Het C2C ExpoLAB (www.c2cexpolab.eu) introduceert de nieuwe column van Eva Starmans MSc, gecertificeerd Cradle to Cradle adviseur voor de bebouwde omgeving. Het C2C ExpoLAB in Venlo is gespecialiseerd in de implementatie van Cradle to Cradle.
Eva’s eerste column gaat over ‘aanpasbaar bouwen’:

“Cradle to Cradle is een ontdekkingsreis. Tot nu toe zijn er al veel projecten geïnspireerd geraakt door deze visie en zijn er talloze innovaties tot stand gekomen. Het is nu tijd voor de volgende uitdaging: hoe kan een gebouw verbeterd worden tijdens de gebruiksperiode?
Er wordt vaak gepraat over ‘demonteerbaar bouwen’. Dat betekent dat alle materialen zonder kwaliteitsverlies na gebruik uit een gebouw gehaald kunnen worden. Dat is op zich goed, maar niet volledig. Er ontstaat nog steeds een probleem tijdens het gebruik. Denk aan een keuken, de muren of plinten van een huis. Die worden over de gehele gebruiksduur van het pand vaak meerdere keren vervangen en ontstaat er toch afval.
Het is tijd om een nieuwe stap te maken. Als we van demonteerbaar bouwen overgaan op aanpasbaar bouwen, kunnen we niet alleen ná maar ook tijdens de gebruiksduur van een gebouw materialen zonder kwaliteitsverlies hergebruiken. Door verbindingen tussen bijvoorbeeld de muur en de vloer te veranderen, kunnen ze eenvoudig van elkaar af gehaald worden en eerst ergens anders opnieuw gebruikt worden.
Vergelijk het met Lego en Meccano. Bouwen zoals Lego wordt gezien als duurzaam omdat het weer uit elkaar gehaald wordt na gebruik. Maar stel je voor dat je een lego huisje bouwt en één raampje wilt vervangen omdat het kapot is.
Voor je bij het raam komt, moet je eerst alle andere blokjes eraf halen. Daarom zou je veel beter aan de slag kunnen gaan met Meccano. Daarmee kun je er wel één raam uit halen, want dat zit aan andere elementen verbonden zonder dat er belemmerende schakelingen tussen zitten.
Kortom: wanneer we gebouwen zo ontwerpen dat de onderdelen niet alleen ‘upcyclebaar’, maar ook gemakkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden, zijn we weer een stap dichter bij een 100 procent Cradle to Cradle gebouw.”