Nieuws

30-03-2020 08:19

Waterpartners eens over aanpak hoogwater

Na intensief overleg in de afgelopen maanden hebben partijen - Waterschap Limburg, Provincie Limburg en de Limburgse Maasgemeenten met betrokkenheid van het Rijk en RWS - gezamenlijke afspraken gemaakt over de vervolgaanpak voor het Limburgse waterveiligheidsbeleid. Aanleiding zijn de uitkomsten van de Bestuursopdracht Waterveiligheid; voor ongeveer de helft van de dijktrajecten is de norm volgens de Provincie Limburg mogelijk te streng. In aanloop naar een wettelijke evaluatie wordt hier verder op gestudeerd. De gemaakte afspraken hebben direct invloed op vijf lopende dijktrajecten, die momenteel in voorbereiding zijn. Het gaat dan specifiek om de trajecten Nieuw Bergen, Belfeld, Well, Thorn-Wessem en Venlo-Velden. 

HoogwaterBeschermingsProgramma (HWBP) Noordelijke Maasvallei Limburg
Hoog water in Limburg kan 175.000 bewoners langs de Maas raken en miljarden aan schade veroorzaken. Om dit te voorkomen worden bewoners en ondernemers beschermd tegen hoogwater door dijkversterkingen en dijkverleggingen. Sinds 2016 wordt in de Limburgse Noordelijke Maasvallei aan HWBP-projecten gewerkt. Voor het overgrote deel van de lopende HWBP-projecten bevestigt het HKV-advies dat de huidige wettelijke norm de juiste norm is. De uitkomsten van de Bestuursopdracht hebben betrekking op een aantal HWBP-trajecten waar de norm mogelijk lager zou kunnen. Voor de overige trajecten is er geen aanleiding om te komen tot een normbijstelling en is afgesproken om deze trajecten zonder wijzigingen in aanpak voort te zetten. Hierdoor kunnen de voorbereidingen van de dijkversterkingen doorgaan. Dit betreft: Arcen, Baarlo - Hout-Blerick, Heel, Buggenum, Steyl-Maashoek en Lob van Gennep. Ook de dijkverleggingen (systeemmaatregelen) in Arcen, Baarlo - Hout-Blerick en Well gaan door zoals gepland. In de huidige aanpak worden de dijken overigens sowieso niet hoger ontworpen dan noodzakelijk.

Levensduurverkorting
Voor zeven HWBP projecten zou de norm volgens het HKV-advies mogelijk lager kunnen. Voor Roermond-Alexanderhaven en Beesel stellen partijen echter gezamenlijk vast dat het niet wenselijk is om de huidige aanpak te wijzigen. Over de andere vijf (Nieuw Bergen, Belfeld, Well, Thorn-Wessem en Venlo-Velden) zijn afspraken gemaakt. De reden voor de aanpassing van deze dijktrajecten is gelegen in de onzekerheid of voor deze trajecten in de toekomst de huidige norm gehandhaafd blijft. Een beslissing hierover wordt genomen na de evaluatie van de Waterwet in 2024, mede op basis van het advies dat de Deltacommissaris zal geven. Daarom is gekeken naar mogelijkheden om, binnen de wetgeving en met behoud van de financiering, te komen tot een zo laag mogelijk ontwerp van de dijk. Bij deze trajecten kan gedraaid worden aan de ‘ontwerpknop’ levensduur verkorting: een dijk met een kortere levensduur is lager, omdat er voor een kortere periode rekening wordt gehouden met economische groei en klimaatverandering. Uiteraard wordt daarbij de specifieke situatie van het betreffend dijktraject in acht genomen. Alle andere dijktrajecten in Limburg zijn óf reeds versterkt óf hier speelt op dit moment nog geen dijkversterking. Tegen de tijd dat eventuele dijkversterkingen op deze locaties aan de orde zijn heeft de evaluatie Waterwet 2024 plaatsgevonden.

Klik hier voor de plannen per dijktraject.
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by