ELM: Een kleine speler op een grote markt

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

Een kleine speler op een grote markt

In tijden waarin steeds meer bedrijven baat hebben bij procesoptimalisatie en automatisering, is ook de behoefte aan bedrijven die productieprocessen en technische installaties op maat kunnen produceren gegroeid. ELM uit Maasbree, bestaande uit de business units ELM Industriële Automatisering en ELM Installatietechniek, kan door activiteiten uit beide bedrijfstakken te combineren bedrijfsprocessen optimaliseren en kostenreductie realiseren.

FOTOGRAFIE Marcel Krijgsman

ELM Industriële Automatisering en ELM Installatietechniek kennen hun oorsprong in 1979. ELM begon ooit als bedrijf gespecialiseerd in installatietechniek, en al snel werd dit uitgebreid met panelenbouw. Inmiddels is ELM met de beide divisies in staat om bij bedrijven complete productieprocessen in te richten en technische installaties op maat te verzorgen. “Bij ELM Industriële Automatisering draait het om het ontwerpen en assembleren van geautomatiseerde besturingsprocessen binnen een bedrijf”, vertelt DGA Patrick Gijsbers. “Denk daarbij aan logistieke dienstverlening, warehousing, productielijnen bij industriële bedrijven maar ook aan bijvoorbeeld klimaatbeheer en verwarmingssystemen. In principe ligt onze focus op de hardware: de besturingskasten en de besturingsschakeling die door middel van schakelpanelen worden bediend. Die schakelpanelen bouwen we aan de hand van het engineerontwerp van de klant. Desgewenst kunnen we op basis van de door de klant gewenste functionaliteit, ook de engineering en het ontwerpen en ontwikkelen van de besturingssoftware voor onze rekening nemen. Hetzelfde geldt voor PLC-besturing. Een Programmable Logic Controller is een soort processor die informatie binnenkrijgt, deze verwerkt en op basis van die informatie het proces in een machine of installatie verder aanstuurt. Sommige klanten schrijven graag zelf hun software hiervoor, anderen maken graag gebruik van onze expertise. En uiteraard kunnen we ook bestaande besturingspanelen op locatie aanpassen, uitbreiden of vervangen.”

Duurzame energie

Bij ELM Installatietechniek staan de technische installaties centraal. “Dit kunnen de panelen en andere producten zijn die klanten van ELM Industriële Automatisering graag geïmplementeerd willen zien in hun bedrijf, maar ook het installeren van machines, (elektro)technische installaties en benodigde bekabeling voor alles wat binnen de utiliteitsbouw valt, van industriële bedrijven tot distributiecentra en ziekenhuizen”, legt managing director Mark Slegers uit. Een belangrijke nichemarkt waarin ELM Installatietechniek opereert, is duurzame energie. “Steeds meer bedrijven zetten in op energiebesparende middelen en duurzame energie. Dat kan al heel eenvoudig door led-verlichting in industriële omgevingen, productiehallen of de kantooromgeving te laten installeren. Voor grote bedrijven, organisaties zoals ziekenhuizen en openbare ruimten zoals winkelcentra die veel stroom verbruiken, kan het ook heel interessant zijn om door middel van zonnepanelen, warmtekrachtkoppeling of warmte/koude-opslag energie op te wekken en eventueel op te slaan, waardoor een flinke besparing op de energierekening kan worden behaald”, aldus Slegers. “Het principe achter warmte/koude-opslag is dat warmte in de bodem wordt opgeslagen en weer omhoog wordt gehaald als het koud is”, licht Gijsbers toe. “Die warmte kan dan bijvoorbeeld worden gebruikt voor verwarming.” Slegers: “Zo’n dergelijke installatie wordt geïmplementeerd door in de bodem tot een geschikte laag te boren waar water zit. Via een warmtewisselaar pomp je warmte naar de bron voor warm water, en koude naar de bron voor koud water. Het warmte-overschot dat in de zomer naar de warmtebron wordt gepompt, haal je dan in de winter weer omhoog en deze warmte wordt via speciale leidingen het gebouw ingepompt. In die leidingen zitten temperatuursensoren die zijn aangesloten op een gebouwbeheersysteem, dat aan de hand van de informatie die de sensoren doorsturen, de warmte en koude verder kan reguleren.”

Warmtekrachtkoppeling

Een andere duurzame techniek is warmtekrachtkoppeling (wkk). “Wkk vindt plaats op een decentrale plaats, bijvoorbeeld bij een flatgebouw. Op deze locatie wordt een door gas aangedreven motor geïnstalleerd die elektriciteit en warmte opwekt. Deze manier van opwekken is op dit soort locaties veel efficiënter en goedkoper dan stroom afnemen van het reguliere circuit waarvoor de infrastructuur moet worden aangepast en er dure kabels moeten worden aangelegd. Aan de wkk kan desgewenst een biogasvergister worden gekoppeld, waarbij door middel van vergisting biogas wordt geproduceerd dat via de wkk wordt verbrand en zo wordt omgezet in elektriciteit”, vertelt Slegers “Wij hebben voor deze machine een besturingssysteem ontworpen en geïnstalleerd dat via een besturingspaneel kan worden bediend”, vult Gijsbers aan, “en daar komt dan weer onze expertise op het gebied van industriële automatisering om de hoek kijken.”

Het feit dat ELM Installatietechniek zonnepanelen, wkk en wko kan installeren is volgens Slegers vrij uniek in Nederland. “Er zijn weinig partijen die alle drie deze vormen van duurzame-energieopwekking kunnen verzorgen. In alle drie deze takken van sport spelen we mee op het hoogste niveau. Wat betreft de zonnepanelen waren we zelfs één van de eerste grote installateurs in deze branche. Op de daken van een Duitse skibaan hebben we destijds een installatie aangelegd die anderhalve megawatt aan elektriciteit opwekt.”

Flexibel

Naast het ontwerpen en implementeren van projecten binnen de beide business units verzorgt ELM ook het onderhoud van de diverse installaties en schakelpanelen. Slegers: “We hebben storingsmonteurs in dienst die afhankelijk van de situatie ofwel op afstand, dan wel ter plekke de storing kunnen verhelpen. Doordat onze organisatie met 45 medewerkers relatief klein is binnen deze branche en onze organisatie heel plat is, bieden we veel flexibiliteit en kunnen we snel inspelen op wensen van de klant. Ook zijn we relatief goedkoper dan grotere organisaties. Wij kunnen een project volledig uit handen nemen zodat een klant er geen omkijken meer naar heeft. Ook realiseren we, zeker in het geval van duurzame energie-installaties een flinke kostenbesparing voor hen. Deze combinatie levert veel tevreden klanten op.”

Opereren in de niche

Een ander aspect waarmee ELM zich onderscheidt, is het feit dat het relatief kleine bedrijf over een grote hoeveelheid vakkennis beschikt. “Dat komt omdat we onder andere opereren in nichemarkten binnen de installatietechniekbranche”, geeft Gijsbers aan. “Met klanten die in een nichemarkt actief zijn, hebben wij zelf ook specialistische kennis nodig. Die kennis hebben we in de afgelopen 37 jaar aardig op kunnen bouwen. Alleen al wat betreft het installeren van grotere projecten met zonnepanelen hebben we meerdere malen gemerkt dat we technische oplossingen kunnen bieden voor uitdagingen waar een andere installateur niet uit was gekomen.” “Hetzelfde geldt voor WKO- en WKK-installaties”, vult Slegers aan. “Op dat gebied hebben we ook in landen zoals België en Rusland al diverse mooie projecten mogen doen. Vaak doen we dat daar op supervisorbasis, waarbij twee van onze eigen medewerkers een team van lokale elektriciens aansturen. En het mooie is dat we de vakkennis, ervaring en inzichten die we in deze nichemarkten opdoen, ook buiten deze markten in kunnen zetten voor bijvoorbeeld grote industriële opdrachtgevers.”

Opleiding

Om het kennisniveau en de service op peil te houden, is geschoold personeel essentieel. Slegers: “Vanwege de specialistische kennis en het feit dat onze branche zich steeds blijft ontwikkelen, worden onze medewerkers continu intern opgeleid. Daardoor is ons personeel altijd voldoende geëquipeerd om de soms complexe probleemstellingen van een klant te kunnen omzetten naar een goed ingericht besturingsproces of een installatie op maat.” Gijsbers gaat hierop verder: “Daarnaast zijn we een erkend leerbedrijf zodat we vrijwel altijd stagiaires in huis hebben die we intern opleiden. Ook zijn we betrokken bij een project waarin overheidsinstellingen, onderwijsinstellingen en ondernemers samen kijken hoe het onderwijs beter aan kan sluiten bij de wensen van de technische bedrijven in deze regio op het gebied van personeel. Een ander doel is om jongeren te stimuleren om voor een technische opleiding te kiezen. Dit is noodzakelijk, willen we voorkomen dat we over een paar jaar een serieus tekort aan technisch geschoold personeel hebben. Om dit te bereiken worden er diverse initiatieven ontplooid. Zelf kunnen we nu nog wel redelijk goed geschikte medewerkers vinden, mede dankzij de mooie projecten die wij in ons portfolio hebben. Maar dit gaat in de toekomst ook voor ons steeds lastiger gaat worden. Wij voorzien een zeer voorspoedige toekomst voor ons bedrijf, dus wij dragen graag een steentje bij om deze prachtige branche te promoten.” n

www.elm-it.nlwww.elm-ia.nl

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by