Golfen in Düsseldorf

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2009

Afslaan am Rhein

Golfervaringen

bij Düsseldorf

Tekst en fotografie toon van winden

Düsseldorf is veeleer een witteboordenstad, een bestuurscentrum. In commercieel opzicht is het zeker ook een belangrijke stad. Veel grote internationale ondernemingen hebben hier hun zetel. Daarnaast is het ook de stad van de mode. Jaarlijks vindt hier de grootste modebeurs van de wereld plaats.

Als uitgaanscentrum heeft de stad eveneens het nodige te bieden. De Altstadt is een begrip, je hoeft er maar een keer geweest te zijn om te begrijpen waarom. Het oude stadscentrum bestaat voor een groot deel uit goed geconserveerde oude gebouwen en de vaak smalle straatjes zijn geplaveid met

zogenoemde kinderkopjes. Talrijke kroegen zijn hier te vinden en daarom wordt de Altstadt ook wel de “längste Theke der Welt” (de langste bar van de wereld) genoemd.

Langs de Rijn

Düsseldorf ligt aan de Rijn en op de oever van deze rivier is de lange Rheinpromenade aangelegd. Bij aangenaam weer kun je hier heerlijk flaneren, terwijl je ondertussen kleine, maar ook imposant grote vaartuigen voorbij ziet varen. Is het weer wat minder goed dan zijn er volop terrassen aan het

water vanwaar je, in de luwte, van het fraaie zicht op deze waterweg kunt genieten.

Uiteraard bevinden zich in het stadscentrum alle denkbare grote en kleine winkels, maar de stad onderscheidt zich van andere steden door de aanwezigheid van de chique

Königsallee, de winkelstraat die grandeur uitstraalt en waarop de Düsseldorfers terecht trots zijn. Maar ook qua sport en ontspanning heeft Düsseldorf veel te bieden. Zo zijn er in de stad en zijn directe omgeving maar liefst zeven golfbanen. We bezochten en bespeelden twee van die banen om een indruk te krijgen van golfmogelijkheden hier.

Golf Club Grevenmühle

Op ongeveer twintig minuten rijden vanaf het stadscentrum van Düsseldorf naar het noordoosten, aangeleund tegen het plaatsje Homberg, ligt Golf Club Grevenmühle. Het gehele complex beslaat maar liefst 107 hectare en is als het ware geïntegreerd in het bosrijke en heuvelachtige landschap. Vanaf de 72-par baan kan men dus ook genieten van weidse vergezichten. Hoewel de baan ook wordt gebruikt voor kampioenswedstrijden, kunnen ook niet-professionele spelers er veel spelvreugde aan beleven. En dan niet alleen leden, ook gastspelers zijn van harte welkom op Grevenmühle. Bijvoorbeeld op één van de vele toernooien die er worden georganiseerd. De faciliteiten bieden voldoende gelegenheid voor ontspanning, maar ook inspanning. In het grote clubhuis zijn diverse fitnessruimtes ingericht, met moderne apparatuur. De mate van professionaliteit blijkt ook uit het feit dat de club eigen fysiotherapeuten en masseurs in dienst heeft. Het gezellige restaurant heeft plaats voor maximaal 200 gasten en de keuken kunnen we van harte aanbevelen. De baan zelf is van een uitstekende kwaliteit, de fairways zijn mooi breed en de greens ‘lopen’ maximaal. De afstanden tussen de holes op de ruim opgezette baan zijn aanzienlijk, maar het is een prettige wandeling dankzij de al genoemde heuvelachtige,

natuurlijke omgeving en de langs de fairway aangelegde perkjes met (in het seizoen)

uitbundig bloeiende wilde planten. Kortom: een genot van een golfervaring.

Düsseldorfer Golf Club

Deze uit 1961 daterende club is er trots op de oudste golfclub van Düsseldorf te zijn. De baan ligt op 12 kilometer vanaf de Königsallee in hartje Düsseldorf bij het plaatsje Ratingen ten noorden van de stad. Bij de aanleg is men destijds met Duitse Gründlichkeit te werk gegaan: het oorspronkelijk nagenoeg boomloze agrarische gebied is toentertijd beplant met 24.000(!) bomen. Die naaldbomen, berken, essen en kersenbomen zijn nu, bijna 50 jaar later, volwassen en vormen een uiterst aantrekkelijke omlijsting van de fairways en greens. Dit geheel biedt dan ook een perfect parkdecor. Ook hier is sprake van een heuvelachtige baan. Tot en met hole 11 valt het, zeker in vergelijking met de Grevenmühle-baan, nog wel mee met het klimmen en dalen van het parcours, maar in het laatste gedeelte komen enkele venijnige klimmetjes voor. Met name hole 15 is op dit gebied wel spectaculair te noemen. Dit is een par-3 van slechts 134 meter waarbij de green vlak achter een vijver is gesitueerd. Het venijnige is dat men hier voor de (gele) afslag tot naar schatting zo’n 30 meter boven het niveau van de green moet klimmen. Even wachten met afslaan dus tot men weer geheel op adem is. Voor hole 16, een par-5 van 459 meter, geldt weer iets dergelijks, zij het dat de klim hier minder hoog is. Bij deze hole is het zaak de drive goed vanaf de hogere teebox door een nauwe passage op de fairway te plaatsen. Zoals eerder gezegd, is het gehele terrein geaccidenteerd. Voor Nederlandse spelers die vaak minder heuvelachtige banen gewend zijn, kan dit een extra handicap vormen. In deze omstandigheden zijn de greens buitengewoon moeilijk te lezen. Voor de Duitse ingezetenen, die met dit verschijnsel bekend zijn, is dan ook het motto: “Zweimal schauen spart zwei Putts!” Na een ronde op de Düsseldorfer Golf Club gaat men dit pas echt op waarde schatten.

Omdat ik niet al te lang in Düsseldorf kon blijven, heb ik slechts twee van de zeven banen kunnen bespelen en beoordelen. Wat ik tot nu toe heb gezien, heeft me echter doen besluiten zeker een keer (of vaker) terug te gaan en de andere banen uit te proberen. Het verblijf in de stad is me eveneens uitermate goed bevallen, en niet alleen vanwege de vele winkels en Kneipen. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam, en ook als Holländer ben je een graag geziene gast. Als Hollander voel je je in het buitenland, maar toch ook een beetje thuis, daar zorgen de gastvrije hotels en restaurants wel voor.

Düsseldorf, de hoofdstad van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, ligt net over de Nederlandse grens, op zo’n 50 km

afstand van Roermond. Eerlijk gezegd veronderstelde ik dat

deze stad onderdeel was van de grote stedelijke agglomeratie van het Ruhrgebied, maar Düsseldorfers wezen mij er fijntjes maar beslist op dat de stad ten zuiden daarvan is gelegen.

Eigenlijk kijken ze wat neer op de inwoners van de industriesteden in het Ruhrgebied zoals Duisburg, Oberhausen en Essen.

Clubhuis Golf Club Grevenmühle

Driving range Düsseldorfer Golf Club

Golf Club Grevenmühle

Driebal op Düsseldorfer Golf Club

Greens 1 en 2 Golf Club Grevenmühle

delen:
Algemene voorwaarden