Column Hafkamp: Kromme tenen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

Kromme tenen

Met grote regelmaat vragen mensen mij naar mijn mening over het programma ‘Betalen of leeghalen’. Dit programma valt onder categorie reality-tv, maar in werkelijkheid wordt slechts de schaduwzijde van het gerechtsdeurwaardersvak belicht. Ik realiseer mij goed dat het gerechtsdeurwaardersambt een negatieve klank heeft. Dat vind ik jammer en daar zou ik graag wat aan doen.

Enkele maanden geleden werd ik benaderd om mee te doen aan een nieuwe serie afleveringen. Ik weigerde vanwege de in mijn ogen onjuist geschetste werkelijkheid. Na aandringen volgde een gesprek waarin tot mijn verbazing uitsluitend over beslagleggingen en ontruimingen werd gesproken, terwijl ik als voorwaarde had gesteld dat er ook oog moest zijn voor sociale inspanningen. Dat was echter niet spannend genoeg. Voor mij reden om definitief af te haken. Het merendeel van mijn collega’s in het land walgt van de programma’s waarin zij als afschrikwekkende boemannen aanbellen voor een ontruiming of een beslaglegging.

Als ik u vertel dat het aandeel ontruimingen in verhouding tot andere ambtshandelingen nog geen 0,2% bedraagt en er sporadisch een inboedel wordt verkocht, snapt u vast waarom ik kromme tenen krijg van het programma. Het is vermeldenswaardig dat gerechtsdeurwaarders steeds meer ontruimingen weten te voorkomen door inzet van onder andere ontruimpreventie en contacten met partners in de sociale keten. Er wordt veel geïnvesteerd in vroegsignalering van betalingsproblematiek achter de voordeur. Niemand zit te wachten op hoge kosten die achteraf niet blijken te verhalen.

Zonder de gerechtsdeurwaarders zou het economisch verkeer er compleet anders uitzien. Zou u nog durven leveren op krediet? Vertrouwt u op vrijblijvendheid in het betalingsverkeer?

Mark Hafkamp

algemeen directeur Hafkamp Gerechtsdeurwaarders. www.hafkamp.nl

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by