Systemec

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2007

Systemec BV:

State of the art

Systemec B.V. is al meer dan vijftien jaar een begrip in Venlo en omstreken. Een ‘oude rot’ in het vak, zoals directeur en oprichter Jos Derkx het noemt. Systemec is een ICT-dienstverlener en Full Service Internet Provider voor het bedrijfsleven en (semi)overheden, met een sterke focus op beveiliging, externe data-opslag en systeembeheer. Omdat werknemers steeds vaker thuis of op een andere locatie werken, biedt Systemec ook mogelijkheden om op afstand in te loggen op het eigen bedrijfsnetwerk. Een gesprek met Derkx over het nieuwe datacentrum, dienstverlening en virtualisatie.

| | noord limburg | BUSINESS|

| ict | Systeembeheer | januari 2008 |

“Met onze diensten richten we ons puur op bedrijven,” zo begint Derkx. “Gemeenten, ziekenhuizen, bedrijven en via partners bedienen we ook detaillisten. We zijn in eerste instantie ICT-dienstverlener en Internet Provider (ISP), maar ook data-opslag en beheer spelen een grote rol. Bedrijven kunnen bij ons servers huren of kopen, waarop alle relevante bedrijfssoftware 24 uur per dag toegankelijk is. Belangrijke applicaties zoals email, agenda, klantenbestanden en overige programma’s worden op afstand gedraaid, zodat je als bedrijf enkel een eenvoudige pc nodig hebt. Het grote voordeel van het uitbesteden van alle ICT is te vergelijken met leasen: je hoeft geen grote investeringen te doen, je hebt geen omkijken naar het onderhoud en zowel de hard- als software is altijd up-to-date.”

Datacentrum

Daarnaast speelt beveiliging misschien nog wel een grotere rol. In geval van brand, waterschade of overige calamiteiten, is het zaak om alle bedrijfsgegevens extern te back-uppen. “Wij hebben het over ‘spiegelen’, wat betekent dat alle bestanden en applicaties dubbel geback-upt zijn,” zo vertelt Derkx. Om die continuïteit te waarborgen, heeft Systemec onlangs een spiksplinternieuw datacentrum in gebruik genomen. Ruimtes vol kasten en servers, veilig achter brandwerende muren en dubbel gevoed door o.a. enorme aggregaten, die in actie komen op het moment dat de stroom uitvalt. Met de ingebruikname beschikt Systemec over een datacentrum dat voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Hij geeft een korte rondleiding.

“De toegangsdeuren zijn beveiligd met een biometrisch systeem, waarbij sleutels en toegangscodes zijn vervangen door vingerafdrukherkenning. De wanden zijn bestand tegen langdurige hitte en omdat servers veel warmte genereren, worden de ruimtes permanent gekoeld via roosters in vloer en plafond.” Hij wijst naar de gitzwarte kasten vol computers, servers, firewalls en routers. “Dit is het hart van elk bedrijf. Externe opslag, op afstand bereikbaar en maximaal beveiligd. Wij kunnen het bedrijfsnetwerk zodanig instellen, dat bedrijven bepaalde privileges kunnen toewijzen aan specifieke gebruikers; close user groups. Op basis van Ip-adressen is bepaalde informatie zo enkel toegankelijk voor een selecte groep mensen.” Met de realisatie van het nieuwe datacentrum, bevestigt Systemec haar streven om tot de top binnen de ICT te behoren.

Streven

“Engineering, infrastructuur, beheer, beveiliging en remote acces zijn de zaken waarin we voorop willen lopen,” zo besluit Derkx zijn verhaal. “Het heeft ervoor gezorgd dat we niet alleen lokaal, maar ook landelijk en zelfs euregionaal opereren. Goed opletten en inspelen op behoeftes en nieuwe mogelijkheden. Zo gaan we volgend jaar inzetten op verdere virtualisatie, het op afstand toegang verschaffen tot al zijn of haar bestanden. Dit is natuurlijk voor organisaties, bedrijven met meerdere vestigingen, thuiswerkers en buitendienstmedewerkers ideaal. De technische mogelijkheden zijn er, het is aan ons om de infrastructuur erop aan te passen.” De ICT ontwikkelt zich snel en Systemec is erbij, als spreekwoordelijke spin in het web. Nu en ook in 2008.

jos derkx

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by