Ruhl Haegens Molenaar: Maak je bedrijf nu al verkoopklaar

Magazines | Noord Limburg Business nr 3 2020Veel ondernemers denken in de zomerperiode na over hun toekomst binnen het bedrijf, maar maken vaak nog geen concrete plannen. Wil je echter over tien jaar stoppen, dan is het zaak om nu te starten met het verkoopklaar maken van je onderneming.


Dit geldt onder andere voor de generatie ondernemers van rond de 55. Volgens Pieter Weijs, adviseur en vennoot bij het Venrayse accountantskantoor Rühl Haegens Molenaar, hebben deze ondernemers vaak wel voor ogen wat ze over tien jaar zouden willen bereiken. "Dat kan het behouden van hun financiële positie zijn, of zich terugtrekken in een fijne woning in het buitenland. Maar de aandacht voor de voorbereidingen die ze nu moeten treffen, verwatert vaak door de waan van de dag. Daarom gaan wij bij voorkeur met de ondernemer om tafel zitten om een financiële planning te maken. Hij of zij weet dan precies welke stappen er tussen nu en het moment van verkoop moeten worden genomen."

Balans op orde

Pieter Weijs vergelijkt de verkoop van een bedrijf met de verkoop van een woning. "Wanneer een potentiële koper komt kijken, zorg je natuurlijk dat je woning er zo mooi mogelijk bij ligt en dat de oude rommel is opgeruimd. Hetzelfde geldt voor de verkoop van je bedrijf. De eerste indruk van de koper wordt gevormd door het verkoopmemorandum en de cijfers van de laatste drie jaar. Wanneer er op je balans nog oude machines of voorraden staan, er een schuld of vordering op de directeur aanwezig is, of wanneer je debiteurentermijn 60 dagen bedraagt, maakt dit een negatieve indruk op de koper. Daarom is het zaak om je financieringsstructuur onder de loep te nemen en bijvoorbeeld de verhouding tussen kortlopende bezittingen en schulden te verbeteren. Zo krijgt een koper een positief totaalbeeld van je bedrijf. Op het moment dat je daadwerkelijk wilt gaan verkopen heb je natuurlijk externe factoren die een rol spelen bij het proces, maar jij hebt de randvoorwaarden van je bedrijf dan in ieder geval op orde."

 

delen:
Algemene voorwaarden