Science Link

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2008

welvaart versus welzijn

De gemeente Venray is initiatiefnemer van het opzetten van bedrijvenpark Sciencelink langs de A73. Het is de bedoeling om binnen dit park bedrijven bij elkaar te brengen die laboratoriumonderzoeken verrichten op hoogwaardige technologische basis. De ambitieuze plannen voor de bouw van laboratoriumpark Science Link staan echter op losse schroeven.

| | noord limburg | BUSINESS|

| Science Link | Actualiteit | maart 2008 |

Projectmanagementbureau Van der Looy uit Weert stopte wegens de dreigende houding van groeperingen die zich bezig houden met dierenwelzijn. In een brief eiste het Dieren Bevrijdingsfront tijdens kerstacties vorig jaar in Weert dat Van der Looy stopt met de bouw van Science Link of het meewerken hieraan. ‘Nu was het alleen maar wat verf, binnenkort zijn wij niet meer zo vriendelijk’, zo was de boodschap. Het college van Venray gaat zich de komende tijd beraden. Verschillende scenario’s en de mogelijke voor- en nadelen worden op een rij gezet, waarna er een afweging zal plaatsvinden.

Wethouder Heldens vindt het zeer zorgelijk dat een samenwerkingspartner zich terugtrekt naar aanleiding van acties van dierenactivisten. “De gemeente heeft geen instrumentarium om dergelijke acties aan te pakken. Wij nemen onze verantwoordelijkheid als het gaat om de openbare orde en veiligheid bij demonstraties. Maar bij dergelijke intimiderende acties staan wij met lege handen. Hoe we hiermee om moeten gaan, daar moet op landelijk niveau een discussie over gevoerd worden”, zo reageerde hij in diverse media. Met dit 60 miljoen euro kostende project wilde Venray hoogwaardige werkgelegenheid scheppen, goed voor vierhonderd banen. Volgens het Dieren Bevrijdingsfront betekent de terugtrekking het definitieve einde van het ambitieuze project.

Op verscheidene activistische internetsites valt te lezen dat de huizen van enkele projectmanagers op kerstavond zijn beklad. De politie bevestigt dat de huizen van de bestuurders in Weert die avond zijn besmeurd. Op diverse dierenrechtensites wordt ook het bedrijf Harlan, dat dieren fokt voor de proefdiersector, opgeroepen het voorbeeld van Van der Looy te volgen. Volgens sommige bronnen wilde Harlan de vestiging in het Limburgse Horst verruilen voor Science Link. Op 11 januari werd er bij de vestiging van Harlan in het Belgische Charleroi geprotesteerd en op 18 januari in Horst.

Van der Looy wilde verder niets kwijt over deze zaak. Een woordvoerder gaf aan om voorlopig radiostilte in te lassen. Men geeft geen commentaar, noch wil ze iets kwijt over een eventuele nieuwe vorm van participatie. Ook bij de gemeent is er momenteel geen nieuwe informatie. Volgens de afdeling communicatie is het college nog steeds aan het overleggen over de te volgen stappen: “Op dit moment ligt het project gewoon stil. Zodra er nieuws te melden is, wordt dat uiteraard naar de media gecommuniceerd.”

Wel spraken we met Robert Molenaar en Sybrand Haersma van Buma. Eerstgenoemde maakt zich sterk voor dierenrechten en laatstgenoemde is Kamerlid voor het CDA. Hierna geven zijn hun commentaar op de gebeurtenissen.

Robert Molenaar, perswoordvoerder Anti Dieproeven Coalitie:

“Al sinds augustus vorig jaar protesteren we tegen de plannen rondom Science Link, vanwege het feit dat er op grote schaal dierproeven gehouden zullen worden. Dit doen we door middel van protestacties, petities en infostands. We stellen echter met nadruk dat er geen banden zijn tussen onze organisatie en het Dieren Bevrijdingsfront. Hoewel wij uiteraard tevreden zijn met de plotselinge terugtrekking van de projectontwikkelaar, kiezen wij voor vreedzame protesten. We doen dit onder meer door het aanschrijven van bedrijven die zich mogelijk willen vestigen binnen Science Link. Uit die gesprekken blijkt keer op keer dat men niet geassocieerd wil worden met vivisectie en dus is het nu aan de gemeente om de stekker eruit te trekken of om te kijken naar een alternatieve invulling van het plan. De inspanningen van Lei Heldens hebben tot nu toe namelijk weinig tot geen geïnteresseerde bedrijven opgeleverd: zelfs in Amerika probeert hij bedrijven te werven, maar volgens onze informatie staat de teller nog op nul. Ik voorspel dat Science Link een langzame dood sterft.”

Sybrand Haersma van Buma,

CDA Tweede Kamerlid:

“Na aanleiding van de recente gebeurtenissen in Venray heb ik de minister van Justitie schriftelijke vragen gesteld over aanvullende en vooral hardere maatregelen tegen dit soort actiegroepen. Het is natuurlijk onacceptabel dat democratische besluitvorming op een dusdanige manier wordt gedwarsboomd. In Engeland, waar activistische cellen het ook gemunt hebben op dierproefcentra, boekte men in het verleden goede resultaten door het invoeren van gebiedsverboden. Door die maatregelen lijkt het erop dat actiegroepen hun activiteiten verplaatsen naar het vaste land. De Nederlandse overheid moet wat mij betreft overgaan op soortgelijke wetgeving. In dit specifieke geval denk ik dat wij ‘vanuit Den Haag’ moeten zorgen voor beveiliging van betrokken partijen, en moet de AIVD extra mankracht aanwenden om geweldadige actiegroepen te analyseren. Vandaag gaat het om Venray, maar morgen is het wellicht de Veluwe of elders in het land. Hoewel ik uiteraard van mening ben dat we zorgvuldig om moeten gaan met dierenwelzijn, is het niet te tolereren dat democratische besluitvorming op een dusdanige manier wordt gedwarsboomd.

Sybrand Buma

| maart 2008 | Actualiteit | Science Link |

| BUSINESS | noord limburg | |

De Hoveniers van Gunhoek

Ook voor úw tuin of bedrijfsterrein

Venray Tel.: 0478 571 800

www.gunhoek.nl

| maart 2008 | Persbericht | DTZ |

Venlo DC III wordt in twee fasen gebouwd. De eerste fase, de bouw van DC III A is halverwege 2007 afgerond en aansluitend in samenwerking met DTZ Zadelhoff verhuurd. De tweede fase, de bouw van DC III B is nog in volle gang. Naar verwachting zal deze tweede unit in de zomer van 2008 worden opgeleverd. ProLogis besteedt veel aandacht aan duurzaam bouwen. In Venlo komt dat tot uiting in de uitstekende isolatie dankzij de luchtdichtheid van het gebouw. Ook is een ‘grijs’ watersysteem toegepast, dat regenwater opvangt dat gebruikt kan worden als geen drinkwater vereist is. Verder is de daglichtinval optimaal en is speciale zonwering toegepast (brise-soleil) voor een goede klimaatbeheersing. Dankzij gebruik van recyclebare materialen is er minder bouwafval. De kantoorruimte bevindt zich op twee verdiepingen en beschikt over zowel verwarming als koeling. Ook is er toiletruimte aanwezig. De tweede verdieping (mezzanine) kan echter ook worden gebruikt als opslagruimte.

De verhuur van Venlo DC III is thans in handen van DTZ Zadelhoff en CBRE. ProLogis is ‘s werelds grootste eigenaar, beheerder en ontwikkelaar van distributiecentra, met activiteiten in 105 markten in Noord-Amerika, Europa en Azië.

ProLogis Distribution Centre Venlo III

In Trade Port West in Venlo wordt het ProLogis Distribution Centre Venlo III (Venlo DC III) gerealiseerd, met een oppervlakte van bijna 45.000 vierkante meter. Het is een geavanceerde distributieruimte met kantoorruimte, inclusief een extra verdieping (mezzanine). Trade Port West is een van de ultramoderne bedrijfsterreinen van Venlo. Een strategische locatie gezien de ligging ten opzichte van Nederland, Duitsland en België. Venlo DC III is dan ook niet de enige distributieruimte van ProLogis op deze plek. ProLogis beschikt in Venlo over in totaal 100.000 vierkante meter ruimte voor distributie.

CNV breekt lans voor oudere werknemer

Het CNV vreest dat de ‘kringloop van kennis en ervaring’ op de werkvloer wordt doorgesneden. Voorzitter René Paas van de christelijke vakcentrale waarschuwde onlangs dat oudere werknemers nog steeds vroegtijdig en massaal uitstromen, terwijl de tekorten aan personeel toenemen door de vergrijzing. “De positie van oudere werknemers staat steeds ter discussie”, aldus Paas. Hij wees erop dat werkgeversvoorman Bernard Wientjes van VNO-NCW onlangs weer de discussie over versoepeling van het ontslagrecht aanzwengelde en de hogere ontslagvergoedingen voor ouderen hekelde. Maar volgens Paas doet ondernemend Nederland zichzelf tekort door de kwaliteiten van de meest ervaren werknemers niet te gebruiken. Veel werkgevers klagen dat er onvoldoende goed opgeleid personeel te vinden is. Volgens hem wordt er vooral gekeken naar jongeren die onvoldoende zijn geschoold en vrouwen die hun baan willen combineren met de zorg voor kinderen. Waarom worden ouderen niet veel meer gebruikt om nieuwe medewerkers wegwijs te maken en vakkennis over te dragen, zo vraagt hij zich af.

| BUSINESS | noord limburg | |

MKB-Nederland en STECR werken samen

Voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland en voorzitter Paul Staal van de Stichting Expertise Centrum Reïntegratie (STECR) zetten onlangs in Delft hun handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Doel van MKB-Nederland is de aangesloten brancheorganisaties en bedrijven op praktische wijze helpen met de aanpak van verzuimproblemen. Voor STECR biedt de samenwerking een structurele link met het bedrijfsleven. STECR is een netwerkorganisatie van professionals op het gebied van preventie, verzuim en reïntegratie. Belangrijkste activiteit is het ontwikkelen van zogenoemde Werkwijzers; praktische plannen van aanpak voor verschillende verzuimproblemen. Deze werkwijzers worden in opdracht gemaakt door kenniskringen van deskundigen, die vanuit verschillende disciplines voor concrete zaken oplossingen bedenken.

MKB-Nederland ziet de samenwerking als een welkome aanvulling op de eigen arboprojecten. De ondernemersorganisatie kan via STECR rechtstreeks inspelen op de vraag vanuit de achterban naar praktische en professionele oplossingen voor verzuim- en reïntegratieproblemen. Voor STECR is MKB-Nederland een structurele link met het bedrijfsleven, die zij van belang acht om voeling te houden met de dagelijkse ondernemerspraktijk. Inhoudelijke input levert MKB-Nederland onder meer via een eigen zetel in het bestuur van de netwerkorganisatie. Die wordt ingenomen door beleidssecretaris Ton Schoenmaeckers.

Zoeken naar bedrijven

Wieowie, de zoekmachine naar personen, is nu ook een zoekmachine naar bedrijven geworden. Het zoekt in diverse bronnen. De introductie van Wieowie is niet ongemerkt voorbij gegaan. De zoekdienst die uit verschillende hoeken en gaten van internet gegevens van personen opdiept kent niet alleen voorstanders. Critici vinden het ondermeer in strijd met de privacy dat werkgevers heel makkelijk het digitale leven van sollicitanten kunnen opvragen. Of dat nu slecht is of niet, de makers hebben het in ieder geval rechtgetrokken met een nieuwe dienst. Iedereen is nu in staat gegevens van bedrijven te zoeken met Wieowie.

Door een naam in te tikken kun je adresgegevens, documenten, KvK-gegevens en mailadressen van een bedrijf vinden. Via LinkedIn gaat Wieowie zelfs op zoek naar gegevens over de werknemers van het betreffende bedrijf. Binnenkort wil Wieowie ook van start gaan met een zoekdienst voor Belgische personen en bedrijven.

Belastingdienst zegt sorry

Staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) heeft onlangs excuses aangeboden voor een nieuwe fout bij de Belastingdienst, waardoor 730.000 mensen hun belastingaangifte opnieuw moeten insturen. De getroffen belastingplichtigen hadden onlangs hun aangifte digitaal aangeleverd. Omdat dit jaar voor het eerst volledig gebruik wordt gemaakt van DigiD, de digitale inlogcode voor overheidsinstanties, is de software aangepast. Door een fout in het systeem bleek onlangs dat alle ingestuurde aangiftes onbruikbaar zijn geworden.

Gedupeerden ontvangen een excuusbrief en het verzoek om opnieuw aangifte te doen. “Zoiets kan en mag niet gebeuren”, aldus De Jager. Hij gaat ervan uit dat de eerder ingestuurde aangifte nog op de computer van de belastingplichtige staat. Tot 1 april kan de aangifte ingestuurd worden.

Polen blijven kort

Zes op de tien Polen en andere Oost-Europeanen die in ons land via uitzendbureaus werken, blijven hier minder dan vier maanden. Een groep van 3 procent werkt langer dan een jaar in Nederland. Maar de meeste Oost-Europese uitzendkrachten blijven voor een korte periode om vervolgens na een tijdje weer terug te keren om nogmaals in ons land te werken. Dat concludeerde de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) onlangs op basis van onderzoek onder de eigen leden. In totaal werken jaarlijks in Nederland ongeveer 100.000 Oost-Europeanen uit een van de landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie. Volgens de ABU komen 35.000 via een uitzendbureau dat is aangesloten bij de brancheorganisatie, aan de slag. Uitzendbureaus gebruiken over het algemeen ‘gewone’ woningen en vakantiehuisjes om de Oost-Europeanen te huisvesten. Ongeveer 80 procent van de ABU-leden gebruikt reguliere huisvesting. Daarnaast doet 68 procent een beroep op recreatiebungalows.

| | noord limburg | BUSINESS|

| business news | maart 2008 |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by