Verdiepingsslag voor financieel specialisten: het werkveld wordt breder

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2018

Voor de toekomstige financieel specialisten ziet het toekomstperspectief er rooskleurig uit. Niet alleen groeit het aantal vacatures in de branche, ook de vakgebieden,waaronder accountancy, maken een verdiepingsslag door. 

Volgens cijfers van het UWV waren er in Limburg in 2017 ruim 1.300 vacatures voor financieel specialisten aangemeld bij het UWV, waarvan driekwart op minimaal hbo-niveau. Ten opzichte van 2016 bedroeg dit een stijging van 28%. Met name de aankomende (assistent-)controllers en (assistent-)boekhouders profiteren van deze trend. Onder andere de studenten Bedrijfseconomie en Accountancy van Zuyd Hogeschool zijn populair bij het bedrijfsleven en hoeven na hun afstuderen niet op zoek naar een baan. “Vanaf het tweede jaar worden onze studenten al benaderd door bedrijven uit Limburg”, vertelt Annemie Jongen, teamleider Bedrijfseconomie. “Van de laatste lichting afgestudeerden konden de studenten die doorstroomden naar de arbeidsmarkt direct aan de slag.” Volgens haar collega Dave Vaessens, teamleider Accountancy, heeft dat onder andere te maken met de groei van de huidige economie. “Maar de schandalen die zich in 2008 voordeden binnen de accountancy hebben daar ook een aandeel in”, stelt Jongen. “Sinds enkele jaren wordt onze maatschappij gekenmerkt door een toenemende wet- en regelgeving. Dat betekent dat accountants en controllers niet alleen andere taken hebben gekregen, maar dat hun takenpakket ook verder is uitgebreid.” Volgens Jongen zijn voor al deze taken meer financieel specialisten nodig op hbo- en wo-niveau.

Advies

De stijgende vraag naar goed opgeleide accountants en controllers is echter niet alleen kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief. “De laatste jaren ligt de focus steeds meer op advies”, licht Dave Vaessens toe. “Dankzij de technologische innovaties binnen het vakgebied worden veel basiswerkzaamheden zoals het opstellen van de jaarrekening geautomatiseerd. Ook beschikken bedrijven steeds vaker over goede software die een deel van de werkzaamheden voor zijn rekening neemt. Er is dus meer ruimte om advies te geven.” Een tweede positief gevolg van de inzet van software is dat er meer gegevens beschikbaar zijn. Vaessens: “Accountants en controllers hebben inzage in deze data en kunnen deze analyseren. Met deze informatie kunnen zij nog beter op strategisch niveau naar bedrijven kijken. Zij zien binnen welke bedrijfsactiviteiten eventuele knelpunten de groei belemmeren, waar de risico’s zitten en op welke kengetallen en kpi’s ( key performance indicators) het beste kan worden bijgestuurd. Wanneer je over een aantal jaar je bedrijf wil verkopen, is het nu al verstandig om daarop aan te sturen. Ook dan is het advies op basis van de gegevens uiterst waardevol en kan de accountant de ondernemer goed ondersteunen in dit proces. Het werkveld wordt op financieel vlak dus breder en dat maakt het vak ook interessanter en leuker.” Jongen: “Nu de focus verschuift naar advies, gaan soft skills en de inzet van technologie een steeds grotere rol spelen in de Accountancy en Bedrijfseconomie. Hier passen wij ons curriculum op aan. Ook de studenten van nu ontwikkelen zich breder en dieper.”

Hoewel er dus een duidelijke verandering binnen de accountancy gaande is, is niet elk bedrijf zich hier bewust van. Vaessens: “Over het algemeen zijn de kleinere mkb-bedrijven nog niet goed op de hoogte van de adviserende rol die de accountant kan spelen. De spreekwoordelijke schoenendoos met bonnetjes komt nog steeds op tafel, terwijl je met een simpel softwarepakket juist al heel veelzelf kan doen. Door zelf meer vast te leggen, kan je accountant op basis van deze informatie beter advies geven.” “Toch merken we wel dat het binnen het Limburgse bedrijfsleven begint te leven”, zegt Jongen. “Zelf organiseren we de serie masterclasses Future Proof Financials zodat financieel medewerkers zich bij kunnen laten scholen. Vanuit het Limburgse bedrijfsleven is hier veel interesse voor.”
delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by