Nieuws

09-06-2020 08:36

R&D budget bij Limburgse bedrijven nam in 2019 met 34 procent toe

De wil om te innoveren is bij de Limburgse bedrijven duidelijk aanwezig. In 2019 werd namelijk gemiddeld 14,5 procent van de omzet geïnvesteerd in Research and Development (R&D). Het budget voor R&D nam bij 34 procent van de ondervraagde organisaties zelfs toe en bij het merendeel van de organisaties (59%) bleef het gelijk. Dit blijkt uit onderzoek van Conclusion Zuyd onder 148 Limburgse bedrijven met minimaal 10 fte.  

De meeste bedrijven hebben zichzelf het doel gesteld te innoveren op het gebied van technologie: een kwart van de organisaties ziet technologische innovatie als prioriteit. Maar ook op andere vlakken liggen er kansen voor bedrijven en organisaties om zichzelf opnieuw uit te vinden. Product- en procesinnovatie scoren vrij hoog, met respectievelijk 18 procent en 15 procent. In totaal zoekt 14 procent van de ondervraagde organisaties het verder in marktinnovatie. Het minst populair was de optie organisatie-innovatie (5%). 

Maximale rendement uit R&D activiteiten
Marco Bosma, directeur bij Conclusion Zuyd: “Er loopt een directe lijn tussen R&D en innovatie. We zien zelf in de praktijk dat het nog best een uitdaging is om R&D om te zetten in innovatie en concrete winst. Op korte termijn leiden investeringen in R&D vaak niet tot een hogere winst en moet dit dus echt als een langer termijn investering gezien worden. Hierin is een goed businessmodel ontzettend belangrijk. Zeker in deze tijden is het extra belangrijk om de huidige businessmodellen onder de loep te nemen. Echter wordt het succes van innovatie niet alleen bepaald door investeringen in R&D en technologie, maar gaat dit gepaard met onder andere een nieuwe manier van organiseren.”

 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by