Column Deloitte

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2008

| maart 2008 | Fiscaal | column |

Op 26 april 2002 oordeelde de Hoge Raad dat een DGA een btw-ondernemer is (dan wel in een fiscale eenheid opgenomen is), als hij werkzaamheden tegen vergoeding verricht voor de vennootschap waarin hij meer dan de helft van de aandelen bezit. Op 18 oktober 2007 heeft het Europese Hof van Justitie echter anders beslist; de DGA is géén btw-ondernemer. De DGA is dus sinds deze uitspraak zelf geen ondernemer (tenzij door hem andere activiteiten worden verricht die tot btw-ondernemerschap leiden). Wat betekent dit nu voor de DGA?

Volgens de staatssecretaris is de DGA in de periode van 27 april 2002 tot 18 oktober 2007 btw-ondernemer. Dit ondernemerschap eindigt volgens hem dan op 18 oktober 2007. Vanaf dit moment is de DGA geen omzetbelasting meer verschuldigd over de vergoeding die hij ontvangt voor de door hem aan zijn vennootschap verrichte arbeidswerkzaamheden. Dit betekent ook dat de DGA vanaf dan geen recht meer heeft op aftrek van voorbelasting voor aan hem geleverde goederen of diensten in het kader van die werkzaamheden.

Het einde van het btw-ondernemerschap heeft tevens tot gevolg dat eventueel aanwezige goederen, waarvoor eerder recht op aftrek is ontstaan, op 18 oktober 2007 worden geacht te zijn geleverd aan de DGA privé. Voorbeeld: woning aangeschaft op 1 juli 2006 voor € 500.000 plus € 95.000 btw. Deze btw is volledig in aftrek gebracht. Op 18 oktober is de DGA geen ondernemer meer en vanaf dan is er sprake van een onttrekking, belast met btw. Verschuldigde btw is dan 8 jaar/10 jaar van € 95.000 = € 76.000. De btw wordt weliswaar berekend op basis van de herzieningsregeling, maar de afdracht geschiedt ineens. Momenteel bestaat er discussie over de hiervoor genoemde correctie.

Geld verdienen

Terugbetalen hoeft niet in één keer als de DGA btw-ondernemer is (gebleven). Dit kan als de DGA btw-belaste activiteiten verricht (bijvoorbeeld verhuur met btw). Als btw-ondernemer kan de totale btw over een zakelijk geëtiketteerd vermogensbestanddeel in één keer worden terugontvangen. Voor het privégebruik dient gedurende 10 jaren jaarlijks een privécorrectie gemaakt te worden in de btw-aangiften.

Aansprakelijkheid beperken

Wat als de DGA is opgenomen in de zogenoemde beschikking fiscale eenheid omzetbelasting? Op grond hiervan zou mogelijk aansprakelijkheid voor btw-schulden kunnen worden geëffectueerd door de Belastingdienst. Als dit niet wenselijk is, dan is nadere actie noodzakelijk.

DGA’s staan nu voor de keuze zich al dan niet uit te laten schrijven. Dit kan voordelig of nadelig zijn, afhankelijk van de feitelijke situatie. Van belang is om aandacht te hebben voor deze situatie. Als u DGA bent, laat u dan goed informeren door uw fiscaal adviseur. Desgewenst stuurt Deloitte u een gratis btw-alert toe waarin nadere informatie wordt verstrekt. Voor hulp kunt u uiteraard ook rechtstreeks terecht bij de fiscalisten van Deloitte.

Voor vragen over btw of andere fiscale aangelegenheden die u als dga bezighouden kunt u vrijblijvend contact opnemen met marcel

moonen van deloitte venlo: 077-35602222

Hoe kan de DGA

geld verdienen?

De Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) is volgens het Europese Hof van Justitie geen ondernemer (meer) voor de btw. In navolging van deze uitspraak heeft onze staatssecretaris van financiën een besluit uitgevaardigd. Een reden tot nadere actie? Wat is er voor u als DGA veranderd en welk voordeel is er te behalen?

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by