Frank van Dooren verkoopt Kaas & Ko in Weert

2 weken geleden
2 weken geleden
Kaas & Ko, de delicatessenzaak van Kaasmeester en Zytholoog Frank van Dooren, is een vertrouwde plek in de Muntpassage in Weert, bij de ingang aan de Beekstraat. Behalve goede kazen, olijven, tapas en noten, kunnen klanten hier altijd rekenen op een gezellig praatje. De medewerkers blijven deze unieke sfeer uitdragen, alleen verdwijnt Frank zelf uit beeld. Per 1 mei draagt hij de winkel over aan de nieuwe eigenaar.

In 2000 neemt Frank de winkel over van Frans Wulms (van de bakkersfamilie). Het assortiment van Kaas & Ko groeit uit in lijn met de Bourgondische levensstijl van de nieuwe eigenaar. Als Zytholoog is Frank kenner van Belgische authentieke bierstijlen, zoals een Trippel. Zytho is het Griekse woord voor bier en met een studie tot biersommelier heeft hij zich specifiek verdiept in deze streekbieren van hoogwaardige kwaliteit. Ook zijn opleiding tot Kaasmeester volgde hij bij onze zuiderburen. In zijn ogen heeft hij zo echt kennisgemaakt met het oorspronkelijke ambacht.

De creativiteit van het vak
Zijn hart wordt nog altijd blij van kaas, zowel van de grote variatie in producten als van alle achtergrondinformatie en geschiedenis. “Als je iets doet wat je graag doet, wil je automatisch meer weten over dat vak. Je bent geïnteresseerd in alle details”, vertelt Frank die in 2002 zijn eerste grote kaasbuffet maakt. “Het is een boeiende puzzel om de juiste combinaties samen te stellen tussen speciaal bieren, wijnen en kaas. Daarin kan ik alle creativiteit kwijt. Op verzoek van Hotel Winselerhof in Landgraaf heb ik in 2017 mijn eerste kaasbruidstaart afgeleverd. Geweldig. Op social media bereikte deze meer dan 950.000 views.”

Om volledig up-to-date te blijven, spart Frank regelmatig met een studiegenoot uit België. “Gewoon om elkaar te inspireren en feedback te geven. Zeker bij bijzondere verzoeken”, aldus de winkelier die internationale klanten heeft. “In Nederland eten we vooral kaas op de boterham. In België, Frankrijk en Spanje willen mensen een gezellige borrelplank en Nederlanders die in Australië, Engeland of Amerika wonen, willen een smaakvolle variatie. Ik heb zelfs twee keer kaas verstuurd naar Japan.”

De vrolijke, toegankelijke kaasboer
Kaas & Ko is dan ook meer dan een kaaswinkel. Veel opdrachten komen vanuit partijen en bedrijven. Maar het contact met mensen in de winkel heeft voor Frank absoluut meerwaarde. Hij staat bekend als kaaskenner, maar misschien nog wel meer als de vrolijke, toegankelijke kaasboer die voor iedereen een luisterend oor heeft en persoonlijke aandacht geeft. De geboren empaat kent nagenoeg alle klanten bij naam en onderhoudt goede contacten met oud-medewerkers. “De meesten bieden spontaan aan om te komen helpen in drukke tijden. Dat zie ik als een mooi compliment.”

Hij vertelt dat er nu eenmaal een tijd is van komen en een tijd van gaan. Met ingang van de nieuwe maand wordt Ralph Adriaanse uit Eindhoven eigenaar. Voor menigeen geen onbekende, want hij draait al vaker mee in de winkel. “Met het bereiken van het zilveren jubileum, heb ik het punt bereikt waarop ik wil stoppen”, legt Frank uit die meteen verzekert dat de kaaswereld nog niet lang van hem af is. Hij wil eerst even pas op de plaats maken; genieten met zijn vrouw, kinderen en kleinkind. Daarna wacht een interessante uitdaging op zijn vakmanschap. “Daar kijk ik met gezonde spanning naar uit. Vooralsnog voelt het dubbel. Ik ga mijn klanten zeker missen, maar ik weet dat zij – net als mijn personeel en het assortiment – in uitstekende handen zijn bij mijn opvolger en de franchiseformule Kaatje Jans.”
 
Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Meest gelezen
Meest recent

Noord-Limburg Business nr2 2025

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Noord-Limburg Business is een uitgave van Van Munster Media