Nieuws

15-02-2024 12:41

Horst aan de Maas en Peel en Maas meest geëlektrificeerde gemeenten van Limburg

Eén getal dat aangeeft hoe het er in elke gemeente voorstaat met elektrificatie: dat is de Eco-Electric Index (EEC) die duurzaamheidsplatform Slimster ontwikkelde. Speerpunten zijn de productie van eigen stroom, elektrisch verwarmen en elektrisch rijden. Met een EEC van 5,0 mogen Horst aan de Maas en Peel en Maas zich de meest geëlektrificeerde gemeenten van Limburg noemen. Ook in Nederweert en Maasgouw is sprake van een hoge score, terwijl er in Maastricht en Heerlen nog veel werk aan de winkel is.

Om tot de Eco-Electric Index te komen rekende Slimster uit hoeveel CO2-uitstoot een gemiddeld huishouden met de investering in zonnepanelen, een warmtepomp en een elektrische auto voorkomt. Dat maakt dat de e-auto voor 25 procent meeweegt bij het bepalen van de EEC, zonnepanelen en een warmtepomp krijgen beide een aandeel van 37,5 procent toebedeeld.

Zonnig Maasgouw
Zou Slimster alleen naar het percentage woningen met zonnepanelen gekeken hebben, dan was Maasgouw als winnaar uit de bus gekomen. Liefst 52,4 procent van de woningen in die gemeente wekt al eigen stroom op. Ook de gemeenten Peel en Maas, Roerdalen en Horst aan de Maas scoren boven de 50 procent. In de stedelijke gemeenten Maastricht en Heerlen, met relatief veel appartementen, ligt dit percentage logischerwijs lager. Maastricht kent met 17,6 procent het laagste percentage woningen met zonnepanelen van de provincie Gelderland.

Qua warmtepompen steekt de gemeente Vaals er daarentegen juist met kop en schouders bovenuit. Hier wordt bijna een op de tien woningen elektrisch verwarmd. Dat is bijna twee keer zoveel als in Peel en Maas, dat op plek twee komt. Simpelveld daarentegen scoort op dit gebied met 1,2 procent het laagst, net iets minder nog dan de gemeenten Beek, Valkenburg, Kerkrade en Landgraaf.

Horst EV-koploper
Kijkend naar het percentage huishoudens met een elektrische auto, dan is het Horst aan de Maas dat de hoogste score noteert. 3,3 procent van de auto’s in die gemeente heeft inmiddels een accu. De verschillen op dit gebied zijn echter niet groot. Zo gaat het in Mook en Middelaar om 2,9 procent en in Sittard-Geleen om 2,8 procent, terwijl de e-auto in Brunssum met 1,2 procent nog het meest aan populariteit te winnen heeft.

Warmtepomp kan verschil maken
Schuurman vermoedt dat het niet de elektrische auto is die de komende jaren het grote verschil zal gaan maken. De markt voor zonnepanelen is bovendien al behoorlijk verzadigd. Daarom moeten we volgens hem vooral naar warmtepompen kijken. “Wij zochten eerder al uit dat binnen vijf jaar 28 procent van de huishoudens over een warmtepomp verwacht te beschikken. Die verdien je dit jaar, door de veranderingen in de energiebelasting, bovendien twee jaar eerder terug.” Vanaf 2026 mag je bovendien - uitzonderingen daargelaten - je huidige cv-ketel alleen nog vervangen door een (hybride) warmtepomp.
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by