Forum vrouwen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2008

Dat stapje extra

Een primeur in Noord Limburg Business. Voor de eerste in de geschiedenis van het magazine hebben we een forum met louter vrouwelijke ondernemers. Hoge hakken in plaats van platte schoenen en fleurige tassen in plaats van grijze stropdassen. Een forum over vrouwen en ondernemerschap. Doen vrouwen anders zaken? Zijn ze uiteindelijk net zo gehaaid als mannen? We vragen het aan maar liefst tien vrouwen met een eigen zaak.

| | noord limburg | BUSINESS|

| forum | Vrouwelijke ondernemers | juli 2008 |

Het forum maakt deel uit van een themadag rond vrouwelijke ondernemers. Later volgt nog de cabriotestdag waarna we gezamenlijk een golfclinic krijgen. Maar eerst dus een pittige discussie. We stellen de deelnemers voor.

Chantal Martens:

directeur van makelaarskantoor MakelaarZij. De naam verraadt een geheel eigen visie op het vak en dat is ook zo. Net wat meer aandacht, omdat de koop van een huis nu eenmaal een grote beslissing is. Er moet een klik zijn. Voor Martens is dat speerpunt in de dagelijkse werkzaamheden

Angela Weeterings-den Biesen:

gerechtsdeurwaarder bij Agin. Hét kantoor voor bedrijven en particulieren die bij derden een vordering hebben lopen. Weeterings-den Biesen maakt met haar bedrijf onderdeel uit van een landelijk netwerk van gerechtsdeurwaarders.

Doortje Schilders:

managing director van DeeDee Plastics. Dit bedrijf, dat veelal internationaal opereert, is importeur van verpakkingsmaterialen in de meest ruime zin van het woord. Van plastic zakken tot tie raps en van tagpins tot sealers.

Ilonka Coenders:

directeur van SAVO GEZOND WERKEN en CesarHorst (Coenders en Van der Burgt, Oefentherapie Cesar). Ze stimuleert werkgevers en werknemers in alle branches gezond bewegingsgedrag na te leven. Dit wordt bewerkstelligd door middel van voorlichting, het ervaren en coaching. Een zo optimaal mogelijke belasting, daar draait het om.

Katja de Geus: directeur van het gelijknamige makelaarskantoor te Venray. Ze doen zowel particulier als zakelijk onroerend goed en qua werkgebied bestrijken ze vooral Noord Limburg.

Marina Lutam:

Sales Manager bij Atlantic Telecom. Dit bedrijf levert telecommunicatiediensten voor zowel de zakelijke markt als aan particulieren. De onderneming is sinds 1995 actief en beschikt over veel kennis in deze markt.

Karin Hermkens:

Mede eigenaar van Sunland Media. Het betreft een multimediaal PR- en Media bureau dat zich vooral richt op de regio Noord Limburg. Ze werken ondermeer samen met de Limburgse regionale zenders.

Ceciel Aerts:

actief binnen een heus familiebedrijf onder de naam Hayberries BV. Een blauwe bessenbedrijf dat is opgericht in 1999 en gevestigd in Broekhuizen. Het bedrijf telt 45 hectare blauwe bessen.

Imke Emons:

hair and make-up artist. Ze heeft haar eigen bedrijf : Allura, waar ze de enige werknemer is. Ze doet veel opdrachten in zowel binnen- en buitenland en met haar 23 jaar is ze de jongste zelfstandige aan tafel. Verder opent ze medio 2008 een eigen luxe Beauty&Spa met personeel in het Park Hotel te Horst.

Nel de Swart:

Directeur en eigenaar van de Golfhorst, een fraai golfcomplex in Horst/America. Een fraaie 18-holes baan, een restaurant en een vergaderzaal voor zakelijke doeleinden; De Golfhorst is all round. We zijn vandaag bij haar te gast.

Branche

Word je als vrouw anders behandeld? Martens trapt af: “Mijn branche wordt gedomineerd door mannen en dat heeft twee oorzaken. Je moet een beetje drang hebben om te scoren en dat missen sommige vrouwen. Ook merk ik dat vrouwen terugdeinzen als het te technisch wordt. In het makelaarsvak moet je daar toch wel iets vanaf weten. Als je het hebt over het verschil in aanpak, dan zijn mannen meer gericht op geld verdienen en minder gericht op de klant.” En mannen onderschatten hun vrouwelijke collega’s nog wel eens, zo ondervond De Geus tot haar ergernis. “Inderdaad, het makelaarsvak is een mannenbolwerk. Zo hadden we ooit een cursus met diverse makelaars, waarbij men aan het einde vroeg of iedereen het begrepen had. Zei die presentator: ‘mevrouw, heeft u het ook begrepen?’ Echt schandalig.”

Er wordt misprijzend het hoofd geschud. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen. Schilders: “In Nederland moet er nog veel veranderen. Omdat ik veel in het buitenland zit, merk ik dat het elders beter is qua mentaliteit. In China worden vrouwen gewoon als volwaardige partner gezien. Überhaupt zijn ze in het verre Oosten wat verder in dit soort situaties. Hoewel er in Nederland al veel verbeterd is vergeleken met dertig jaar terug, vechten we nog steeds tegen vooroordelen.” Ook Weeterings-den Biesen kent de verhalen vanuit haar branche. “Tot 1954 had ik dit vak niet kunnen uitoefenen, omdat vrouwen eenvoudigweg geen deurwaarder konden worden. Ook lang daarna ging de man door bij gelijkte geschiktheid. Gelukkig is er veel veranderd. Ik praat regelmatig met vrouwelijke ondernemers die met een plan naar de bank stappen. Heb je een goed verhaal en een doortimmerd plan, dan heb je meestal resultaat.”

Gezin

Onvermijdelijk wordt het onderwerp ‘gezin’ en ‘kinderen’ aangesneden. Volgens onze forumgasten één van de oorzaken waarom er zo weinig vrouwen doorstoten naar de top. Lutam analyseert: “Nederland heeft in het verleden een andere ontwikkeling doorgemaakt. De gezinsstructuur is zodanig, dat het altijd de vrouwen zijn die thuis blijven voor de kinderen. Wij zijn als ondernemers zelf ook gedeeltelijk ‘schuldig’ aan het in stand houden van dat systeem. Als je een jonge vrouw aanneemt, dan is het risico dat ze tijdelijk uit de running is en dat de kans klein is dat ze full time terug komt.” Aerts stribbelt tegen. “Ik zou zeggen dat ook de man ervoor kan kiezen om thuis te blijven. Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend. Ook in mijn branche zijn het vooral mannen, maar laat je zien wat je in huis hebt, dan word je heus wel serieus genomen. Vrouwen maken sneller contact, zo merk ik. Ik heb inmiddels een groot netwerk. Daar kreeg ik laatst nog een compliment over.”

Het hangt ook af van de aard van de werkzaamheden, concludeert het gezelschap. Sommige beroepen worden geassocieerd met mannen, andere met vrouwen. En inderdaad; je moet je bewijzen. Zo luidt het betoog van Emons. “Vrouwen mogen best wat meer vertrouwen hebben in eigen kunnen. Ik ben vrouw en nog heel jong ook. Het kostte best wat moeite om mijn naam te vestigen vanuit een klein dorpje in Limburg. Toch ben ik er gekomen. Ik ben ook gewoon naar de bank gegaan met een kei van een ondernemingsplan. Als je er maar in gelooft, dan kan het niet misgaan.” Ook Hermkens vindt het niet erg om een stapje extra te zetten. “In het begin werden mijn mannelijke collega-partners als eerste aanspreekpunt gezien. Het is blijkbaar een automatisme. Daar kan je moeilijk over doen, maar je kan ook besluiten om gewoon door te zetten. Ik sluit me wat dat betreft aan bij alle andere sprekers: Door gewoon kennis en kunde te etaleren, kom je er vanzelf.”

Aantal

We moeten dan ook zeker niet toe naar een situatie waarin bedrijven een zogenaamd ‘vrouwenquotum’ opgelegd krijgen. Het is een plannetje van FNV voorzitter Jongerius. Niemand aan tafel stemt ermee in. Neem De Swart van de Golfhorst: “Natuurlijk is een ideale mix tussen mannen en vrouwen een mooi streven. Maar je moet het niet van bovenaf opleggen. Uiteindelijk moet het gaan om kwaliteit en niet om kwantiteit. Goed of slecht is sekseonafhankelijk wat mij betreft. En laten we alsjeblieft niet denken dat een organisatie met veel vrouwen nu zaligmakend is. Ik werk bijvoorbeeld liever met mannen. Die zijn rechtdoorzee. Vrouwen vragen om bevestiging.”

Ook Coenders is geen voorstander van quota. “Ik ga ervan uit dat de situatie steeds beter wordt. Kijk naar landen als Scandinavië, waar de emancipatie echt voltooid is. Nog een generatie verder en deze discussie is achterhaald. Kinderopvang via het bedrijf, flexibele werktijden; het komt allemaal vanzelf. Ik heb drie vrouwelijke collega’s om me heen, waaronder mensen met kinderen en daar is altijd wel een mouw aan te passen: telewerken, schuiven met dagen, mobiel bereikbaar zijn. Ik noem maar wat.”

En zo komen er nog veel meer onderwerpen aan bod. Helaas te veel om hier op te noemen. Leeftijd, de vergrijzing als kans voor emancipatie, vrouwen en businessclubs; onderwerpen die ongetwijfeld uitgebreider aan bod komen in een volgende editie. We kunnen we enkele conclusies trekken. Zo moet je als vrouw je extra bewijzen, maar als dat lukt vallen de meeste barrières weg. Ook is iedereen het erover eens dat een quotum zinloos is. Het gaat om wat je kunt, niet om wie je bent. Het succes van vandaag belooft een vervolg elders dit jaar of volgend jaar. Op de volgende pagina leest u een verslag van de aansluitende cabriotestdag en de golfclinic door een van de professionals van De Golfhorst.

| juli 2008 | Vrouwelijke ondernemers | forum |

Ilona Coenders

nel de swart

doortje schilders

angela weeterings - den biesen

| BUSINESS | noord limburg | |

katja de geus

imke emons

Stap binnen in de wereld van gezelligheid en ontspanning bij

Hostellerie de Neerhof

in Kessel.

Gelegen aan een unieke lokatie aan de Maas

en aan de voet van ruine “kasteel de Keverberg”.

Lekker genieten op ons terras of in ons sfeervolle restaurant.

Daarbij kunt u overnachten in een van onze hotelkamers.

Onze lokatie leent zich bij uitstek voor een bedrijfsfeest of presentatie.


Hostellerie de Neerhof
Kasteelhof 1
5995 BX Kessel
T 077-4628462
F 077-4628469

www.deneerhof.nl   

info@deneerhof.nl

marina lutam en chantal martens

ceciel aerts en karin hermkens

delen:
Algemene voorwaarden