Column PensioenVizier: DGA en echtscheiding

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2013

Binnen de pensioenpraktijk kan ik niet vaak genoeg hameren op de gevaren van pensioen in eigen beheer. Een van die gevaren is een scheiding. Trend of niet, de cijfers liegen er niet om en inmiddels wordt 1 op de 2 relaties beëindigd. Voor de DGA die zijn pensioen in eigen beheer opbouwt, kan dat nogal wat consequenties hebben. In – nog teveel – gevallen is er binnen de bv wel een toezegging, maar feitelijk wordt er geen echte reserve opgebouwd. En zelfs al is die reserve er wel, dan is deze meestal ontoereikend en op fiscale grondslagen berekend.

Bij scheiding heeft de ex-partner recht op de helft van de opgebouwde ouderdomspensioenrechten, die zijn opgebouwd tijdens de huwelijkse periode. Indien er tevens een nabestaandenpensioen is toegezegd op opbouwbasis, dan heeft die ex-partner daar het volledige recht op. Daarnaast heeft uw ex-partner recht op een bijzonder partner- of nabestaandenpensioen. U mag overigens samen een andere verdeling afspreken. Ook kunt u gezamenlijk besluiten om helemaal niet tot verdeling van het pensioen over te gaan. Wijkt u echter af van de standaardverdeling, dan moet dit wel zijn vastgelegd in de huwelijkse voorwaarden of in het echtscheidingsconvenant. Uitgaande van mijn praktijkervaring, is dit echter meestal niet het geval. En het meest vervelende moet dan nog komen; al die rechten tezamen moeten buiten de bv, bij een professionele verzekeraar worden ondergebracht. Dat betekent dat die rechten tegen een commercieel tarief worden berekend en gelijk afgestort dienen te worden. Het gevolg daarvan is dat er een hoger bedrag dient te worden afgedragen aan de verzekeraar, dan het bedrag dat binnen de bv is berekend en dat loopt vanwege het tarief al snel behoorlijk op. Het af te storten bedrag kan uiteindelijk zelfs uw totale pensioenvoorziening overstijgen!

Voorbeeld: Volgens de regels van de fiscus worden de pensioenaanspraken berekend op een rentepercentage van 4%. In de huidige economische situatie houden professionele verzekeraars een rentepercentage aan van zo’n 1,5%. Het gevolg hiervan is dat het af te storten bedrag voor deze ex-partner bij de verzekeraar al snel 3 x hoger ligt dan ‘verwacht’ volgens de berekening binnen de bv. Let wel dat deze afstortverplichting dusdanig beschermd is, dat u zelfs verplicht kunt worden om een lening af te sluiten om aan de afstorting te kunnen voldoen. Enkel wanneer u kunt aantonen dat faillissement het directe gevolg is van de genoemde verplichting hoeft u daar (vooralsnog) niet aan te voldoen. De plicht blijft echter wel rusten op de bv en zodra er wel weer een afstortmogelijkheid is, dan dient de bv daaraan te voldoen.

Om een dergelijke vervelende situatie te voorkomen, is het dus belangrijk om de nare gevolgen van een eventuele scheiding in te perken door goede afspraken te maken. Dat is bij een huwelijk of scheiding weliswaar een extra aandachtspunt dat secuur moet worden afgerond, maar het bied je in de toekomst, zoals een pensioenregeling ook bedoeld is, wel een stuk financiële zekerheid.

column pensioenadvies

Of u nu op zoek bent naar een evenementen-, outdoor-, training- of vergaderlocatie of gewoon gezellig wilt lunchen met uw relatie: de regio Noord- Limburg heeft volop te bieden. Toplocaties liggen in de buurt, zijn makkelijk te vinden en zijn goed bereikbaar. Noord-Limburg Business laat u een overzicht zien van locaties die deze benodigde ingrediënten hebben om uw samenzijn iets extra te geven. Rust en ruimte worden in verschillende sferen geboden. Exclusiviteit en huiselijkheid zijn kernwoorden die in Noord-Limburg centraal staan. Dus altijd het perfecte decor voor uw evenement bij u in de buurt.

Toplocaties in Noord-Limburg

Brasserie Maasduinen & Café Lief

In deze bosrijke, ontspannen omgeving ligt Brasserie Maasduinen. De perfecte locatie voor uw zakelijke lunch en waar vergaderen in een relaxte sfeer gegarandeerd is. Naborrelen en netwerken in Café Lief maakt van uw dag een succes!

Route A73 afslag 17

Maalbekerweg 25

5951 NS Belfeld

T 077-4751782

E info@brasseriemaasduinen.nl

I www.brasseriemaasduinen.nl

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by