Artikel

27-05-2020 11:11

Persoonlijke lening: alle voor- en nadelen op een rij

Persoonlijke lening: alle voor- en nadelen op een rij
Een persoonlijke lening is een overzichtelijke manier van geld lenen. Het bedrag dat je leent wordt in één keer op je rekening gestort. Hiervoor betaal je iedere maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De looptijd van de lening staat vast. Wanneer je een bedrag hebt afgelost kun je dit niet opnieuw opnemen. Hierdoor weet je wanneer je van de lening af bent. De voornaamste reden voor het afsluiten van een persoonlijke lening is voor het aanschaffen van een auto (autolening) of voor het financieren van verbouwingen.
Het afsluiten van persoonlijke leningen brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee, vergeleken met andere leningsvormen.
Voordelen
  • Voor een persoonlijke lening geldt een vaste looptijd. Dit is meestal tussen de twee en tien jaar. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Maar let op: kies de looptijd in overeenstemming met datgene waarvoor jij de lening afsluit. Sluit je een lening af voor een auto en gaat deze kapot binnen de aflostermijn? Dan betaal je de lening nog steeds door!
  • Iedere maand betaal je een vast aflossingsbedrag. De omvang van dit bedrag mag je vaak echter niet zelf bepalen.
  •  Je hebt te maken met een vooraf vastgestelde rente. De hoogte kan dus niet meer veranderen. Zo weet je waar je aan toe bent.
  • Het bedrag dat je leent krijg jij in een keer en in zijn geheel op je rekening gestort.
  • Gebruik je de lening voor het verbouwen van je eigen koopwoning? Dan kan de rente van de inkomstenbelasting worden afgetrokken.
Nadelen
  • De bedragen die je hebt afgelost kun je niet opnieuw opnemen. De persoonlijke lening is dus niet erg flexibel. In tegenstelling tot het doorlopende krediet. Weet je jouw totale kosten nog niet? Dan is het misschien beter om voor een doorlopend krediet te kiezen. Zo zit je niet vast aan een bepaald bedrag per maand en kun je (tot een bepaalde limiet) geld blijven opnemen.
  • Niet bij iedere kredietverstrekker kun je jouw lening voor het einde van de looptijd zonder boete aflossen. Wil je de mogelijkheid om tussentijds boetevrij te kunnen oplossen?  Ga dan op zoek naar een persoonlijke lening waar jij dit kunt doen.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by