KvK

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2008

Op weg naar de toonaangevende fresh & food-regio in Europa

Met ongeveer 1,1 miljoen inwoners biedt Limburg op economisch gebied een gevarieerd beeld. Tegelijkertijd bestaat er een soort ‘afbakening’ die vooral historisch gegroeid is. Het zuiden is sterk geïndustrialiseerd. Zo begon in Maastricht in de 19e eeuw de industriële revolutie in Nederland en heeft een flink deel van de regio zware kolenmijnindustrie gekend.

Venray en Greenpark

Venray is een van de vijf gemeenten in de regio Venlo die momenteel vooral bezig zijn met de ontwikkeling van Greenpark dat in 2012 de Floriade moet huisvesten. Daarna zal Greenpark zich verder ontwikkelen als hoogwaardig businesspark. Dit vindt plaats onder de Greenport-vlag, een door de rijksoverheid toegekend predicaat. Daarmee is de regio bestempeld als een gebied met een landelijke betekenis voor de agrisector. Greenport moet kennisintensief op het gebied van life-sciences worden. Dat gaat over alles wat met levende organismen te maken heeft: plant, dier en mens - ook voor Venray uitermate belangrijk. De agribusiness is in Venray namelijk sterk vertegenwoordigd. Greenport moet uiteindelijk gaan leiden tot nieuwe productieprocessen. Bij dit alles wordt samenwerking gezocht in de euregio. De Regio Niederrhein is de Duitse tegenhanger van Greenport en daarmee de natuurlijke partner.

Het laatst totstandgekomen gedeelte van Trade Port West. Aan de bovenzijde de in ontwikkeling zijnde Trade Port Noord en Greenpark (het Floriadegebied)

| | noord limburg | BUSINESS|

| kvk | MKB | fotografie: John Davids | september 2008 |

Midden-, maar vooral Noord-Limburg is van oudsher een agrarische regio en beschikt over een sterke maakindustrie. Inmiddels neemt met het uitdijende Europa het belang van de logistieke sector almaar toe. Anno 2008 is de regio helemaal gericht op hoogwaardige maakindustrie, technologische vernieuwing, kennisontwikkeling en nieuwe verbindingen.

De Kamer van Koophandel zet zich in om de regio Venlo-Venray duurzaam te promoten met hulp van ‘regiobranding’ van het uitgestrekte glastuinbouwgebied Greenport. Het wordt vermarkt als toonaangevende fresh & food-regio in Europa. Daarbij vormt de tuinbouw-versbranche het economisch hart en wordt ingespeeld op thema’s als gezondheid en voedselbeleving bij de consument. De toegevoegde waarde van de versbranche moet de komende tien jaar verdubbelen van één naar twee miljard euro.

De wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade vindt in 2012 plaats in de regio Venlo-Venray. Dit gigantische evenement krijgt een bijzondere dimensie, namelijk ‘cradle to cradle’ (C2C), want Venlo-Venray gaat dit principe als eerste regio ter wereld hanteren bij gebiedsontwikkeling. Het kernidee van C2C is dat alle producten zodanig ontworpen zijn dat ze voortdurend opnieuw gebruikt kunnen worden, voor hetzelfde doel of als grondstof voor een ander product, zonder een belasting te zijn voor water, grond of lucht. Inmiddels zetten diverse gemeenten, zoals Venlo en Venray, bedrijven en onderwijsinstellingen hun schouders onder het C2C-concept.

Ook alle gebouwen in het kader van Greenpark/Floriade, Klavertje 4 en Greenport Venlo haken aan bij het C2C-gedachtegoed. Greenport Venlo is een interregionaal netwerk van ondernemers, onderzoek, onderwijs en overheid (de vier O’s) met een afzetmarkt van zo’n dertig miljoen mensen. Onder Klavertje 4 (het uitbreidingsgebied ten noordenwesten van Venlo) functioneert een forum voor de ontwikkeling van glastuinbouwgebieden, de uitbreiding van ZON Freshpark (de groente- en fruitveiling) en van het agrologistieke bedrijventerrein Trade Port Noord. Alle Trade Port-terreinen tezamen beslaan een oppervlakte van bijna 293 hectare.

Nieuwe KvK

De Kamer van Koophandel Limburg bestaat sinds 1 januari 2008. Want op die dag was de fusie van de beide Limburgse KvK’s een feit. Het hoofdkantoor wordt begin 2010 gevestigd in Roermond. Daarnaast komen er fysieke loketten verspreid in de provincie en ontwikkelt de service-op-afstand - dienstverlening via internet - zich gestaag. Deze virtuele loketten betekenen gemak voor de ondernemers en besparen hen tijd dus geld. De nieuwe Limburgse Kamer bedient ruim 60.000 ondernemers.

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by