OML: Nieuwe samenwerking helpt Limburgse bedrijventerreinen verduurzamen
De komende jaren speelt de verduurzaming van bedrijventerreinen een cruciale rol in Limburg. Met de groeiende klimaatopgaven en druk op het energienet is het essentieel bedrijventerreinen klaar te maken voor de toekomst.
Om deze transitie te ondersteunen, is - in opdracht van Provincie Limburg - een krachtige samenwerking opgezet: Verduurzaming Be-drijventerreinen Limburg (VBL). Dit consortium, bestaat uit de Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML), de Limburgse Ontwikkelingsmaatschappij LIOF en de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV).
Waarom is verduurzaming van bedrijventerreinen belangrijk?
Bedrijventerreinen spelen een grote rol in de economie, maar gebruiken ook veel energie. Met maatregelen zoals energie besparen en overstappen op duurzame energie, kunnen ze de impact op het milieu verminderen en ook zorgen voor een stabielere energievoorziening. Zeker nu het energienet steeds voller raakt. Verduurzaming helpt bedrijventerrei-nen om slimmer en duurzamer te werken.
"Energie, klimaatadaptatie, vergroening, watertekort en hergebruik van materialen zijn onderwerpen waar we samen stappen in kunnen zetten." - Vanessa Silvertand, consultant Nieuwe Economie, OML
Wat doet VBL?
VBL ondersteunt bedrijventerreinen door de organisatiegraad op te zetten of te versterken. Het doel daarmee is om het verduurzamen van de terreinen goed tot stand te brengen. Door kennis te bundelen en samen te werken met partners zoals Provincie Limburg, Enexis en het landelijke programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB), kan VBL bedrijventerreinen helpen om duurzame oplossingen te vinden en te im-plementeren. VBL richt zich bijvoorbeeld op slimme energiemanagementsystemen, zoals energyhubs en klimaatadaptieve maatregelen. Deze zijn essentieel voor het toekomstbestendig maken van de terreinen.
VBL's opdracht is helder: de komende drie jaren gaat het VBL aan de slag met maar liefst 59 bedrijventerreinen in Limburg. Dit doen we om de samenwerking tussen bedrijven te verbeteren en concrete duurzaamheidsmaatregelen te ontwikkelen.
Energyhubs: slim energiebeheer op bedrijventerreinen
Een voorbeeld hiervan is het gebruik van energyhubs. Deze hubs maken het mogelijk om lokaal opgewekte energie, zoals zonne-energie, op te slaan en te delen. Vooral in Limburg, waar het energienet overbelast is, bieden deze hubs een uitkomst. Ze maken bedrijven en -terreinen minder afhankelijk van externe energieleveranciers en zorgen voor stabielere energievoorziening en -kosten. Samen met Enexis en andere partners onderzoekt VBL de mogelijkheden om deze hubs te ontwikkelen op een tiental bedrijventerreinen in Limburg.
Vlnr: De mensen achter consortium VBL - Verduurzaming Bedrijventerreinen Limburg: Vanessa Silvertand (OML), Jan Willem Tolkamp (LIOF), Sjoerd Mooren (LWV), Mike Ummels (Provincie Limburg), Lidy Rutten (LWV), Ronald Pluijmakers (Provincie Limburg), Christa de Ruyter (PVB), Jean Boumans (OML)
Klimaatadaptie: vergroenen en verkoelen
VBL gaat ook aan de slag met klimaatadaptatie om te helpen hittestress en watertekorten aan te pakken. Door bijvoorbeeld daken en gevels of parkeerplekken te vergroenen, verlaagt de temperatuur op het terrein. Het resultaat is een koeler en aangenamer verblijf- en werkklimaat zonder extra energieverbruik. Goed voor het milieu, uw portemonnee en voor uw werknemers.
Samenwerking is essentieel
Verduurzaming van bedrijventerreinen kan niet zonder samenwerking. Volgens de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) is samenwerking 'essentieel'. Veel maatregelen, zoals het delen van energie of hergebruik van materialen, kunnen alleen succesvol wor-den uitgevoerd als bedrijven op een terrein samenwerken. Ook maatregelen zoals isoleren of het vergroenen van gebouwen, zijn vaak goedkoper en makkelijker als bedrijven samen optrekken.
VBL als verbindende schakel voor duurzame samenwerking
OML, LIOF en LVW versterken elkaar in VBL en maken gebruik van elkaars kwaliteiten. Provincie Limburg - opdrachtgever VBL - ontwikkelt beleid, LIOF helpt met subsidies en connecties met gemeenten, en LWV is expert op het gebied van parkmanagement.
OML brengt de juiste partners samen om de verduurzaming van bedrijventerreinen in Limburg succesvol te maken. OML heeft al sinds haar ontstaan in 1998 ervaring met het verduurzamen van bedrijventerreinen in Midden-Limburg. OML werkt voor VBL provinciebreed aan de opdracht.
"Netcongestie zie ik als aanjager voor slimme oplossingen. Het spoort bedrijven aan om gezamenlijk slimme oplossingen te vinden, zoals energyhubs. Mijn expertise ligt op het vlak van energiebeheer." - Jean Boumans, Energie Consultant, OML
Financiële steun voor verduurzamen bedrijventerreinen met SPUK BV
Subsidies zoals de Specifieke Uitkering Bedrijfsmatig Vastgoed (SPUK BV) bieden het consortium VBL financiële steun om het samenwerkingsverband verder op te zetten en verduurzamingsprojecten op bedrijventerreinen te onderzoeken én uit te voeren.
Hoe gaat het verder?
De komende jaren werkt VBL intensief samen met bedrijven, gemeenten en andere betrokken partijen om bedrijventerreinen in Limburg duurzamer te maken. Speciaal aangestelde ambassadeurs gaan in gesprek met gemeenten, parkmanagementorganisatie of ondernemersverenigingen op de geselecteerde bedrijventerreinen over de status, de mogelijkheden en de wensen. Hierop volgen actieplannen en uitvoering van verduurzamingsmaatregelen.
Wilt u meer weten over de inzet van VBL, de verduurzaming van bedrijventerreinen en waar uw mogelijkheden liggen? Kijk op de website van PVB, op de pagina Limburg, www.pvbnederland.nl. U kunt ook contact opnemen met OML via info@oml.nl of bellen naar 0475-42 62 42.
Kick-off meeting van VBL
Op 25 september 2024 vond de kick-off 'Toekomstgerichte verduurzaming Limburgse bedrijventerreinen' plaats. Het officiële startmoment van het nieuwe consortium Verduurza-ming Bedrijventerreinen Limburg (VBL). Tijdens deze bijeenkomst werden de doelen van VBL gedeeld, het plan van aanpak toegelicht en samen een startlijst van bedrijventerreinen opgesteld.