Venrayse ondernemersprijs

Magazines | Noord-Limburg Business nr 4 2008

| september 2008 | Award | aankondiging |

De voorzitters van de ondernemersverenigingen uit Venray en Meerlo-Wanssum maakten zelf bekend welke onderneming zij nomineren voor de Loek Nelissen Prijs en de Rabobank Publieksprijs 2009. Uit de acht genomineerden worden op 8 januari 2009 de winnaars gekozen tijdens het Venrayse Ondernemers Evenement. Het thema dit jaar is ‘Ondernemerschap en Cradle to cradle’.

Waarom een product niet zo ontwerpen dat de onderdelen aan het eind van de levenscyclus kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten? Dat is de gedachte achter cradle to cradle (wieg tot wieg). Afval is dus voedsel. Volgens de bedenkers is hier geen sprake van recycling maar van upcycling: uit oude materialen worden geen laagwaardiger, maar hoogwaardiger producten gemaakt. De regio Noord-Limburg toont zich sinds bijna twee jaar onomwonden aanhanger van het ‘Cradle to cradle’-principe. De organisatie van de Venrayse Ondernemers Prijzen daagt met de themakeuze ondernemers uit Venray en omgeving uit om C2C toe te passen. In de jurybeoordeling zal het echter niet alleen gaan om toepassing, maar ook om inspirerende visies en ideeën.

Het gaat om vijf bedrijven in de omgeving van Venray en drie uit Venray zelf. Ondernemersvereniging LLTB Venray e.o. nomineert maatschap Custers-Keursten (Oirlo), omdat deze onderneming een stormachtige ontwikkeling heeft doorgemaakt waarin economie en duurzaamheid hand in hand gaan. Agri Business Groep Venray e.o. nomineert Nijsen/Granico (Veulen) omdat dit bedrijf al jaren het C2C-principe ‘afval is voedsel’ in de praktijk brengt. Bouwbedrijf John van Gestel (Oirlo) wordt voorgedragen door ondernemersvereniging VZO. De reden is de milieuvriendelijke manier waarop het bedrijf omgaat met energie én met de vele grondstoffen die bij het bouwproces worden gebruikt. De Ondernemersvereniging Meerlo-Wanssum meent dat Geelen Beton (Wanssum) ‘ondernemerschap’ en ‘cradle to cradle’ het beste combineert. Geelen gebruikt het mineraal Olivijn, dat zorgt voor reductie van CO2 (koolstofdioxide) en dat prima te recyclen is.  Ondernemersvereniging OOZO Oostrum draagt So Expo voor, een jong bedrijf in Oostrum dat beursstands en interieurs bouwt en C2C-principes toepast bij onder andere stroomvoorziening en (her-) gebruik van plaatmateriaal.

McDonald’s (Venray) is de kandidaat van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Venray, wegens zijn unieke manier van recyclen en initiatieven om het milieu steeds minder te belasten. Business Vision Venray nomineert De la Roy Isolatie en Design (Venray), omdat het kansen zag in tempex als designmateriaal en dat materiaal telkens weet te hergebruiken. De derde Venrayse genomineerde is XPS, dat wordt voorgedragen door de Industriële Club Venray. XPS, remanufacturer van cartridges, maakt al jaren nieuwe producten van restmateriaal.

Met deze acht innovatieve kandidaten staat vast dat de twee winnaars van afgelopen jaar (Nelipak won de Loek Nelissen Prijs 2008; Maatschap Peeters-Bonten de Rabobank Publieksprijs) waardige opvolgers krijgen.

Nominaties Venrayse ondernemersprijzen bekend

De genomineerde bedrijven voor de Venrayse Ondernemersprijzen 2009 zijn onlangs bekendgemaakt. Het zijn er acht: McDonald’s (Venray), melkveehouderij Custers-Keursten (Oirlo), Geelen Beton (Wanssum), standbouwbedrijf So Expo (Oostrum), veevoederbedrijf Nijsen/Granico (Veulen), De la Roy Isolatie en Design (Venray), bouwbedrijf John van Gestel (Oirlo) en tot slot XPS (Venray), remanufacturer van cartridges.

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by