Column Frans Tijssen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2006

De auto van de zaak in 2006

Vorig jaar is veel aandacht besteed aan de wijze waarop de auto van de zaak in 2006 geadministreerd zou moeten worden. Met name het verplaatsen van de bijtelling voor de bedrijfsauto van de inkomstenbelasting naar de loonbelasting veroorzaakte een enorme extra administratieve last voor de werkgevers.

In de oorspronkelijke plannen zou de verantwoordelijkheid voor de controle van het privé-gebruik en het toepassen van de bijtelling bij de werkgever liggen. De protesten hierop hebben inmiddels tot aanpassing van de oorspronkelijke plannen geleid. Hierdoor zijn er inmiddels zeven verschillende “soorten” bedrijfsauto’s ontstaan, waarvoor u al dan niet de bijtelling moet toepassen.

Varianten

Allereerst is er de bedrijfsauto waarvoor de bijtelling van 22% van de cataloguswaarde wordt toegepast omdat hiermee meer dan 500 kilometer per jaar privé wordt gereden. Van dit bedrag wordt maandelijks een twaalfde deel op de loonstrook vermeld. Een eventuele eigen bijdrage van de werknemer mag hierop in mindering gebracht worden. Over het restant wordt loonheffing betaald. Daarnaast is er de bedrijfsauto waarvoor geen bijtelling wordt toegepast, omdat er minder dan 500 kilometer per jaar privé mee gereden wordt. De werknemer moet hiervoor wel een sluitende kilometeradministratie overleggen, die door u als werkgever gecontroleerd moet worden. De werkgever blijft in deze situatie dus verantwoordelijk voor de controle en volledigheid van de administratie. Indien in de loop van het kalenderjaar blijkt dat de kilometeradministratie onvolledig is of dat toch meer dan 500 kilometer privé is gereden, dan moet met terugwerkende kracht tot 1 januari van dat jaar de bijtelling worden toegepast. Bovendien moet de afgelopen periode opnieuw verloond worden en de belastingaangifte over die maanden moet worden gecorrigeerd. Dit kan weer tot boetes leiden in verband met een onjuiste belastingaangifte. Daarom kan beter gekozen worden voor de derde variant.

In die variant wordt eveneens niets bijgeteld, omdat de werknemer een ‘verklaring geen privé-gebruik’ overlegt. Deze kan hij aanvragen bij de belastingdienst. De werkgever moet een kopie in de administratie opnemen, maar is door deze verklaring gevrijwaard van het controleren van de kilometeradministratie. Een onvolledige kilometeradministratie zal voor de werknemer leiden tot een bijtelling in de inkomstenbelasting.

Bestelauto’s

Specifiek voor bestelauto’s zijn er vier situaties waarin geen bijtelling hoeft te worden toegepast. Ten eerste is hier sprake van als de bestelauto slechts geschikt is voor het vervoer van goederen en niet van personen. Dit is bijvoorbeeld het geval indien er maar één stoel in het voertuig aanwezig is. Ten tweede wordt geen bijtelling toegepast als de bestelauto altijd na werktijd op het bedrijf wordt gestald. In dat geval is privé-gebruik niet mogelijk. Deze regel zal schriftelijk aan de werknemers kenbaar gemaakt moeten zijn en consequent moeten worden toegepast. Ten derde kunt u een verbod op privé-gebruik uitvaardigen. Ook hiervoor geldt dat u dit schriftelijk vastlegt, regelmatig controles uitvoert op naleving en overtredingen consequent en voldoende zwaar bestraft. Ten vierde kan bijtelling achterwege blijven in het geval dat de bestelauto door de aard van de werkzaamheden afwisselend door meerdere werknemers wordt gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een servicebus, die in geval van een storing door de werknemer die de storing gaat oplossen wordt meegenomen. Het is dan ondoenlijk te traceren wie van de gebruikers verantwoordelijk is voor een fout of onvolledigheid in de kilometeradministratie. De werkgever betaalt hiervoor per bestelauto per jaar e300,- aan eindheffing. Het is dus afhankelijk van uw bedrijfssituatie welke soort(en) bedrijfsauto(‘s) bij u voorkomen. In ieder geval geven deze aanpassingen van het originele plan u als werkgever de mogelijkheid de administratieve last te beperken. Welke variant het best gekozen kan worden kunt u het best met uw fiscaal adviseur bepalen.

Frans Tijssen RA

Partner Bol Accountants B.V.

NOORD LIMBURG BUSINESS

column

Venray Boxmeer Schijndel

Hoogakker 15 Spoorstraat 73 Hoofdstraat 190

Postbus 421 Postbus 142 Postbus 340

5800 AK Venray 5830 AC Boxmeer 5480 AH Schijndel

Telefoon (0478) 55 47 00 Telefoon (0485) 56 12 00 Telefoon (073) 547 29 00

Telefax (0478) 55 47 05 Telefax (0485) 56 12 05 Telefax (073) 547 29 05

Website: www.bolaccountants.nl Email: info@bolaccountants.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by