Terugkijken op 2007

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2007

Terugkijken op 2007

Het jaar zit er bijna op. Tijd voor Noord Limburg Business om terug te blikken en vooruit te kijken naar een nieuw fris (ondernemers)jaar. We hebben enkele zakelijke relaties gevraagd naar hún visie op de afgelopen 12 maanden. Tevens waren we benieuwd naar de goede voornemens en de doelstellingen in 2008.

| | noord limburg | BUSINESS|

| terugblik | Visie | januari 2008 |

Marjean van Lierop, Fortis Venray

“Hét nieuws van 2007 was voor mij natuurlijk de ontwikkelingen rond ABN AMRO. Veel kan ik er niet over zeggen omdat we midden in het proces zitten. Bovendien; in de praktijk blijft alles voorlopig gewoon hetzelfde. Dat er de komende tijd het één en ander kan veranderen is wel duidelijk. Voor de rest kijk ik terug op een heel positief jaar, waarin ik bankdirecteur ben geworden van Fortis Venray. Voor een geboren en getogen Venraynaar is dat natuurlijk een jongensdroom die in vervulling is gegaan. Ik ken het gebied, ik ken de mensen en dat geeft je als bank een enorme voorsprong. Voor de bank- en verzekeringsbranche was het landelijk gezien een kalm jaar zonder hoogte- of dieptepunten. Alhoewel, het venijn kan nog in de staart zitten door de hypotheekcrisis in Amerika. En de goede voornemens? Net als vorig jaar klaar staan voor onze klanten.”

Frans Tijssen, Bol Accountants

“Het was een bewogen en dynamisch jaar, vooral dankzij economische opleving en de bijbehorende krapte op de arbeidsmarkt. Wij moesten dit jaar ‘out of the box’ denken om aan de juiste mensen te komen. Niet erg; het houdt je scherp en je wordt er creatief van. Voor de rest was 2007 wat mij betreft het jaar van de globalisering, het integratievraagstuk en het milieu. Laat ik met dat laatste beginnen: het is op zich zeer goed dat er aandacht voor is, maar laten we oppassen dat het geen doorgeschoten hype wordt. Ook integratie is en blijft een issue. De kloof tussen moslims en niet-moslims groeit en dat is een zorgelijke ontwikkeling.” Privé was 2007 een prima jaar. “Al mijn kinderen hebben dit jaar hun opleiding afgerond en dat is natuurlijk prachtig. Ik zou het afgelopen jaar wat dat betreft willen belonen met een dikke 8.” Hij blikt alvast vooruit naar 2008. “Groei realiseren met de juiste mensen. Daarbij is een goede sfeer een speerpunt. Plezier is immers het meest belangrijk.”

Ingrid Muijs, VVD Limburg

“Het is vervelend om te constateren, maar 2007 was politiek gezien een verloren jaar. De VVD was weliswaar de enige partij die niet verloor, maar toch werden we tijdens de onderhandelingen buiten spel gezet. Nu zijn het CDA, PvdA en Nieuw Limburg die de dienst uitmaken en zeker niet naar onze tevredenheid. Net als de landelijke coalitie, gingen ook de Limburgse partners tachtig dagen in retraite. Bij de presentatie van het akkoord was het resultaat echter teleurstellend: geen inzet op werkgelegenheid en geen investering in bedrijfsonroerend goed. Ook intern was het een droevig jaar, dankzij Rutte en Verdonk die openlijk ruzie maakten. Ik heb geen partij gekozen, al ben ik wel van mening dat iemand die zoveel stemmen haalt, serieus genomen dient te worden. Slecht voor de partij en slecht voor de beeldvorming.” Was er dan geen positief nieuws? Muijs moet er even over nadenken. “De economische groei in de provincie zet door, mede dankzij innovatieve bedrijven die investeren in duurzame energie. Ook de promotiecampagne voor Limburg is een goed initiatief, al hebben wij dit vier jaar geleden al eens voorgesteld. De ambitie voor volgend jaar is wat mij betreft dezelfde als dit jaar: inzetten op meer werkgelegenheid en woningen voor jonge starters.”

Nel de Swart, De Golfhorst

“In het algemeen kijken we terug op een uitstekend golfjaar, juist doordat de temperaturen deze zomer niet extreem hoog waren. De regen heeft ervoor gezorgd dat de baan er werkelijk prachtig bij ligt; we hebben de sprinklerinstallatie dus amper hoeven te gebruiken. Mensen denken vaak dat golfen en mooi weer samengaan. Dat klopt gedeeltelijk. Als het boven de 30 graden is, zal je niemand op de baan vinden, want dan is het eenvoudigweg te warm.” Ze kijkt terug op 2007 in het algemeen: “Economisch gezien gaat het beter, dat is een goed teken. Ik denk ook dat de angst voor terrorisme is afgenomen, wat een paar jaar geleden wel anders was. En verder? Ik heb als echte liberaal natuurlijk het nieuws rond Rutte en Verdonk gevolgd en ik moet zeggen dat ik Rita een warm hart toedraag. Ze is daadkrachtig en zegt waar het op staat. Ik gun haar en haar beweging alle succes. Voor 2008 moeten we in deze regio hard aan de slag met de promotie van de Floriade. Ik bespeur nu nog veel terughoudendheid, terwijl iedereen het belang van zo’n evenement zou moeten inzien.”

frans tijssen

marjean van lierop

| januari 2008 | Visie | terugblik |

ingrid muijs

| BUSINESS | noord limburg | |

Nel de swart