Zakenautotestdag Noord-Limburg Business: Algemene impressie

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2022De afgelopen jaren heeft de evolutie van auto's een enorme vlucht genomen en dat is nog maar het begin van een totale omslag naar nieuwe, duurzame mobiliteit. Hoe staat het ervoor met de ontwikkelingen? Dat konden de deelnemers aan de zakenautotestdag van Noord-Limburg Business op woensdag 20 april uitgebreid ervaren.Op een mooie, zonnige doordeweekse dag werden de deelnemers verwelkomd bij het onlangs volledig gerenoveerde Van der Valk Hotel Venlo. Met een zeer uitgebreid lunchbuffet als basis begonnen zij aan een dynamisch programma van testritten, met tussenstops bij Kasteel de Keverberg, La Oya Dagbesteding en Kasteeltuinen Arcen om van auto's te wisselen. Voor een groep van elf afgevaardigden van het bedrijfsleven in de regio betekende het beproeven van een select gezelschap actuele personenwagens enerzijds een ontspannen middag tussen de dagelijkse drukte door en anderzijds een interessante kennismaking met technologie die de weg naar de toekomst wijst.


Kruispunt

Na meer dan een eeuw totale heerschappij van verbrandingsmotoren staat de auto-industrie nu op een kruispunt, aangespoord door de belangrijke maatschappelijke trend naar verduurzaming. Sommige merken richten het vizier op volledige elektrificering en geven te kennen dat ze voor 2030 volledig afscheid nemen van benzine- en dieseltechniek, andere producenten houden een wat gematigder tempo aan, met hybrides - al dan niet in een stekkervariant - als tussenstap om de consument rustig aan de overgang te laten wennen. Bepaalde fabrikanten geloven sterk in waterstof, dat voorlopig alleen zijn toepassing vindt in de vorm van brandstofceltechnologie, waarbij na een chemisch proces toch 'gewoon' een elektromotor de wielen aandrijft. Ondertussen lijken de traditionele krachtbronnen nog niet zomaar uitgespeeld, want achter de schermen werken invloedrijke partijen als Shell aan synthetische brandstoffen, die de schadelijke uitstoot drastisch reduceren.

Steeds meer te beleven

De verduurzaming houdt de gehele industrie continu bezig, maar daarnaast ontwikkelen auto's zich ook op andere vlakken in een stormachtig tempo. Los van modeltrends, zoals de momenteel geliefde crossovers en SUV's, tekenen zich blijvende veranderingen af. Kijk bijvoorbeeld naar de toenemende connectiviteit oftewel de mate waarin niet alleen het multimediasysteem, maar het gehele voertuig in verbinding staat met de gebruiker én met geselecteerde partijen van buitenaf. De fabrikant stuurt updates door de lucht heen, de dealer onderneemt actie bij een storingsmelding en auto's lichten elkaar en daarmee hun inzittenden in over incidenten op de weg of andere dreigende gevaren. Dit laatste past goed bij de algehele verschuiving naar een veiligheidsniveau dat het menselijk falen ondervangt. Dat gebeurt met behulp van sensoren, camerasystemen en actieve hulpmiddelen die zich kenmerken door een ongeëvenaard reactievermogen en een handels-wijze die niet wordt beïnvloed door stemming en emoties. Maken al die 'beschermengelen' autorijden saai? In-tegendeel, er valt steeds meer aan boord te beleven, enerzijds door de voortdurend toenemende veelzijdigheid van infotainment en anderzijds door slimme vondsten die de bestuurder en zijn passagiers aangenaam kunnen verrassen. Dan praten we nog niet eens over het flitsende acceleratiepotentieel van met name elektromodellen.

Kennis bijspijkeren

Veel van die ontwikkelingen mochten de proefrijders tijdens de zakenautotestdag uitgebreid uitproberen of zogezegd 'over zich heen laten komen'. Het aanbod van testauto's was conform de vraag naar duurzame mobiliteit hoofdzakelijk elektrisch en ook waterstof was vertegenwoordigd. De sessies duurden feitelijk te kort om in alle functies en gadgets te duiken, maar de oplettende deelnemer met interesse in nieuwe voorzieningen kon aardig wat noviteiten ontdekken.


Testrijders

Mistmonster, Erwin Reijman

Huver Advocaten, Haico Dings

Philipse Accountancy, Paul Philipse

Ivengi, Rick Heijkens

Zeroplex, Ton van den Broek

AddContract, Henk Poels

Mobiel Connect, Alwin Sahr

Full Account, Philippe Straten

Welsi Holding, Geert Schoolmeesters

ProfCore, Frank Niessen

Mature Capital BV, Berend van Berkel


Dealers

Lexus Sittard: Bas Hubers

Mengelers Automotive Venlo: Arjan Thomas

Volvo Rutten Venlo: Michiel Vallen en John Sprengers

Smeets Mercedes-Benz: Tommy Kok

Wassink Autogroep: Pim van der Putten

Tesla Netherlands: Leroy Klomp

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2022

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by