Venlo algemeen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 3 2008

| juli 2008 | inleiding | venlo |

Venlo ligt in de gelijknamige gemeente en telt om en nabij de 35.000 mensen, op een bevolking van 91.773 gemeentebreed. Venlo vervult een belangrijke regiofunctie, met bezoekers die niet alleen vanuit naburige plaatsen, maar ook vanuit bijvoorbeeld Duitsland komen om te winkelen. Sterker nog; er zijn winkels die voornamelijk drijven op Duitse klanten. Bordjes, menu’s en bewegwijzering zijn daar stuk voor stuk in het Duits. Economische gezien is de stad ook een belangrijke logistieke hub. Grote transportmaatschappijen en overslagcentra hebben hier hun thuisbasis.

Sterker nog. In 2005 en 2006 was Venlo dé belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. De kracht van Venlo komt voornamelijk door de goede bereikbaarheid van dit logistieke knooppunt en de verscheidenheid qua aanwezige infrastructuur. Denk aan goede wegen en snelle spoorverbindingen naar het achterland. Een ander sterk punt van Venlo is de gemeente die een stuwende kracht vormt achter de vele regionale logistieke initiatieven. Er wordt bijvoorbeeld hard gewerkt aan nieuwe bedrijventerreinen waar innovatie, research en development centraal staan. Neem Greenport, een breed gedragen initiatief waarbinnen een keur aan bedrijven streven naar duurzame ontwikkeling op het gebied van agribusiness.

Ook op cultureel gebied gebeurt er veel in Venlo. Zo heeft ze haar eigen voetbalclub VVV waar veel bedrijven hun naam aan verbonden hebben. Elders in dit magazine treft u een nabeschouwing van de VVV Venlo Businessdagen, waar alle sponsors zich presenteerden aan het grote publiek. Je merkt als je daar rondloopt hoe betrokken men is. Het is niet alleen het eigen accent, ook is er een heel eigen manier van zakendoen, zo hebben we in de afgelopen jaren ondervonden. Een Bourgondische, minder gejaagde manier van met elkaar omgaan. Die mentaliteit komt ongetwijfeld terug tijdens het carnaval, waar Limburg bekend om staat. Ook dat evenement trekt jaarlijks duizenden mensen naar Jocusriëk.

En dan natuurlijk de Floriade. U leest er een uitgebreid artikel over op pagina 56. Dit evenement zal Venlo wereldwijd op de kaart zetten en de verwachte economische impact is enorm. Nieuwe bedrijvigheid, kansen voor de regio en dan met name voor het MKB. In 2012 is Venlo op land- en tuinbouwgebied even het centrum van de wereld. Het sluit prachtig aan bij Greenport, de versnellingsagenda van de provincie Limburg en het ‘cradle to cradle’ principe waar het Rij, de Provincie Limburg en de gemeenten nu werk van maken. Venlo is terecht een onderdeel van Euregio, met België en Duitsland zo dichtbij. Daar liggen wat kenners betreft ook de belangrijkste kansen op economisch terrein. De Venlo Special in deze uitgave van Noord Limburg Business, is onze bijdrage om de regio als geheel naar een hoger plan te tillen.

Venlo Vooruit

De nu volgende pagina’s hebben één centraal thema gemeen. Ze hebben allemaal een raakvlak met de stad Venlo. We praten over de naderende Floriade, we publiceren een artikel in samenwerking met de Kamers van Koophandel en ook twee toonaangevende Venlose bedrijven komen ter sprake: Nedam en Facility Support. Deze zogenaamde Venlo Special was voor ons aanleiding om eens een beeld te schetsen van deze Noord Limburgse stad.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by