Zakendoen, Netwerken en Beleven tijdens Ondernemers Vakdagen 2014

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2014

Elke bank in Nederland biedt ze aan: rente swaps. Niet geschikt voor particulieren, maar wel voor ondernemers? Banken denken van wel, ondernemers en de rechtbank vinden van niet.

Rente swaps, aangegaan voor een langere periode, bieden de ondernemer bescherming tegen stijgende rente op financiering. Gedurende de looptijd blijft het rentepercentage gelijk. Dat klinkt mooi, maar vanaf het moment dat rente swaps in zwang raakten is de rente veelal gedaald. Daarmee mist de ondernemer voordeel; zekerheid heeft zijn prijs.

Dalende rente heeft ook andere nadelen; vroegtijdige beëindiging van de swap is nagenoeg onmogelijk. De ondernemer moet dan de contante waarde van het door de bank op basis van de geldende rente nog te realiseren rendement vergoeden. Gelet op de lange looptijd gaat het daarbij om gigantische bedragen: afkoopvergoedingen van enkele tonnen, terwijl het ‘voordeel’ dat de ondernemer behaalt met de rente swap daar niet mee in verhouding staat. Dat had de ondernemer zich niet gerealiseerd!

De bank verschuilt zich daarbij achter een papieren muur (overeenkomsten, bankvoorwaarden): de ondernemer weet toch wel wat hij tekent? Wie dergelijke documenten wel eens gelezen heeft weet: een onbegrijpelijke brij woorden. Het vertrouwen van de ondernemer in de accountmanager is echter (te) groot.

De rechtbank heeft recent bepaald dat de bank bij rente swaps haar bijzondere zorgplicht heeft geschonden. Gevolg: de bank moet de schade vergoeden. Een belangrijke doorbraak voor ondernemers die worstelen met de gevolgen van rente swaps!

De praktijkgroep Ondernemingsrecht van Vlaminckx advocaten licht deze belangrijke ontwikkeling graag toe. Neem contact op met Susanne ten Have (s.tenhave@vlaminckx.nl) of Rob de Hair (r.dehair@vlaminckx.nl).

De vierde editie van MKB-Netwerkbeurs Ondernemers Vakdagen in Evenementenhal Venray vindt plaats op 28, 29 en 30 oktober.

Tijdens drie commerciële topdagen komen wederom 5000 ondernemers uit Limburg en Oost-Brabant samen in een gastvrije Evenementenhal Venray. “Samen met onze officiële Business Partners en natuurlijk met de enthousiaste exposanten gaan we weer een veelzijdig evenement neerzetten”, aldus Beursorganisator Robert Hoelen. “Dit jaar staan de themawoorden Zakendoen, Netwerken en Beleven centraal. Omdat mensen zaken doen met mensen blijft een beurs een effectief marketinginstrument. Daar creëren we weer een boeiend driedaags platform voor. Er zijn verschillende nieuwe initiatieven, zoals een gezamenlijk beursplein van MKB-Limburg en Limburg Onderneemt, waar beleving en inspiratie een grote rol spelen. Ook zal voor de standhouders een extra netwerkmoment worden ingelast tijdens de opening op dinsdag, die geheel in een nieuw jasje is gestoken. Bestaande onderdelen zoals de ‘Startersstraat’ en netwerksessie ‘Meet & Match’ van BS Morgen keren terug. Op de laatste beursdag wordt er weer een congres georganiseerd door Evenementenhal, dit jaar geheel in het teken van ‘Marketing’. Een boeiend programma voorafgaand aan de derde beursdag met zowel inspiratiesessies als kennissessies. Tevens is leuk te vermelden dat Frans Bosch van Takkenwerk weer de beurstraining gaat verzorgen.”

Hoelen merkt dat het evenement steeds breder gedragen wordt in de provincie. “Standhouders en bezoekers komen zeker niet alleen uit de regio Venray-Venlo, maar ook uit Midden-Limburg. En natuurlijk uit Brabant, voornamelijk uit de regio Boxmeer-Cuijk. We bestrijken een behoorlijk gebied en zijn inmiddels uitgegroeid tot een belangrijk evenement voor de ondernemer.”

www.evenementenhal.nl/venray

Rente swaps en de bijzondere

zorgplicht van banken

Zakendoen, Netwerken en Beleven

tijdens Ondernemers Vakdagen 2014

Column juridisch advies

Rob de Hair

Susanne ten Have

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by