LWV 100 jaar: het jaar van het Limburgs ondernemen
Dat ondernemen een kwestie is van vooruitkijken geldt binnen de LWV al sinds haar oprichting. Directeur Huub Narinx kijkt altijd vooruit, maar vergeet daarbij allerminst de cultuurhistorische wortels waaruit de werkgeversorganisatie voortkomt. In de bijna 100 jaar dat de LWV bestaat is de samenleving weliswaar complexer geworden, maar de collectieve verantwoordelijkheid is onveranderd sterk gebleven. Wat vroeger saamhorigheid werd genoemd, vangen we tegenwoordig onder de ontzuilde noemers 'inclusiviteit' en 'maatschappelijke verantwoordelijkheid'. Anno nu staat de LWV voor een ondernemende samenleving waarbij werkgevers geïnspireerd en aangemoedigd worden om Limburg op sociaal economisch gebied vooruit te helpen.
Het jubileumjaar
2018 wordt het grote jubileumjaar voor de LWV. Het 100-jarig bestaan wordt gevierd met het thema 'Het jaar van het Limburgs ondernemen' en onderstreept met tal van activiteiten. De aftrap wordt gedaan door de LWV Challenge. Wie komt er met hét beste idee voor Limburg? Ondernemers worden uitgedaagd om in groepsverband met andere LWV-leden tot een initiatief te komen dat van meerwaarde is voor de Provincie Limburg. Dit past bij de innovatieve en ondernemende rol die de LWV speelt om zo bij te dragen aan een duurzame en inclusieve samenleving. Leden van de LWV komen hierdoor in contact met collega-ondernemers en samen dragen ze bij aan een oplossing voor Limburgse aangelegenheden.
Maar het blijft niet alleen bij de Challenge. Ter gelegenheid van het jubileum is het hele jaar de LWV-bus zichtbaar waarin spraakmakende topondernemers uit Limburg middels een vlog worden geïnterviewd. Ze worden door LWV-vlogger Tom Jessen in een originele Volkswagen T2 bus opgehaald en onderworpen aan een interview met vragen als 'Wat zijn jouw drijfveren?', 'Waar lig je wakker van?' en 'Wat wil je nog bereiken in het leven?'. De bus legt honderden kilometers af en er worden 100 koppen koffie gedronken om zo het verhaal achter de bijzondere ondernemers in beeld te brengen. Natuurlijk vinden de jubileumactiviteiten ook plaats tijdens de jaarlijkse Limburg Happening op 19 juni 2018. De feestelijke afsluiting van het jubileumjaar is het stijlvolle '100 jaar LWV Gala' op 30 november. Kortom, een bruisend 2018 staat ons te wachten met het jaar van het Limburgs ondernemen.
Platformen voor kennisdeling en informatie
Naast de jubileumactiviteiten timmert de LWV ook in 2018 hard aan de weg. "Wij willen ondernemers inspireren om nog succesvoller te worden", zegt Narinx. "Met de expertisecentra, zoals 'Arbeidsmarkt & onderwijs', 'Infra & ruimte' en 'Kennis en innovatie' worden domeinen aangeduid die belangrijk en actueel zijn en waarop de LWV zich wil focussen. Binnen de verschillende expertisecentra is de kennis verzameld die juist voor deze specifieke domeinen wezenlijk is. Er komt bijvoorbeeld een match tot stand tussen de vraag naar werknemers en de opleidingscentra of het onderwijssysteem. Het brengt kennis en netwerken bij elkaar. Ook kan vanuit zo'n expertisecentrum een goed gestructureerde lobby worden opgezet, zoals dat nu gedaan wordt voor het beter benutten van de A2. Limburg is gebaat bij een goede infrastructuur. Daar zet de LWV zich concreet en met samengebalde vuist voor in. Datzelfde geldt voor 'innovatie ontwikkeling', waarmee we Limburg fit houden voor de toekomst."
Maatschappelijke verantwoordelijkheid
Het speelveld van de LWV bevindt zich op het snijvlak van overheid, onderwijs en ondernemerschap. Partijen worden samengebracht waardoor de continuïteit en kwaliteit van de samenleving uiteindelijk verbetert. Er ontstaat een grotere bewustwording over het hele sociaal maatschappelijk spectrum, waarbij ook het milieu een belangrijke rol speelt. Deze inzet heeft een moderne, duurzame en inclusieve samenleving tot gevolg. Dat is waar de LWV voor staat.
Regio Noord-Limburg
Limburg als geheel, maar zeker ook Noord-Limburg als regio, heeft een aantal sterke troeven in handen. Zo is de economische bedrijvigheid in het noorden van onze provincie groot. Veel toonaangevende bedrijven in de maakindustrie, maar ook een stevige groei in de logistieke sector en de agri-food sector. Ook de vestiging van de Greenport campus in Venlo is een nuttige stimulans. En laten we ook niet de zorgsector vergeten in het Noord-Limburgse. Een gebied volop in ontwikkeling. Ontwikkelingen die de LWV ondersteunt met onder andere een aangewezen secretaris ter stimulering van deze regio, parkmanagers die meerwaarde creëren op de industrieterreinen, samenwerkingen met lokale verenigingen en lokale initiatieven. Narinx: "Noord-Limburg is een parel die zich nog te bescheiden opstelt. Een fantastische regio met een sterke ondernemersgeest. Niet lullen maar poetsen, daar hou ik van."
Huub Narinx ziet zijn rol als directeur vooral als dienend. "Het gaat niet om mij of om de LWV als vereniging. Centraal staan de leden die in het veld actief zijn en concreet bijdragen aan het collectieve succes van Limburg. We willen gezamenlijk vooruit en verbeteren. Maar dan wel in kwalitatief opzicht. Ik ben trots dat ik directeur van de LWV mag zijn en kan werken aan een sterk, zelfbewust en maatschappelijk verantwoord Limburg."