Maatwerk HRM: Quickscan voor objectieve scheiding tussen ziekte en conflict

Magazines | Noord Limburg Business nr 5 2019


Anouk Hendrikx Afonso, maatwerk HRM

Maatwerk HRM en Huver Advocaten ontwikkelen Quickscan

Wanneer een werknemer zich ziek meldt en een aantal dagen thuisblijft, kan in sommige gevallen het vermoeden rijzen dat dit verband houdt met een arbeidsconflict. In andere gevallen kan er juist sprake zijn van een conflictsituatie die mogelijk alsnog leidt tot arbeidsongeschiktheid van de werknemer. Deze multicomplexe problematiek zorgt er regelmatig voor dat werkgever en werknemer in een oeverloze discussie over de schuldvraag in een ziekte- of conflictsituatie belanden, zonder dat de oorzaken daarvan effectief worden besproken en aangepakt. Daarbij ligt escalatie van de problemen voortdurend op de loer met alle gevolgen van dien, waaronder langdurige arbeidsongeschiktheid van werknemers.


Fotografie: Petra Lenssen Photography???????

Het is daarom van groot belang om al in een vroeg stadium te signaleren of er al dan niet sprake is van een conflictsituatie, welke factoren daarbij een rol spelen en welke interventies er eventueel ingezet kunnen worden om een conflict te voorkomen of op te lossen. Gezien hun betrokkenheid lukt het werkgever en werknemer vaak niet om objectief met elkaar te bepalen of het al dan niet een conflict betreft. En om juist dat objectief vast te stellen hebben maatwerk HRM en Huver Advocaten gezamenlijk de QuickScan met interventiegesprekken ontwikkeld die deze duidelijk snel geeft.

Hoe gaat dit in zijn werk?

De werkgever vraagt de QuickScan aan binnen twee weken na de eerste ziekmelding wanneer hij vermoedt dat er mogelijk sprake is van een conflict. Vanuit een volstrekt neutrale positie maken wij met beide partijen afzonderlijk een afspraak om een interventiegesprek te voeren. Daarin komen vragen aan bod als: 'Denk je dat er sprake is van een conflict?', 'Wat zie je als oorzaak?' en 'Waar denk je dat een oplossing zou kunnen liggen? De informatie van beide gesprekken wordt uitgewerkt in een compact, helder verslag dat zowel werkgever als werkne-mer ontvangen en waarbij de vraag of er wel of geen conflict bestaat objectief wordt beantwoord. Kortom, wel of geen conflict. Met die informatie kunnen de betrokken partijen verder. Bij ziekte hoort een heel andere richting dan bij een conflict. Op deze manier is de basis gelegd om tot een voor beide partijen geschikte oplossing te komen en wordt de lange weg van verzuim en een eventueel juridisch geschil vermeden. Dat spaart veel kosten, tijd en stress uit.

Meer weten over deze dienst? Neem dan con-tact op voor een vrijblijvende afspraak of kijk op de website van maatwerk HRM.

www.maatwerkhrm.nl

 

 

 

 

delen:

Noord Limburg Business nr 5 2019

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by