Column Deloitte

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2008

Gebonden aan en geboeid door de organisatie

Het is algemeen bekend dat Nederland vergrijst en ontgroent en dit leidt tot krapte op de arbeidsmarkt. Dat organisaties hierop in moeten spelen is een feit. De kunst is medewerkers zich verbonden te laten voelen met en te boeien voor de organisatie. Maar hoe doe je dat?

| | noord limburg | BUSINESS|

| deloitte | Column | juli 2008 |

Als organisatie dien je je bewust te zijn van het feit dat er twee typen medewerkers zijn te onderscheiden; de verbonden en geboeide medewerker. De verbonden medewerker voelt zich verwand met de identiteit en missie van de organisatie en is bereid om zijn eigen belang (tijdelijk) ondergeschikt te maken aan dat van de organisatie. De geboeide medewerker is geboeid door onder andere het leuke werk, de ontwikkelingsmogelijkheden, collega’s, arbeidsvoorwaarden, etc. Beide types zijn essentieel voor het voortbestaan en de groei van de organisatie. De verbonden medewerker bewaakt de cultuur en identiteit van de organisatie en de geboeide medewerker waakt ervoor dat de organisatie niet doorschiet in starre normen en waarden en houdt de organisatie alert en innovatief.

Kennis van de behoeften van beide type medewerkers is essentieel om actief beleid te voeren op het behoud van medewerkers. Belangrijk is dat een organisatie een analyse maakt van wat haar medewerkers drijft en hen het gevoel geeft te worden gezien en gehoord. Immers iedereen heeft behoefte aan vitamine A(andacht). Op basis van de analyse kan vervolgens bepaald worden welke instrumenten passen bij de organisatie en haar medewerkers.

Uit onderzoek blijkt dat naast personeelsinstrumenten, de organisatiecultuur en de stijl van leidinggeven essentieel zijn om medewerkers te boeien voor de organisatie. Onder een organisatiecultuur wordt verstaan het geheel van waarden en normen dat binnen een organisatie dominant is. Meer dan de structuur of de procedures bepalen de waarden en normen de wijze waarop medewerkers in de organisatie functioneren. Een organisatiecultuur is bepalend voor de werksfeer en deze factor wordt door veel medewerkers aangegeven als belangrijkste reden om bij een organisatie te willen werken.

Daarnaast zorgen inspirerende en stimulerende leidinggevenden ervoor dat medewerkers geboeid blijven. Door ondersteuning te bieden en medewerkers te motiveren en stimuleren wordt het beste uit hen gehaald. Deloitte kan hierbij ondersteuning bieden.

Met behulp van een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) kan een analyse onder de medewerkers worden gemaakt omtrent hun tevredenheid over de functie, arbeidsvoorwaarden, cultuur en leidinggevende. Deloitte heeft een digitaal MTO ontwikkeld waarmee inzichtelijk wordt gemaakt waar verbetermogelijkheden in de organisatie liggen. Met de informatie uit deze analyse kan de organisatie maatregelen treffen die aansluiten bij de wensen van de verschillende medewerkers.

De uitkomsten van het MTO leggen de basis voor de te ontwikkelen personeelsinstrumenten. Een methode om richting te geven aan de ontwikkeling van het instrumentarium is de HRM Navigator van Deloitte. De HRM Navigator is een integrale methodiek, die inspeelt op de HRM onderdelen; organisatiestructuur, functies, competenties, beoordelen, belonen en ontwikkeling. Kortom, zorg voor een organisatie waar medewerkers graag komen en hun kwaliteiten optimaal kunnen inzetten door de verschillen in medewerkers te herkennen en erkennen en hierop in te spelen.

Heeft u hierover een vraag? Neem dan contact op met Bas Thissen of Inge Bloemen: 077-3560222

Bas Thissen en inge bloemen

| juli 2008 | business news |

Accijnzen wekken woede automobilisten

Het kabinet heeft aan de pomp weinig vrienden gemaakt door de verhoging van de accijnzen op diesel en lpg per 1 juli. Dat blijkt uit een enquête van Bovag onder bezoekers van zeven tankstations. In totaal vulden 270 automobilisten een vragenlijst in. Negen van de tien respondenten zijn tegen de accijnsverhogingen. De enquête was onderdeel van de ‘schatkisttour’ die de afgelopen maand werd gehouden door de Bovag. De brancheorganisatie van garagehouders had ‘schatkisten’ en cameraopstellingen neergezet bij de zeven tankstations waar ook de enquêtes zijn afgenomen; een parodie op de zeepkistsessies die minister Wouter Bos van Financiën hield toen hij nog oppositieleider was. Honderden automobilisten hebben een videoboodschap achtergelaten voor het kabinet. De Bovag bundelt de reacties op een dvd die onlangs aan de Tweede Kamer en het kabinet zijn overhandigd.

Nederland super concurrerend

Nederland staat op de tweede plaats op de ranglijst van meest concurrerende economieën van de Eurozone. Wel zijn we in de jaarlijkse World Competitiveness Yearbook van de Zwitserse businessschool IMD gezakt van plaats 8 naar plaats 10. Nederland blijft op de gezaghebbende lijst, na Luxemburg (plaats 5), het tweede land uit de eurozone. De top tien wordt verder gevormd door de Verenigde Staten (1), Singapore (2), Hongkong (3), Zwitserland (4), Denemarken (6), Australië (7), Canada (8) en Zweden (9). IMD-directeur Stéphane Garelli spreekt in een toelichting van een ‘prima prestatie’. Hij schrijft de kleine terugval toe aan de invloed van prijsstijgingen, inflatie en de krachtige euro. Ook hoofdeconoom Maarten Leen van ING Wholesale Banking is positief. “Nederland kan zich niet onttrekken aan wat er in de wereld gebeurt. Maar de tweede positie in de eurozone geeft wel aan dat ons land goed gepositioneerd is als er straks weer een economische opleving komt.” De grote landen uit de eurozone staan veel lager op de lijst: Duitsland (16), Verenigd Koninkrijk (21), Frankrijk (25) en Italië (46).

Werkgevers uitbreiding geboorteverlof af

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn pertinent tegen het invoeren van een verplicht doorbetaald ‘geboorteverlof’ van twee weken voor vaders. Werkgevers en werknemers kunnen prima in onderling overleg tot afspraken komen waardoor de noodzaak voor een wettelijke regeling ontbreekt. Dit schrijven ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Beide organisaties onderschrijven dat vaders een belangrijke rol hebben in de opvoeding en verzorging van hun kinderen. Het verplicht uitbreiden van een geboorteverlof voor vaders is volgens hen echter een oplossing voor een probleem dat helemaal geen probleem hoeft te zijn. In de praktijk is het heel normaal dat toekomstige vaders voor de geboorte een aantal vakantie- of adv-dagen reserveren. Daarnaast zijn er vele andere wettelijke en niet-wettelijke verlofmogelijkheden zoals ouderschapsverlof, kortdurend zorgverlof en kortverzuimverlof waar zij gebruik van kunnen maken.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by