Leaseauto: niet meer alleen voor managers en directeuren

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2018

Vroeger was een 'auto van de zaak' voorbehouden aan de directie of het hogere management. Dat is al lang niet meer zo: er zijn inmiddels bijna 800.000 leaseauto's in Nederland. Een groeiend aantal daarvan wordt geleaset door particulieren.

Er is nogal wat veranderd sinds het leasen van auto's in de jaren '80 opkwam in Nederland. De grootste verandering is daarbij wel dat de aantallen spectaculair zijn gestegen. Was je in de jaren '80 nog een uitzondering als je een leaseauto had, tegenwoordig is zo'n 45 procent van de nieuw verkochte auto's een leaseauto. Het totale aantal leaseauto's steeg tot bijna 800.000, waarvan 19 procent bestelauto's en maar liefst 81 procent personenauto's.

Private lease

Opvallend is dat je al lang niet meer naar een bank, autodealer of leasemaatschappij hoeft als je een auto wilt leasen. Als particulier kun je daarvoor vaak ook terecht bij een bouwmarkten, een warenhuis of de Mediamarkt. Toch is dat niet de enige reden dat het aantal particulieren dat een auto least snel stijgt. Door de introductie van het Keurmerk Private Lease weten potentiële klanten waar ze aan toe zijn. Volgens de VNA (Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen) droeg dat er aan bij dat het aantal private leasecontracten in het afgelopen jaar met niet minder dan 78 procent steeg.

Voor- en nadelen

Het grootste voordeel van die lease door particulieren is natuurlijk dat het aankoopbedrag niet ineens hoeft te worden uitgegeven. Daar komt bij dat je als berijder van zo'n auto ook niet voor verrassingen komt te staan, omdat de kosten van het onderhoud doorgaans zijn inbegrepen in het maandbedrag. Het past in de trend van abonnementen, zoals Netflix en Spotify. Minpunten zijn er natuurlijk ook: de leasemaatschappij moet ook geld verdienen, dus de goedkoopste vorm van autorijden is het niet ? hoewel dit vaak deels gecompenseerd wordt door de korting die de leasemaatschappij bij aanschaf krijgt. Een ander nadeel is dat het privé leasen van een auto wordt gezien als een vorm van krediet, waardoor het gevolgen kan hebben bij het afsluiten van een hypotheek.

Zakelijk

Dat laatste nadeel geldt natuurlijk niet voor wie een leaseauto 'van de zaak' krijgt. Voor bedrijven zijn er diverse vormen om auto's te leasen: financial lease, operational lease en full operational lease. Die laatste vorm is bij de meeste bedrijven favoriet, omdat dat 'gewoon rijden voor een vast bedrag per maand' is. Alleen bij eventuele meerkilometers volgt een nacalculatie, op basis van een tarief dat in veel gevallen al vooraf bekend is.

Voor de berijders van een zakelijke leaseauto is er natuurlijk een overbekend nadeel: de bijtelling. Omdat de auto door de fiscus wordt gezien als een vorm van beloning, moet er belasting over worden betaald. Jarenlang zorgde dit voor een grote populariteit van hybrides, zoals de Toyota Prius en Mitsubishi Outlander. Vanaf 2017 zijn er echter nog maar twee tarieven: 4 procent voor auto's met een CO2-uitstoot van nul gram, 22 procent voor auto's met een CO2-uitstoot van één gram of meer. Dat betekent dat alleen emissievrije auto's nog een lage bijtelling hebben. In de meeste gevallen zijn dat elektrische auto's, zoals de BMW i3, Nissan Leaf of Tesla's.

Youngtimers

In het MKB is er echter nog een andere vorm van leasen relatief populair: het leasen van zogenaamde 'youngtimers'. Daarvoor is de bijtelling hoger, namelijk 35 procent. Het grote verschil is echter dat bij auto's van 15 jaar of ouder de bijtelling niet langer berekend wordt over de nieuwwaarde van de auto, maar over de waarde in het economisch verkeer. Nu zijn er zeldzame Porsches die direct in waarde stijgen, maar de overgrote meerderheid van de auto's schrijft natuurlijk fors af in 15 jaar. Zo zijn er voorbeelden van auto's uit de topklasse die destijds misschien wel twee ton kostten, maar nu nog maar 10.000 euro waard zijn. Vaak worden de youngtimers door het bedrijf in kwestie aangeschaft, maar het is ook mogelijk om ze te leasen. En dat hoeft niet slechter voor het milieu te zijn: er zijn ook 'groene youngtimers', zoals de Toyota Prius, Audi A2 of Volkswagen Lupo 3L.
delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2018

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by