Business Flitsen - Noodklok over versnellingsaanpak Maaslijn - Innovatief leerprogramma voor vrachtwagenchauffeurs - Ontdek verrassend Venlo

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2022

 

Werkgevers luiden noodklok over versnellingsaanpak Maaslijn

20 april j.l. trok ProRail de aanbesteding voor de elektrificatie en gedeelde verbreding van de Maaslijn in. "Een doorn in het oog voor ondernemers", aldus Sylvester van de Logt, CEO van Seacon Logistics en bestuurslid bij Ondernemend Venlo, de LWV en Supply Chain Valley. "De aanpak van de Maaslijn is hard nodig om de groei van de regio op peil te houden, niet alleen op bereikbaarheid, maar ook voor aantrekkelijkheid en duurzaamheid."

Versnelde aanpak nu noodzakelijk

Het intrekken van de aanbesteding door ProRail is wederom een tegenslag in de toch al moeizame verbreding en elektrificatie van de Maaslijn. De ondernemersverenigingen in Noord-Limburg roepen ProRail en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat op om marktpartijen (financieel) bij te staan en de risico's voor prijsverhogingen zelf te dragen. "Als de risico's te groot worden voor de markt moet de overheid ingrijpen om de bereikbaarheid op peil te houden", aldus de werkgeversvoorman. "We verwachten dat de overheden ingrijpen om de continuïteit van gemaakte afspraken te waarborgen." Daarbij doelend op de afspraken die met Arriva gemaakt zijn om in 2024 extra treinen te laten rijden tussen Roermond, Venlo en Nijmegen.

Maaslijn als levensader voor de regio

De spoorlijn richting Nijmegen is voor levensbelang van Noord-Limburg. "Het zorgt voor de ontsluiting van Venlo in Noordelijke en Zuidelijke richting, waardoor de positie van Venlo als nationaal spoorknooppunt versterkt wordt. Door de elektrificatie wordt de verbinding tevens duurzamer", voegt Peter Pardoel, voorzitter van Supply Chain Valley, toe. Juist de verbinding richting Nijmegen is erg belangrijk voor de werkgevers, omdat de werknemers en -gevers van de toekomst uit de regio in de trein stappen. "Onze regio heeft er baat bij dat we goed bereikbaar blijven via spoor, daarmee trekken we jeugd aan en behouden we de kennis in Noord-Limburg", benadrukt Van de Logt.
Innovatief leerprogramma voor vrachtwagenchauffeurs in Venlo

Vrachtwagenchauffeurs zitten niet graag met hun neus in de studieboeken. Ze hebben maar weinig vrije tijd en die tijd besteden ze liever niet aan langdradige theoretische studie. Het bestaand scholingsaanbod sluit onvoldoende aan op de leermethodiek van de veelal praktisch opgeleide chauffeurs en logistieke medewerkers. Maar de logistieke sector in de regio Venlo-Venray kampt met structurele tekorten aan goed opgeleide beroepschauffeurs. Mercuur Transport BV uit Venlo en twee van haar kennispartners hebben de handen ineengeslagen om een nieuwe leermethode te ontwikkelen die speciaal op de chauffeur is toegesneden.

85.000 euro subsidie

MKB!dee heeft een flinke subsidie toegekend voor dit initiatief. Samen met maatwerk HRM, Vervoerscollege Venlo en Michel van Lieshout Bestuursmanagement schreven zij een plan om een lespakket te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van chauffeurs. Veel vrachtwagenchauffeurs hebben moeite met de taaie leerstof die nodig is om bij te blijven. Mercuur Transport wil daarom de aanpak 180 graden draaien door juist uit te gaan van de beleving en leermethodiek van deze doelgroep. MKB!dee stimuleert deze leer- en ontwikkelingstrajecten in het MKB.

Filmpjes, opdrachten, verhalen en persoonlijke coaching

De partijen gaan een innovatief leertraject ontwikkelen dat gebaseerd is op 'training on the job' met inzet van moderne instrumenten uit de e-learning. Met filmpjes, opdrachten en verhalen wordt de chauffeur op een gemakkelijke manier vertrouwd gemaakt met de gevaren en aandachtspunten van de lading en het weggebruik. Het leren wordt weer leuk en er komt geen boek aan te pas. Maatwerk HRM inventariseert de mogelijkheden van elke chauffeur en optimaliseert de persoonlijke begeleiding en motivatie. Vervoerscollege Venlo brengt kennis van leren en ontwikkelen in de Transportsector naar de tafel en Van Lieshout bestuursmanagement zorgt ervoor dat het project binnen de kaders van de subsidie wordt uitgevoerd.

Handboek om opgedane kennis te delen

Het project heet 'De Chauffeur 3.0' en na afloop wordt er een handboek van gemaakt zodat ook andere bedrijven deze methode in hun organisatie kunnen implementeren. Dit maakt bijscholing leuker en bovendien praktischer omdat de medewerker flexibel kan omgaan met tijd en locatie. Op deze wijze geeft Mercuur invulling aan een duurzame, effectieve en praktische ontwikkeling van de leercultuur binnen het bedrijf, waarmee het bedrijf zich bovendien beter kan positioneren als aantrekkelijke werkgever op de regionale arbeidsmarkt. "Wij vinden het fantastisch dat we aan zo'n mooi innovatief project mogen bijdragen met onze HR kennis!", aldus Anouk H. Afonso van maatwerk HRM uit Venlo.
Ontdek verrassend Venlo tijdens een locatietour op 28 juni

Het Venlo Convention Bureau organiseert op dinsdag 28 juni een ontdekkingstocht door de compacte en historische binnenstad van Venlo langs 7 evenementenlocaties en hotels. Meeting- en eventplanners zijn van harte uitgenodigd om gratis aan deze locatietour deel te nemen.

In de tien jaar na de Floriade van 2012 heeft de regio Venlo zich verder doorontwikkeld tot een aantrekkelijke regio voor zowel toeristen als de zakelijke bezoeker. Bezoekers geven aan positief verrast te zijn over deze veelzijdige, gastvrije en bourgondische streek. De vele (nieuwe) locaties zijn modern ingericht en van alle gemakken voorzien. De variatie is groot: modern en historisch, groots en intiem, gelegen in de historische kernen en in het natuurrijke buitengebied.

Venlo is goed bereikbaar via openbaar vervoer en de autosnelweg en ligt centraal in het midden van de steden Nijmegen Eindhoven Maastricht Düsseldorf. De grensligging maakt het de ideale locatie voor een internationaal georiënteerde bijeenkomst of congres. Zeker als het agri & food, logistiek, maakindustrie of toerisme betreft, het economisch DNA van de regio, en gezondheid en duurzaamheid een rol spelen bij de locatiekeuze.

Het Venlo Convention Bureau is recent gestart en kijkt er dan ook naar uit om samen met de locatiepartners de deelnemers van deze locatietour kennis te laten maken met een regio die je gezien en beleefd moet hebben! Het programma duurt van circa 10.00 tot 16.00 uur en is inclusief een lunch. Gratis aanmelden kan via de website of stuur een e-mail naar info@venloconventionbureau.nl" rel="nofollow" target="_blank">info@venloconventionbureau.nl.
 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by