Leegstand in Gennep: Integrale aanpak als oplossing

Magazines | Noord-Limburg Business nr 5 2013

Integrale aanpak als oplossing

fotografie Ben Gennep

“Leegstand is ook in Gennep een item”, vertelt Ingrid Voncken-Jansen, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Economische Zaken en Toerisme. “Qua aantallen mogen we niet klagen, maar we hebben in het centrum wel een kern van leegstand. Nu is het centrum op dit moment volop in ontwikkeling. In het gebied rondom het Jan Lindersplein worden twee nieuwbouwcomplexen met woon- en winkelruimte gebouwd en wordt een nieuw plein ingericht. Grote voordeel is dat er voor de komst van de nieuwbouwcomplexen een aantal van de verouderde en leegstaande panden zijn gesloopt.”

Deze herinrichting maakt onderdeel uit van het programma ‘Gennep Vitale Vesting’. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat het stadscentrum vitaal blijft. Daar zetten we op in door middel van projecten zoals de herinrichting van delen van het centrum, maar ook het ontwikkelen van een centrumvisie en het faciliteren van evenementen en ideeën zoals het verfraaien van lege etalages. Door ervoor te zorgen dat er hier veel te zien en te doen is, maak je het levendig en aantrekkelijk voor de inwoners van Gennep zelf, maar ook voor het winkelend publiek van buitenaf. Gennep heeft namelijk een regionale functie. Inwoners en toeristen uit de regio, maar ook Duitse kooptoeristen komen graag naar hier.”

Keramiek

Een ander plan dat op dit moment volop in ontwikkeling is, betreft de Keramiek Experience. “Uit navraag is gebleken dat de belangrijkste gezamenlijke interesse van het maatschappelijk middenveld in Gennep keramiek is. De sterk ontwikkelde keramische cultuur dankt Gennep aan haar ligging aan de Maas en de Niers. Uiteindelijk willen we vlakbij de Niersoever bij de uitvalsweg naar Nijmegen een Keramiek Experience ontwikkelen met daarin verschillende maatschappelijke functies zoals een (zorg)hotel, grand café, ruimte voor kunstenaars - zowel voor de professional als hobbyist - aangevuld met een aantal woningen. Keramiek zit in het DNA van Gennep en vormt in deze plannen de rode draad. Het voordeel is bovendien dat deze locatie via de Niersstraat met de rest van het centrum is verbonden. De Niersstraat was vroeger dé winkelstraat, maar trekt nu wat minder doorloop. Dat kunnen we met de Keramiek Experience ook meteen aanpakken. Op die manier maakt de aanpak van leegstand en de bestrijding van potentiële verpaupering deel uit van een groter geheel en kan je het integraal aanpakken.”

Visitekaartje

Naast een centrum in ontwikkeling beschikt Gennep ook over acht bedrijventerreinen, waarvan één in particulier eigendom. Daarbij telt ook De Brem aan de A77 mee. Van dit duurzame terrein is het bestemmingsplan inmiddels helemaal rond en kunnen kavels worden uitgegeven. De overige zes gemeentelijke terreinen zijn in de periode 2009-2010 volledig gerevitaliseerd. Voncken: “Op deze terreinen is weinig leegstand. Het voordeel is dat alle terreinen samen drie zeer actieve bedrijventerreinverenigingen kennen die de nodige sociale controle uitoefenen. De ondernemers beseffen zelf ook dat hun terrein als visitekaartje naar de buitenwereld geldt. Deze betrokkenheid van de ondernemers op de bedrijventerreinen en in het centrum, vormt een belangrijk onderdeel bij het voorkomen van leegstand”, aldus Voncken.

www.gennep.nl

Veel gemeenten hebben te kampen met leegstand in de detailhandel en op bedrijventerreinen. De gemeente Gennep heeft de aanpak van deze leegstand opgenomen als onderdeel van haar programma ‘Gennep Vitale Vesting’. Zo is de gemeente integraal met de aanpak van leegstand bezig.

Wethouder Ingrid Voncken-Jansen

bedrijfshuisvesting

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by