25 may 2016
25 may 2016
Sofie Fest
Hoofdredacteur
De deelnemende partijen vonden het hoog tijd om de handen ineen te slaan. Door de aanhoudende migrantenstroom staat elke gemeente de komende jaren voor dezelfde uitdaging op het gebied van integratie. Maar óók op het gebied van werk: Noord Limburg heeft te maken met een krimpende arbeidsmarkt, door vergrijzing en lage instroom van jonge arbeidskrachten. Tegelijkertijd is een groot deel van de vluchtelingen ná het krijgen van een verblijfsvergunning zo’n vijf jaar afhankelijk van een uitkering. Terwijl dat doorgaans goed opgeleide, intelligente mensen zijn. Daar liggen dus kansen.
Talenten
De samenwerkende gemeenten gaan dus uit van de kracht van nieuwkomers. Zij willen hun talenten en ambities, ongeacht afkomst niet onbenut laten. Hoe sneller en beter deze mensen integreren, hoe groter de kracht voor de samenleving. Door deze samenwerking helpen de regiogemeenten de vluchtelingen en arbeidsmigranten hun talenten te benutten en om de banden met deze regio te versterken.
Energie
De bereidheid om met deze bril naar integratie te kijken bleek groot: maar liefst 57 organisaties uit het bedrijfsleven, onderwijs, woningbouw, welzijnsorganisaties en belangenorganisaties wilden meedenken en kijken naar de kansen die migranten bieden. Dat heeft geresulteerd in een subsidieaanvraag voor een project, waarbij naast de gemeente ook andere partijen zijn betrokken. Het wordt pas in oktober duidelijk of de subsidie wordt toegekend. Toch wacht de regio niet af. De betrokken partners werken een regionaal plan uit, waarbij wordt geput uit de goede ervaringen met arbeidsmigranten. Daarnaast zoeken ze aansluiting bij ontwikkelingen op provinciaal niveau.
Op de hoogte blijven van onze updates?