Coverstory Wiertz Company: oprechte aandacht met een betere match als resultaat

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2018Met de aantrekkende economie is de vraag naar personeel bij ondernemingen groter dan ooit. De groeicijfers van uitzendspecialist Wiertz Company lagen met 40% zelfs dik boven het landelijke gemiddelde van 8%. Het geheim achter dit Limburgse familiebedrijf? “Wij leggen de nadruk op kwaliteit. Niet alleen bij onze dienstverlening en eigen medewerkers, maar ook bij onze uitzendkrachten”,
aldus commercieel manager Steven Zipp.


Zeker nu de economie verder aantrekt, is het volgens algemeen directeur Roger Holtus extra belangrijk om een goede match te realiseren tussen werknemers en werkgevers. “Die succesratio kun je verhogen door veel aandacht te besteden aan het intakeproces. In de regio Noord-Limburg hebben we drie prominente filialen in Venray, Horst en Venlo. Daardoor kunnen we onze kandidaten oprechte aandacht bieden en hen echt leren kennen, met een betere match als resultaat.” “Met een goede werving, screening en selectie kun je het verschil maken en kwaliteit leveren”, knikt Steven Zipp, commercieel manager Noord-Limburg, “en dat begint natuurlijk bij onze eigen medewerkers. Zij krijgen van ons een goede basistraining zodat zij de juiste match kunnen maken. Zij zijn nauw betrokken bij zowel de kandidaten als de bedrijven.” Intercedent Marc Schaefer stond zelfs in de finale van de verkiezing ‘Intercedent van het Jaar’. Hij mag zich nu een jaar lang ‘Beste intercedent van Limburg’ noemen.

PROFILERING
De eerste vestiging van Wiertz Company werd 21 jaar geleden geopend in Kerkrade. Inmiddels telt het bedrijf dertien kantoren in Limburg, een vestiging in het Duitse Herzogenrath en een vestiging in het Poolse Wroclaw. Dit vestigingsnetwerk maakt een belangrijk onderdeel uit van het succes van het uitzendbureau. “Voor het werven van kandidaten hanteren we een duidelijke offline en online profilering”, zegt Zipp. “Offline zijn onze kantoren van groot belang, want je kunt geen match maken zonder de kandidaten te hebben gezien en gesproken. Online zorgen we dat we met onze advertenties en vacatures hoog in de zoekresultaten terecht komen en profileren we onszelf duidelijke via social media. Via onze Wiertzvac App blijven onze kandidaten op de hoogte van onze vacatures. Door hen online de Wiertz Talent Tool in te laten vullen, krijgen we inzicht in wie de kandidaten zijn en over welke kennis en vaardigheden ze beschikken. Zodra er een match
gevonden is en de uitzendkracht voor ons aan de slag gaat, houden we uiteraard nauw contact met de uitzendkrachten en de bedrijven.” Wanneer er schaarste is en bepaalde vacatures lastig in te vullen zijn, biedt het uitzendbedrijf via Wiertz Academie al dan niet in samenwerking met de betreffende bedrijven opleidingen aan. Zipp: “Binnenkort starten er bijvoorbeeld pilotklassen voor chauffeurs en procesoperators. Enerzijds verhoog je daarmee de kwaliteit van je bestand, anderzijds verstevigt het de relatie met de uitzendkracht, die zich gewaardeerd voelt. We willen dan ook dat onze kandidaten fan van Wiertz worden!”

CONSULTANT
Met het leveren van uitzendkrachten is het bij Wiertz allemaal begonnen. Inmiddels gaat de dienstverlening van dit bedrijf een stuk verder. “We schuiven steeds vaker als consultant aan tafel”, vertelt Zipp. “Personeel is namelijk het belangrijkste asset bij het slagen van een bedrijfsstrategie. Dat betekent dat wij op strategisch niveau met het bedrijf in gesprek gaan en de vertaalslag maken op operationeel niveau. Wanneer bijvoorbeeld de behoefte aan personeel verandert, spelen we daar meteen op in. In principe kunnen we bedrijven met alle vraagstukken op personeelsgebied ondersteunen. Van het vinden van uitzendkrachten tot inhouse vestiging, juridisch advies (via ZUID juristen) en het opstellen van een marketingstrategie op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie. We kunnen indien gewenst zelfs het volledige juridische werkgeverschap inclusief personeelsadministratie overnemen via Payroll Limburg.nl. We merken dat daar een enorme
groeimarkt zit. Wanneer je een partnership aangaat, heb je immers de grootste kans van slagen.” “Zelf sturen we Wiertz Company aan met behulp van de Wiertz Navigator”, voegt Holtus toe. “Dit kompas legt de focus op managementinformatie en stuurt op de competenties, persoonlijke ontwikkeling
en kwaliteiten van onze medewerkers en de doelstellingen van het bedrijf. De Wiertz Navigator kunnen we desgewenst ook inzetten bij klanten.”

WAR FOR TALENT
Ondanks de uitgebreide dienstverlening van Wiertz Company moeten de bedrijven in Limburg ook zelf aan de slag om aan gekwalificeerd personeel te komen en de zogenoemde War for Talent te winnen. “We merken binnen alle sectoren dat er sinds een aantal jaar een groeiende vraag naar gekwalificeerd personeel is”, vertelt Zipp. “Kijk alleen al naar de vierkante meters aan warehouse die hier in de regio worden gebouwd. Steeds meer buitenlandse bedrijven vestigen zich in Noord-Limburg vanwege de uitstekende logistieke faciliteiten en de centrale ligging in Europa. Ook deze ondernemingen kloppen bij ons aan. Wil je als bedrijf het aanwezige talent aantrekken en vasthouden, dan zul je je moeten onderscheiden. De bedrijven die extra aandacht aan hun medewerkers besteden, zijn spekkoper.” Holtus: “Ook de maatschappelijke rol en het imago van een bedrijf spelen dan mee. De meeste werknemers vinden het belangrijk dat het bedrijf waarvoor
zij werken een maatschappelijk relevant doel dient waar zij zelf ook achter staan. Zelf hebben we in 2006 de Wiertz Foundation opgericht. Deze goededoelenstichting ondersteunt initiatieven die maatschappelijke, humanitaire en economische hulp bieden aan individuen, groepen, verenigingen en bedrijven. De waardering voor deze stichting helpt zeker bij het vinden van getalenteerde professionals op hbo- en wo-niveau die we zelf via ZUID recruiters aantrekken.”

DREIGENDE TEKORTEN
Ondanks de doemscenario’s rondom de ontgroening en de vergrijzing in de regio Noord-Limburg maken Zipp en Holtus zich geen zorgen over dreigende tekorten op de arbeidsmarkt. Holtus: “Zelf nemen wij als Limburgs familiebedrijf onze verantwoordelijkheid voor de Limburgse arbeidsmarkt door bijvoorbeeld werkvakanties te organiseren. De executives van de toekomst verdienen hier in de zomer geld en leren tegelijkertijd de provincie kennen.” Zipp: “Bovendien is het hier goed toeven en sta je niet urenlang in de file. Veel kandidaten zijn wel degelijk gevoelig voor deze voordelen van de regio. Ondertussen zorgen wij ervoor dat de kandidaten  het groeiend aantal vacatures bij de mooie bedrijven in deze regio weten te vinden.”

Specialisaties
Omdat elke branche andere competenties van de kandidaten vergt, heeft Wiertz Company diverse specialisaties ontwikkeld: Wiertz Uitzenden, Wiertz Professionals, Wiertz Inhouse Services, Wiertz Gastvrij, Wiertz Callcenter Solutions en Wiertz Onderwijs Services. Branches die geïnteresseerd zijn in talent uit het buitenland, kunnen via Wiertz International Recruitment volledig worden ontzorgd. Zipp: “Voor het aantrekken van geschikte kandidaten uit Polen hebben we in Wroclaw een kantoor geopend, want daar geldt net zo goed dat we zelf aanwezig willen zijn om te achterhalen wat de kandidaten willen en kunnen. De werving, 
screening en selectie vindt dus al in Polen plaats. Vervolgens regelen we natuurlijk het vervoer en de huisvesting en zorgen we dat ze goed geïntroduceerd worden bij onze klanten.”

Tips van Wiertz Company voor het werven en behouden van personeel in een krappe arbeidsmarkt!

Tip 1: Maak persoonlijkheid en competenties belangrijker bij het werven van personeel. Gebruik bijvoorbeeld de Wiertz Talent Tool om een beter beeld te krijgen van waar de potentie van sollicitanten voor uw bedrijf zit. Wellicht heeft iemand alle relevante eigenschappen, maar is dit niet op een cv terug te vinden!
Tip 2: Via de Wiertz All Aboard Now App maken nieuwe medewerkers al voor hun eerste werkdag kennis met hun nieuwe werkgever, belangrijke informatie en hun nieuwe collega’s. Onboarding maakt kennisoverdracht laagdrempelig en effectief. 
Tip 3: Investeer in de scholing van medewerkers, hou hun vaardigheden op peil en vergroot hun potentie. Kijk bijvoorbeeld eens welke mogelijkheden Wiertz Academie biedt. Medewerkers voelen zich gewaardeerd, blijven langer voor u werken en hun inzetbaarheid en productiviteit stijgt.
delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by