Zakenvrouw Limburg: de meerwaarde van diversiteit

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2017

Verkiezing Zakenvrouw Limburg 2017

De meerwaarde van diversiteit

In 2012 werd voor het eerst de verkiezing Zakenvrouw Noord-Limburg georganiseerd. Doel: het bevorderen van diversiteit binnen de toplagen van het bedrijfsleven en overheidsinstellingen. Dit jaar ondergaat de verkiezing een verbredingsslag en mogen zakenvrouwen uit heel Limburg een gooi naar de titel doen.

Het aandeel vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen in Nederland kent een stijgende lijn, maar volgens de Bedrijvenmonitor Topvrouwen 2016 getiteld 'Waiting on the world to change' komt dit aantal nog lang niet in de buurt van het wettelijk streefcijfer van 30 procent. Medio 2016 bleek slechts 13 procent van de zetels in de raden van commissarissen door vrouwen te worden bezet. In de besturen van ondernemingen was dat ruim 10 procent. Organisaties in de publieke sector doen het beter. Van de bestuurders in de publieke sector was in 2015 gemiddeld 27,9 procent vrouw, van de toezichthouders 33,4 procent.

Podium

Om de diversiteit in de raden van bestuur en raden van toezicht in de regio een boost te geven richtte een groep ondernemers uit Noord-Limburg in 2012 stichting Zakenvrouw Noord-Limburg op. Deze stichting organiseerde in 2012 voor het eerst de verkiezing Zakenvrouw Noord-Limburg. "Door succesvolle vrouwen uit het zakenleven en andere organisaties een podium te bieden, hopen wij vrouwen over de streep te kunnen trekken om zelf ook door te stoten naar de top", legt voorzitter Steffie Hoeijmakers uit. "Daarnaast willen we met deze verkiezing bij die sectoren waarbinnen nog wel wat extra dames aan het roer zouden mogen staan, aandacht vragen voor de meerwaarde van diversiteit binnen het bedrijfsleven." Inmiddels is de discussie actueler dan ooit en overweegt minister Jet Bussemaker, de verantwoordelijke minister voor het emancipatiebeleid, zelfs een quotum om het streefcijfer te behalen. Mede daarom is de stichting dit jaar herdoopt tot 'Zakenvrouw Limburg' zodat topvrouwen uit heel Limburg de kans krijgen om mee te doen. Voor de winnaressen van de afgelopen edities was het volgens Hoeijmakers zeker de moeite waard om mee te dingen. "Mieke Verhaegh, de winnares van vorig jaar, heeft dankzij de titel en de publiciteit erom heen haar netwerk kunnen vergroten. Met haar speerpunten economische onafhankelijkheid van vrouwen en het aanjagen van innovatie in de regio is zij inmiddels een gewilde spreker."

Procedure

De selectieprocedure voor de finalisten heeft in de afgelopen maanden plaatsgevonden. Uit een groep kandidaten die voldeden aan de criteria, heeft de jury zes kandidaten gekozen. Na de eerste jurygesprekken zijn de drie finalisten geselecteerd (zie kader). Deze finalisten krijgen in mei de juryleden op bedrijfsbezoek. Ook wordt er een filmpje gemaakt, komen er diverse interviews en mogen de dames bij het L1-programma AvondGasten aanschuiven. De verkiezing Zakenvrouw Limburg zelf vindt plaats op 22 juni 2017 in Theaterhotel de Oranjerie in Roermond. Gedurende deze avond worden de finalisten live geïnterviewd. Het oordeel van de jury weegt voor twee derde mee, het publiek bepaalt middels online voting voor een derde mee wie de winnaar zal zijn.


"Tegenslagen moet je zien als een uitdaging"

Toen Cristianne Rijcken in 2007 haar promotie-onderzoek afrondde, wist zij dat dit de basis zou vormen voor Cristal Therapeutics. Dit bedrijf ontwikkelt aan de hand van nanotechnologie medicijnen tegen kanker die effectiever werken én minder bijwerkingen veroorzaken. De achterliggende gedachte van de verkiezing, het bevorderen van diversiteit in het bedrijfsleven door aandacht te besteden aan succesvolle en inspirerende zakenvrouwen, draagt zij een warm hart toe. "Vrouwen nemen vaak minder snel het initiatief om een bedrijf te starten. Als ze er wel voor gaan, laten zij zich door tegenslagen soms wat sneller ontmoedigen. Toen ik tien jaar geleden mijn bedrijf wilde starten, had ik nog niet direct voor ogen hoe alles er precies uit mocht zien. Door te sparren met experts, met een opportunistische houding gewoon te beginnen en regelmatig te reflecteren, ben ik altijd vooruit gekomen. Als farmaceutische startup is het ons toch maar mooi gelukt om nu het eerst product bij patiënten te evalueren en wereldwijde samenwerkingen met andere partijen aan te gaan. Tegenslagen zijn een uitdaging, niet iets negatiefs." Deelname aan de verkiezing kan zij van harte aanbevelen. "De verhalen van de andere finalisten zijn mooie leermomenten. Je wordt geprikkeld om over je positie als ondernemer en over je bedrijf na te denken. Ik zie de medekandidaten ook eerder als metgezellen dan concurrenten. Het feit dat we zijn genomineerd geeft al aan dat we ons alle drie als zakenvrouw hebben bewezen!"

"Kwestie van lef, daadkracht en visie"

Peggy Leurs werd in 2016 al genomineerd, maar voelde zich genoodzaakt om zich terug te trekken. "Het bedrijf zat toen middenin een veranderingsproces. Daar wilde ik al mijn aandacht op vestigen." Inmiddels heeft Tuincentrum Leurs een metamorfose ondergaan. Het concept achter het Tuincentrum van de Toekomst heeft een enorme impact binnen de retailwereld gehad. "Met ons bedrijf willen we laten zien waar de kansen liggen. In het experience center komen beleving, retail, marketing en verkoop samen. Bij elke klant willen we een geluksmomentje creëren. Bij de dierenafdeling staan bijvoorbeeld lachspiegels voor dieren. Honden kunnen bij het snackeiland verschillende merken en soorten snacks proeven." Volgens Leurs zijn vrouwelijke leiderschapskwaliteiten zoals verbinden en samenwerken bij het nieuwe concept essentieel. "Leveranciers vragen we vooraf om een opzet met oplossingen en voorbeelden. Zij moeten bereid zijn om met hun concullega's het concept uit te voeren. Hetzelfde geldt voor onze medewerkers. Zij leggen de focus op het bouwen van relaties." Het mensgericht werken biedt ook voordelen bij het oplossen van problemen. "Meestal ligt de kern van het probleem bij de mensen. Vrouwen voelen intuïtief beter aan wat er op de werkvloer speelt en kunnen daar goed op inspelen. Niet zozeer met een zachte aanpak, maar ook door kordaat op te treden." Leurs is trots dat ze opnieuw genomineerd is en nu zelfs in de finale staat. "Ik hoop dat ik vrouwen met mijn verhaal een duwtje in de rug kan geven om zelf de stap te zetten. Alles wat je wilt bereiken is mogelijk. Het is een kwestie van lef, daadkracht en visie en mensen centraal stellen en met elkaar verbinden."

"Het sluit perfect aan bij de tijdsgeest"

Claudia Reiner is actief in een sector waarbinnen de nodige ontwikkelingen plaatsvinden. Diversiteit in leiderschap kan een belangrijke bijdrage leveren. "De installatietechniek, maar ook de aanpalende sectoren, zijn van oudsher traditioneel. Vanwege de energietransitie, de verandering van het klimaat en de snelheid waarmee technologie ontwikkelingen plaatsvinden, is de branche genoodzaakt om zichzelf opnieuw uit te vinden. Dit betekent dat de verschillende partijen intensiever met elkaar samen moeten gaan werken. Juist het samenwerken en het verbinden zijn kwaliteiten die vrouwen in kunnen brengen. Het sluit perfect aan bij de huidige tijdsgeest, waarin we op zoek zijn naar nieuwe businessmodellen. De creativiteit van vrouwen is een belangrijke drijfveer voor innovatie." Daarnaast is de verkiezing een mooi visitekaartje voor de regio. "Ik maak heel wat kilometers door het land, maar ben nog altijd trots op mijn zachte g. Limburgers zijn doorgaans te bescheiden en zouden veel meer moeten laten zien wat voor bedrijvigheid en kennisontwikkeling hier plaatsvindt." Reiner hoopt dat de verkiezing vrouwen over de streep trekt om de stap naar het leiderschap te wagen. "Vrouwen zien vaak drempels, maar met een onbevangen houding, passie en lef kun je heel ver komen. Van alle contacten die je ontmoet en alle stappen die je zet leer je. Hard werken heeft mij beloond. Blijf dromen, volg je idealen, ga ervoor!"

Meer informatie en toegangskaarten via www.zakenvrouwlimburg.nl.

Foto:
Cristianne Rijcken, oprichter,CSO en co-ontwikkelaar Cristal Therapeutics
Peggy Leurs, directeur Tuincentrum Leurs
Claudia Reiner, dga Caris & Reiner Installatietechniek, actief betrokken bij diverse brancheverenigingen (Fotografie Henry Peeters (G2 Studio))

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by