Wet Werk en Zekerheid: Bent u goed voorbereid?

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2014

Bent u goed voorbereid?

Stroomlijning van de

ontslagregels

De nieuwe wet Werk en Zekerheid gaat nadrukkelijk in op het probleem in welke gevallen welke ontslagroute moet worden gevolgd. Verder wordt de ontslagvergoeding omgevormd tot een transitievergoeding. Deze is bedoeld als compensatie voor het ontslag en om de overgang naar nieuw werk te vergemakkelijken.

Verbetering van de rechtspositie van flexwerkers

Een aantal maatregelen moet het onterecht en langdurig gebruik van flexibele arbeidsrelaties gaan ontmoedigen. Uiteindelijk is het de bedoeling dat werkgevers worden gestimuleerd om werknemers met een tijdelijk arbeidscontract sneller in vaste dienst te nemen.

Aanpassing van de

werkloosheidsregelingen

Dit houdt onder andere in dat er een verkorting van de maximale duur van de Werkloosheidswet (WW) wordt doorgevoerd. Uiteindelijk is het de bedoeling dat werkloze werknemers eerder werk aanvaarden (veractiveren van werkloosheidsuitkeringen).

Op de volgende pagina licht Vlaminckx Advocaten alvast een tipje van de sluier op. Ondernemers doen er verstandig aan om hun personeelsdossiers uitvoerig te controleren op de diverse aandachtspunten die in de wet Werk en Zekerheid worden aangepast.

Per 1 juli 2014 gaat de nieuwe wet Werk en Zekerheid in. Deze wet noodzaakt de MKB-ondernemers om bepaalde aspecten van hun personeelszaken goed onder de loep te nemen.

Wet Werk en Zekerheid in aantocht

Wet werk en zekerheid

Met betrekking tot de ingrijpende veranderingen die de nieuwe wet met zich meebrengt, heeft Noord-Limburg Business alvast een aantal tips en aandachtspunten op een rijtje gezet:

- Als medewerkers met een na 1 juli 2014 aflopende arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd nog vóór 1 juli 2014 een (verlengd) contract voor bepaalde tijd aan krijgen geboden, blijft op deze arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd de oude ketenregeling van toepassing.

- Probeer de arbeidsomvang – inclusief overuren – van minderjarig personeel tot maximaal 12 uur per week te beperken.

- Neem duidelijk in uw p&o-planning op wanneer het van rechtswege eindigen daarvan moet worden aangezegd. Dit geldt zowel voor lopende als nieuw af te sluiten arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd. Vergeet ook zeker niet om de werknemer uiterlijk één maand voor het eindigen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd te informeren indien u deze wél wilt voortzetten. 

- Voorkom discussies over de eind- en aanzegdatum door ervoor te zorgen dat u altijd een getekende arbeidsovereenkomst van de werknemer retour ontvangt.

- Indien u toch een proeftijd met een nieuwe medewerker wil afspreken, is het raadzaam om een arbeidsovereenkomst voor een (iets) langere duur dan zes maanden af te sluiten.

- Heeft u een zwaarwegend belang bij het overeenkomen van een concurrentiebeding met een tijdelijke arbeidskracht? Leg dit belang dan vooraf uitvoerig vast in de arbeidsovereenkomst.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by