Rühl Haegens Molenaar: Controle verbetert kwaliteit van je bedrijf

Magazines | Noord Limburg Business nr 2 2020Veel ondernemers zien de verplichte controle van de jaarrekening als een noodzakelijk kwaad. Maar volgens Freddie de Vries en Thijs Gertzen van R?hl Haegens Molenaar is het een uitgelezen kans om de interne processen te verbeteren. "De controle verbetert de kwaliteit van je bedrijf."


Voor bedrijven is een controle van de jaar-rekening verplicht wanneer zij voldoen aan twee van de drie gestelde wettelijke criteria (balanstotaal van minimaal zes miljoen euro, omzet van twaalf miljoen euro en/of minimaal 50 fulltime personeelsleden). Daarnaast kan een organisatie die overheidssubsidies ontvangt een controleverklaring bij de jaarrekening nodig hebben.

Noodzakelijk kwaad

Accountants- en advieskantoor Rühl Haegens Molenaar, met vestigingen in Venray en Uden, is gekwalificeerd om deze controles uit te voeren, maar wil er voor de ondernemer meer uithalen dan enkel het voldoen aan de regels. "Veel bedrijven zien de verplichte controle als noodzakelijk kwaad, maar je moet het juist als kans zien om je interne processen te verbeteren", zegt accountant en partner Freddie de Vries. "Wanneer een bedrijf in omvang toeneemt, groeit de interne organisatie vaak niet mee. Als gevolg daarvan kunnen bepaalde zaken niet goed geregeld zijn en dat brengt de nodige risico's met zich mee. Wanneer een directeur meer afstand krijgt van de werkvloer, ontstaat het risico dat producten te duur ingekocht of producten tegen een te lage prijs verkocht worden. Of neem inkoopfacturen die door dezelfde medewerker gecontro-leerd en betaald worden. Tijdens de controle komen dit soort dingen aan het licht. Met de uitkomsten kun je de interne processen beter beheersen en risico's verkleinen."

Controlepraktijk

Rühl Haegens Molenaar wil haar controlepraktijk de komende jaren verder uitbreiden. Hiervoor is manager controlepraktijk en registeraccountant Thijs Gertzen aangetrokken. Gertzen was al eerder werkzaam voor het accountantskantoor en is na een tussenpoos van drie jaar weer terug. "We streven naar kwaliteit, maar wel met een praktische insteek. Dat betekent dat we vooral letten op de relevante zaken. Soms zijn zaken niet goed te controleren en moeten we dieper in de boeken gaan graven en meer steekproeven doen. Met behulp van een speciaal softwarepakket kunnen we duizenden mutaties controleren waardoor de steekproef minder tijdsintensief is. Ook kunnen we met behulp van data-analyse per balanspost duidelijke adviespunten opstellen waar het management op kan sturen." De Vries: "Bovendien kunnen we met de extra capaciteit nu niet alleen meer bedrijven helpen, maar ook bijvoorbeeld kleinere administratie- of accountantskantoren ontlasten die deze con-trole voor hun eigen klanten niet zelf mogen of willen doen."

Branchekennis

Naast meer capaciteit beschikt Rühl Haegens Molenaar over veel branchespecifieke kennis in onder andere de installatie- en bewindvoerdersbranche en in de culturele sector. De Vries: "Dankzij deze kennis weten wij precies hoe een bepaalde jaarrekeningpost tot stand komt en hoe je die het beste kunt toetsen. Daardoor kun je heel gericht controleren en analyseren waar de risico's zich bevinden. Met de komst van Thijs kunnen we nog meer ondernemers helpen inzicht te krijgen en hun bedrijfsprocessen verbeteren."

www.rhmweb.nl
info@rhmweb.nl

 

delen:
Algemene voorwaarden