LWV: Techniek in Limburg Verbindt, Versterkt en Vertegenwoordigt

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

Techniek in Noord-Limburg

Verbindt, Versterkt en Vertegenwoordigt


Techniek is overal. In elke sector en op elke werkplek speelt techniek een rol, groot of minder groot. In de zorg, energievoorziening, bouw en industrie, ICT, voedselproductie of onze mainports: technologie is niet weg te denken. Mede dankzij goed opgeleide technici heeft Nederland een sterke concurrentiepositie in de wereld.

Zuid-Oost Nederland behoort tot de innovatieve topregio’s van Europa en heeft een belangrijk aandeel in de economische en innovatieve prestaties van Nederland. De regio is goed voor 35% van de Nederlandse export, 45% van de private uitgaven voor R&D en 55% van de patenten. Ook de Noord-Limburgse ondernemers dragen substantieel bij aan deze percentages. De sectoren maakindustrie, logistiek en agri/food zijn voor Noord-Limburg belangrijke pijlers van economische groei. Als men kijkt naar de cijfers dan wordt er jaarlijks 3 miljard omzet gemaakt in de maakindustrie, 2 miljard in de logistiek en agri/food staat met 1 miljard omzet op de derde plaats. Meer dan 80% van de economische kracht in de regio is afkomstig van de maak industrie en logistiek. In de maakindustrie zijn in Noord-Limburg 1.198 bedrijven actief met in totaal 24.181 medewerkers. Veel hightech bedrijven van wereldklasse zijn hier gevestigd. Op initiatief van de Limburgse Werkgevers Vereniging (LWV) in samenwerking met Ondernemend Venlo, is inmiddels één platform gecreëerd voor de hightech maakindustrie. Onder de naam Techno Valley willen de bedrijven die bij het platform zijn aangesloten gezamenlijk hun innovatiekracht versterken en de regio Limburg Noord profileren als een sterke en bijzondere hightech regio met zeer goede opleidings- en carrièremogelijkheden, waarbij de Greenport-Campus een belangrijke basis vormt. Er zijn vier ontwikkellijnen geformuleerd waarbinnen leden van Techno Valley gezamenlijk samenwerken aan innovatie: Urban Food, Servitization, Circular Science Lab en Smart Industrie (zie kader).

Technisch talent

Naast de vier ontwikkellijnen zet Techno Valley zich actief in om de maakindustrie beter zichtbaar te maken in de regio en organiseert zij verschillende bijeenkomsten per jaar voor haar leden. De deelnemende bedrijven hebben aangegeven dat zij het van belang vinden dat er voldoende technisch talent in de regio beschikbaar is. Een onderwerp dat niet alleen in regio Noord-Limburg van belang is. De LWV organiseert naast Techno Valley ook nog andere initiatieven om technisch talent in de regio te behouden.

Vanuit het Techniekplan Limburg (samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid) wordt via een drietal lijnen gewerkt aan 'Voldoende en goed gekwalificeerd personeel ten behoeve van de Limburgse kenniseconomie in de periode 2016-2020'. De drie lijnen: Kiezen, Leren en Werken worden hieronder toegelicht.

Kiezen

Bij de lijn ‘Kiezen’ wordt de experimenterende leerhouding en belevingswereld van jonge kinderen aangesproken om op natuurlijke wijze de interesse in Wetenschap & Techniek te laten groeien. Hiermee wordt de instroom in techniekopleidingen structureel verhoogd. De doelstelling is dat in 2020 alle Limburgse Primair Onderwijsstichtingen Wetenschap & Techniek als concept geïntegreerd hebben in het curriculum van groep 1 tot en met groep 8.

Ook in het Voortgezet Onderwijs wordt gewerkt aan het interesseren van de jeugd voor Wetenschap & Techniek. Met name op de Technasia wordt speciaal aandacht gegeven aan onderzoek en ontwikkelen en wordt uitgegaan van de belevingswereld van jongeren. Door middel van casuïstiek worden leerlingen gevraagd integraal een oplossing te bedenken voor verschillende vraagstukken.

Leren

Bij de lijn ‘Leren’ wordt binnen de Techniekketen Noord- en Midden-Limburg vooral ingezet op doorlopende leerlijnen opdat zo weinig mogelijk leerlingen 'verloren' gaan. Er is een samenwerking tussen het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo en hbo. Zij stemmen met elkaar het techniekonderwijs af. Daarnaast is het binnen de lijn ‘Leren’ van belang dat er state-of-the-art onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten zijn waarin onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. Deze Centra voor Innovatief Vakmanschap of Expertise zijn ook in Noord- en Midden-Limburg aanwezig op het gebied van Installatietechniek, Mechatronica, Logistiek en Agro Food.

Werken

Bij de lijn ‘Werken’ is het van belang dat de technische sector aantrekkelijk is om in te werken zodat potentiële werknemers graag instromen en zittende werknemers behouden blijven en zich verder kunnen ontwikkelen. Scholing van medewerkers is een verantwoordelijkheid van bedrijven en medewerkers zelf. Op dit vlak zijn er verschillende ervaringen en regelingen waar bedrijven en medewerkers gebruik van kunnen maken (O&O fondsen gevoed door de CAO’s per sector). 


Het ministerie van EZ, VNO-NCW en MKB-Nederland hebben in hun rapport Nederland Maakt aangetoond dat de maakindustrie de aanjager is van onze economie. 70% van de productiviteitsgroei is toe te schrijven aan innovaties die worden gedaan in de maakindustrie. Iedere euro aan toegevoegde waarde in de industrie leidt tevens tot bijna een euro aan toegevoegde waarde in de dienstensectoren.


De vier ontwikkellijnen van Techno Valley

- Urban Food Processing is gericht op het oplossen van vraagstukken rond de organisatie van de voedselvoorziening in grote steden en agglomeraties. Het is een thema dat op dit moment wereldwijd aandacht vraagt.

- De werkgroep ‘servitization’ heeft als doelstelling om innovaties op het gebied van diensten/services in te zetten als motor voor economische ontwikkeling. De leden van de werkgroep doen dit door onderling te klankborden volgens een vooropgezette structuur in een cyclus van 6 maanden.

- Smart industry wordt gedreven door een slimme inzet van ict waarbij machines onderling met elkaar verbonden zijn en digitaal worden aangestuurd. Deze verbinding geldt niet alleen binnen fabrieken, maar ook tussen bedrijven onderling en tussen klanten; het gaat om slimme producten, processen en diensten. Ook gaat dit over het inspelen op de nieuwe vragen die in de markt verwacht worden, zoals het circulair ontwerpen en het duurzaam produceren (sustainability).

- Venlo is in 2013 uitgeroepen tot ‘Global C2C Capital’ en daarmee (h)erkend als bakermat voor ontwikkeling, toepassing en kennisoverdracht met betrekking tot ‘cradle to cradle’. Binnen circulair design gaan bedrijven met elkaar in gesprek en pakken zij nieuwe ontwikkelingen samen op.

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by