Blue Innovation Approach: Toekomstbestendige bedrijven bouwen

Magazines | Noord-Limburg Business nr 2 2016

Blue Innovation Approach

Toekomstbestendige bedrijven bouwen


Het Blue Innovation Center in Venlo is een begrip in Noord-Limburg. De hub aan de Noorderpoort, een combinatie van technische start-ups, creatieven en marketeers, is een magneet voor innovatieve MKB-bedrijven. Zij versterken elkaar en delen kennis. “We zijn gewoon aan de slag gegaan”, vertelt Jeroen Rondeel, initiatiefnemer van het centrum en directeur van Blue Engineering. “Samen ondernemen, geïnspireerd door Blue Economy. Het werkt.”

Een van de initiatieven van Blue Engineering, een bedrijf in het Blue Innovation Center, is de Blue Innovation Approach, die bij bedrijven uit zeer uiteenlopende sectoren wordt uitgevoerd. Van foodsector tot metaalbewerking en op dit moment tonen een bouwbedrijf en een afvalverwerker interesse. Hoe werkt het? Evert van de Plassche, één van de projectleiders, vertelt: “We maken eerst een analyse van de stromen van materiaal, mensen en energie in een onderneming. Deze stromen plaatsen we in verband met elkaar en de omgeving, zodat een totaalplaatje ontstaat. We gaan er als het ware boven hangen zodat we alles kunnen overzien en gaan dan losse eindjes verbinden.”

Verrassende oplossingen

“Vanuit deze structuur identificeren we een lijst met kansen voor nieuwe business cases”, vervolgt Evert. “Elke case geven we een score vanuit People, Planet en Profit. Op deze manier krijgt een bedrijf een berg concrete ideeën, laaghangend fruit en lange termijn oplossingen, met de prioriteit waar te starten. In ons team hebben we verschillende expertises beschikbaar, waardoor verrassende oplossingen ontstaan en kansen voor waardecreatie en industriële symbiose. Een bedrijf krijgt inzicht in wat er allemaal is waar nu nog niets mee gebeurt en de organisatie wordt sterker en veerkrachtiger dankzij de concrete business cases en de ondersteuning bij implementatie. Wij zijn geen consultant, wij gaan samen met het bedrijf aan de slag.”

Concrete voorbeelden

“Onze inspiratie is blue economy”, zegt Evert. “Hierbij gebruik je alles wat voorhanden is en creëer je met reststromen nieuwe waarde. Wij voegen daar technieken aan toe vanuit lean six sigma en verandermanagement. Een concreet voorbeeld: medewerkers hebben last van lasrook. De eerste stap is afzuigen van de lasrook, de tweede stap is onderzoeken of de ozon uit de lasrook kan worden hergebruikt, maar de derde stap wordt pas echt interessant. Kunnen we lassen vervangen door de zogenoemde pulseform-technologie, die een sterke verbinding tot stand brengt door middel van magnetisme? Deze technologie voegt geen extra materiaal toe, is schoon en heeft maar heel weinig energie nodig. Sommige oplossingen zijn voor de hand liggend, zoals het dichten van persluchtlekken. Het opwaarderen van organische reststromen als voedsel voor insectenteelt is complexer. We identificeren kansen, vinden oplossingen, openen ons netwerk en implementeren. Wij gaan voor toekomstbestendige bedrijven.” n

Meer informatie? Neem contact op met Blue Engineering via www.blue-engineering.nl


Blue Economy

Een blauwe economie is een lokaal sterke clustereconomie waarin bedrijven waarde creëren met reststromen, innoveren en samenwerken. Bedrijven in de gemeente Venlo kunnen een gratis workshop aanvragen over de Blue Innovation Approach en Cradle to Cradle via een gemeentevoucher. Neem contact op met Blue Engineering voor meer informatie: 077-3333690, vraag naar Evert of Eva.

 

delen:

Noord-Limburg Business nr 2 2016

Lees volledige uitgave online
Algemene voorwaarden Hosted by