LimburgMakers: Flinke impuls voor de maakindustrie

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

Flinke impuls voor de maakindustrie

In 2013 werd op initiatief van LIOF en Syntens (nu Kamer van Koophandel) met steun van Provincie Limburg speciaal voor bedrijven in de maakindustrie het subsidieprogramma LimburgMakers opgezet. Inmiddels hebben bijna 170 bedrijven in Limburg een subsidie ontvangen, waardoor evenzoveel projecten met een gezamenlijke waarde van 20 miljoen euro zijn uitgevoerd.
 

LimburgMakers is een innovatiestimulerings- en subsidieprogramma voor Limburgse MKB-bedrijven actief binnen de maakindustrie. Volgens Charles Mevis, programmamanager LimburgMakers en Business Developer Industrie bij LIOF, verdient de maakindustrie extra aandacht. “In 2012 constateerde zowel LIOF als Syntens dat er veel aandacht werd besteed aan de sectoren agro, chemie en life sciences. De maakindustrie, waarin vooral MKB-bedrijven actief zijn, werd minder ondersteund terwijl dit een van de belangrijkste economische drijvers van Limburg is en een belangrijk aandeel in de werkgelegenheid heeft. In Limburg zit een sterke concentratie van MKB-ondernemers die actief zijn in de maakindustrie in de vorm van productontwikkelaars, equipmentbouwers, metaalbewerkers en toeleveranciers. Zij zetten hun producten en diensten af in diverse markten zoals de agro en food, automotive, logistiek etc. De maakindustrie is dus niet alleen goed vertegenwoordigd, maar ook nog eens heel divers.”

Uiteindelijk heeft LIOF samen met Syntens en de Provincie Limburg een integraal programma ontwikkeld om de maakindustrie in Limburg concurrentiekrachtig te maken en te laten blijven. Dit programma is in september 2013 van start gegaan en duurt nog tot oktober 2016. De Provincie Limburg levert de financiële middelen. LIOF en de Kamer van Koophandel (waarmee Syntens sinds 1 januari 2014 is gefuseerd) voeren het programma uit.

Bijeenkomsten

Het programma LimburgMakers bestaat uit drie delen: het stimuleren en ondersteunen van innovatieontwikkeling bij bedrijven, het realiseren van netwerken, en het ondersteunen van de bedrijfsperformance (hierbij worden de basisprocessen verbeterd zodat er ruimte is om te kunnen innoveren). Deze programmaonderdelen worden door middel van bijeenkomsten, workshops en verschillende subsidies gerealiseerd.

“De bijeenkomsten die wij organiseren zijn voor iedere MKB-ondernemer toegankelijk en kennen verschillende thema’s en invalshoeken”, licht Mevis toe. “Zo hebben we onder andere aandacht besteed aan 3D-printing en Internet of Things, maar ook aan business modeling. Ook is service-innovatie, geld verdienen met dienstverlening, een zeer interessant onderwerp voor de maakindustrie. Bedrijven binnen deze branche verdienen nu vooral hun geld met de verkoop van producten, maar dat maakt het voor hen erg lastig om zich te onderscheiden van de concurrent. Maar juist maakbedrijven kunnen de klant maximaal ontzorgen door middel van een of meerdere diensten aan te bieden rondom hun fysiek product. WP Haton in Panningen, een bedrijf gespecialiseerd in het ontwerpen en bouwen van machines voor deegverwerking, heeft bijvoorbeeld in de afgelopen 10 jaar een transitie doorgemaakt van productgeoriënteerd bedrijf naar een dienstenleverancier. Zij bieden bijvoorbeeld de mogelijkheid voor bakkers om met hun deegsoorten naar de fabriek te komen om daar de Haton machines te testen. Hun kennis gebruiken zij dus niet alleen voor hun product, maar ook als service.”

Verder hebben diverse agro-ondernemers binnen het LimburgMakers programma de kans gekregen om door middel van een korte pitch hun probleem te presenteren aan een groep van maakbedrijven. Deze groep van zo’n 15 bedrijven onderzoekt dan of het commercieel interessant is om dit probleem op te pakken en een passende oplossing te ontwikkelen. “Uiteindelijk willen we graag een netwerk faciliteren en bedrijven met elkaar in contact brengen. Dat doen we via ook via diverse netwerkactiviteiten zoals het LimburgMakers voorjaars- en najaarsevent en de deelname met Limburgse ondernemers aan beurzen zoals de Euromold Düsseldorf en in 2015 en 2016 de Hannover Messe, de grootste industriële beurs in Europa.

Subsidies

Een belangrijk middel van LimburgMakers zijn de verschillende subsidies van in totaal bijna 7 miljoen euro (zie kader). Mevis: “Deze subsidies dienen om de realisatie van een innovatieproject te versnellen. Om als bedrijf in aanmerking te komen voor een subsidie, moet een project een bepaalde mate van innovativiteit hebben. De aanvraag zelf moet ook aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet er in staan om wat voor project het precies gaat, in welke mate er sprake is van technologische innovatie, wat de marktpotentie is en of het economisch haalbaar is. Bedrijven kunnen bij het schrijven van hun aanvraag tussentijds begeleiding en advies vragen. Na het indienen buigt een beoordelingscommissie van (oud)ondernemers uit de maakindustrie zich over de aanvragen. Het huidige programma loopt tot en met september 2016. Ondernemers kunnen nog tot en met 1 september 2016 een aanvraag voor een subsidie indienen. Het project moet vervolgens uiterlijk 1 september 2017 zijn uitgevoerd.

Succes

LIOF beschouwt LimburgMakers als een groot succes. Mevis: “Sinds september 2013 zijn er al aan ruim 170 bedrijven subsidies toegekend. Samen hebben deze bedrijven 6 miljoen euro ontvangen waarmee projecten met een totale waarde van 20 miljoen zijn gerealiseerd. We hebben in 2016 nog financiële middelen ter beschikking, dus voor MKB-bedrijven in de maakindustrie die met innovatie aan de slag willen gaan, is het zeker de moeite waard om te onderzoeken of zij in aanmerking komen voor een subsidie. En inmiddels zijn we ook druk bezig met het schrijven van een vervolgprogramma voor de periode 2016-2019.” 

www.limburgmakers.nl
 

De subsidies van LimburgMakers:

- KennisCheque: voor het inkopen van specifieke kennis

- InnovatieHaalbaarheid: voor ondersteuning bij het laten uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek

- InnovatieManager-subsidie: voor ondersteuning bij de inhuur van een innovatie manager

- InnovatieProject-subsidie: voor ondersteuning bij de ontwikkeling en realisatie van een innovatie

- PerformanceAdvies: voor ondersteuning bij optimalisering van bedrijfs- processen

- InnovatieAssistentie: voor ondersteuning bij de verduurzaming van het innovatievermogen en de innovatieprocessen (bijvoorbeeld in de vorm van colleges aan Maastricht Universiteit of het voorleggen van een probleem aan een werkgroep studenten)

De subsidies bedragen 35% van de daadwerkelijke kosten die worden gemaakt om innovatie te doen, tot een maximum vastgesteld bedrag. De KennisCheque dekt 75 tot 100% van de kosten.

 

Enkele succesverhalen in de regio Noord-Limburg

Manders Automation is gespecialiseerd in industriële productie-automatiseringen. Het bedrijf ontwikkelde met financiële steun van LimburgMakers een volledig modulair opgebouwde, volautomatische productiecel, waarmee unieke producten in wisselende materiaal-samenstellingen en met verschillende bewerkingsstappen efficiënt gemaakt kunnen worden.

Inther Logistics Engineering is actief als internationale system integrator dat systemen ontwikkelt voor material handeling, warehousing en order picking. Met een subsidie werd een Automated Document Applicator (ADA) ontwikkeld, waarmee het plaatsen van een pakbon en adressering op een verzendkarton wordt geautomatiseerd.

Hotraco Group produceert eigen meet- en regelapparatuur voor klimaatbeheersingssystemen in onder andere de agrarische industrie zoals opslagruimtes en stallen. Het bedrijf ontving een subsidie voor de ontwikkeling van een innovatieve meet- en regelcomputer voor de veehouderij, welke via remote control kan worden gemonitord en geoptimaliseerd.

Vullings Metaalbewerking en Systemen houdt zich bezig met de productie van onderdelen voor de toelevermarkt en machine- en systeembouw. Met steun van LimburgMakers ontwikkelde het bedrijf een bewateringssysteem voor champignonkwekerijen, waarmee op detailniveau de waterbehoefte kan worden aangestuurd en beheerst.  

Helian Polymers produceert spoelen met kunststof filamenten die worden gebruikt als cartridge voor 3D-printers. Dankzij een subsidie kon het bedrijf versneld een universeel procesplatform ontwikkelen waarmee het mogelijk wordt om een zeer breed portfolio aan materialen voor 3D-printen te kunnen ontwikkelen en te testen. 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by