeslagen hebt. Er staan hoge boetes op het spel wanneer u dat niet doet. Waar moet u onder andere rekening mee houden?

Cloud

Werken in de Cloud biedt ontzettend veel voordelen, we hebben er niet voor niets ook een column over geschreven. Maar werken in de Cloud betekent ook dat u ? als eindverantwoordelijke van al uw data ? ook verantwoordelijk bent voor de waarborging van uw data op de externe server waar u gebruik van maakt. Hoe doet u dat? Door een zogenoemde verwerkersovereenkomst af te sluiten met uw Cloud-provider.

Back-up

Klanten krijgen steeds meer rechten. Niet alleen het recht om hun eigen persoonsgegevens in te zien, maar ook de recht op vergetelheid. Wanneer een betrokkene vraagt om verwijdering van zijn/haar gegevens, dan dient u deze volledig te verwijderen uit uw systemen; dat geldt ook voor uw back-up. Nu we het toch over de back-up hebben: in een eerder column hebben we de mogelijkheden van een back-up besproken, maar uw keuzes daarin zijn ook van belang voor de AVG. Is de back-up extern? Hoe wordt de data verwerkt en hoe lang wordt ze bewaard? Is er voor uw samenwerkingspartij een verwerkersovereenkomst nodig?

Bewustwording

De AVG bevat een hoop facetten om rekening mee te houden, maar de allereerste stap is bewustwording. Zorg dat u en uw collega's op de hoogte zijn van de veranderingen die op komst zijn en begin eens door een overzicht te maken van alle persoonsgegevens die u verwerkt in de organisatie. Waar heeft u ze vandaan, waar gebruikt u ze voor, waar en waarom slaat u ze op en voor welke samenwerkingen zet u deze gegevens in?

Laatste tip

In uw automatisering zullen er een aantal zaken zijn waar u rekening mee moet houden in het licht van de AVG. Onze tip is dan ook een IT-partner te kiezen die zich ook al voorbereidt op deze ontwikkelingen en u de geruststelling kan geven dat zij klaar zijn voor alle maatregelen. Dat is voor u in ieder geval één zorg minder.

www.jds.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by