Nieuws

10-06-2024 09:05

Gemeente Weert gastheer uitreiking BNG Bank Erfgoedprijs 2024

In de Paterskerk in het centrum van Weert vond de uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 plaats. Vorig jaar ontving de gemeente deze prijs zelf en dit jaar fungeerde de stad als gastheer voor het evenement. De dag stond volledig in het teken van erfgoed en de aankondiging van de nieuwe winnaar, gemeente Nijmegen. 

De dag begon met diverse sprekers die een beeld schetsten van het erfgoed van de gemeente Weert. Zo werden bijvoorbeeld de restauratie van openluchttheater De Lichtenberg en het kazerneterrein besproken. Vervolgens trokken de genodigden de stad in om de verschillende erfgoedlocaties in Weert te bekijken. Zij bezochten naast de Paterskerk ook het Kasteelpark, Museum W, de Martinuskerk en Kloostertuin Birgittinessen. De dag werd afgesloten met de officiële uitreiking van de BNG Bank Erfgoedprijs 2024 aan de nieuwe winnaar, gemeente Nijmegen. 

Historie in combinatie met groen
Weerter wethouder Martijn van den Heuvel, die vorig jaar de erfgoedprijs in ontvangst mocht nemen: "Het winnen van deze prijs vorig jaar is een enorme eer voor onze gemeente. De jury prees ons om de manier waarop wij erfgoed combineren met groen en water. Het Kasteelpark Nijenborgh was een belangrijke reden voor het winnen van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023. Daarom kiezen we om het prijzengeld ook weer terug te brengen naar deze bijzondere, historische plek. We vinden het belangrijk om de historische waarde in onze stad te behouden en de geschiedenis van de stad te delen met onze inwoners en bezoekers. Het doel is daarom om, samen met inwoners en betrokken partijen, de geschiedenis van het Kasteelpark echt tot leven te laten komen. Natuurlijk blijven we ons hierbij inzetten voor de combinatie van groen en historie.”

Sinds het winnen van de BNG Bank Erfgoedprijs 2023 heeft de gemeente niet stilgezeten: inmiddels is de toegangspoort van het Kasteelpark volledig gerestaureerd. Vanuit de gebiedsvisie wordt het openluchttheater van De Lichtenberg gerestaureerd en krijgen de rijksmonumentale gebouwen op het Kazerneterrein een nieuwe bestemming. De komende jaren worden deze militaire gebouwen omgebouwd tot onder andere karakteristieke woningen en panden met een maatschappelijke invulling. Ook op beide terreinen zal er veel aandacht zijn voor de toepassing van groen.

Gemeente Weert feliciteert gemeente Nijmegen met de overwinning en wensen hen veel succes bij het verder ontwikkelen en beschermen van hun erfgoed.


Onderschrift foto: Wethouder Martijn van den Heuvel (links) met Tobias van Elferen (wethouder Nijmegen) en Ina Adema (Commissaris van de Koning).
 
delen:
Algemene voorwaarden Hosted by