VVV-Venlo: clubarts is een roeping voor Rolf Timmermans
Het is geen vak, het is een roeping. Tenminste, zo denkt Rolf Timmermans (37) over de functie van de clubarts in het betaald voetbal. Sinds begin dit seizoen is hij namens TopSupport in Geldrop verbonden aan Eredivisionist VVV-Venlo. Dat betekent niet dat hij een nieuwkomer is in het betaald voetbal: Rolf Timmermans was al zes jaar actief bij PSV.
Het vak van sportarts is een specialisme binnen de geneeskunde en is, logischerwijs, enorm breed georiënteerd. "Na de opleiding tot arts, die zes jaar duurt, volgt nog de specialisatie tot, in mijn geval, sportarts, die nog eens vier jaar duurt. Negen maanden ben je bezig met cardiologie, dus hartziekten, drie maanden longgeneeskunde, een jaar orthopedie, drie maanden wetenschappelijk onderzoek, drie maanden meelopen met een huisarts, en anderhalf jaar sportgeneeskunde." Weinig mensen in de medische wereld zullen breder onderlegd zijn.
Voor Timmermans was de functie van sportarts leidend toen hij aangaf geneeskunde te willen studeren. Noem het een droombaan. "Ik heb van mijn dertiende tot mijn vijftiende bij Willem II in de jeugd gespeeld. Ik was niet goed genoeg, maar ik had ook veel te maken met blessures, met name omdat ik pas heel laat begon te groeien. Ik liep van de ene in de andere overbelastingsblessure." Het was niet leuk meer. Hij stopte zelfs tijdelijk met voetbal door alle fysieke problemen.
Maar het zaadje was geplant. Na zoveel ellende met zijn eigen lichaam, leek het vak van sportarts hem het mooiste onderdeel van de medische wetenschap. Dat daarbij veel aandacht is voor cardiologie, lijkt vanzelfsprekend. "Wij doen de screening voor het seizoen. Alle spelers worden uitgebreid gekeurd. Dat hoort bij de licentie-eisen. Alle spelers moeten gekeurd zijn volgens de richtlijnen van de KNVB. Voldoe je daar niet aan als club, krijg je geen licentie." Maar over de richtlijnen zelf heeft hij wel wat bedenkingen. Zo staat in de eisen dat van elke speler een echo van het hart moet worden gemaakt en een ECG in rust, dus een hartfilmpje zonder inspanning. "Er staat bijvoorbeeld niet in dat je een fietstest moet doen, dus een hartfilmpje onder inspanning. Dat hebben alle spelers hier wel gedaan in het verleden bij VieCuri en ook bij de nieuwe spelers doen we dat nu. Dus als je me vraagt of de richtlijnen streng genoeg zijn? Ik denk dat het wel wat strenger mag."
Bij PSV ging het nog verder. Daar werden zelfs foto's gemaakt van rug en gewrichten. "Niet onlogisch. Bij transfers van spelers gaan zulke grote bedragen om, daar hoort een stuk medische zekerheid bij." Wat aangeeft hoe belangrijk de taak van een clubarts is, in samenspraak met de rest van de medische staf. De spelers zijn de motor van de club, de medische staf zorgt voor het 'groot onderhoud'. En de clubarts is een soort 'chef werkplaats'. Misschien een vergelijking die niet helemaal opgeld doet, maar feit is dat de taak van de medische staf in het profvoetbal van essentieel belang is. En dokter Rolf voelt zich bij VVV-Venlo als een vis in het water!