Venray verkiezingen.

Magazines | Noord-Limburg Business nr 1 2007

Ondernemen met lef

Afgelopen maand werden de Venrayse ondernemersprijzen uitgereikt. De Loek Nelissen Prijs namens de gezamenlijke ondernemersverenigingen en een speciale Rabobank Publieksprijs, waarover de aanwezigen die avond mochten stemmen. Winnaar in die laatste categorie werd het bedrijf Sikes Champignons uit Ysselsteyn, gerund door het echtpaar Karin en Gerard Sikes. Zij hielden samen de beste presentatie en mochten de prijs, een fraai beeldje, mee naar huis nemen. Het thema dit jaar was ‘lef en ondernemen’. Bij Sikes en OTTO Work Force weten ze daar alles van. Noord Limburg Business sprak met de gelukkige winnaars.

| | noord limburg | BUSINESS|

| Venray verkiezingen | Winnaars | maart 2007 |

Rabobank Publieksprijs

Sikes Champignons kweekt champignons voor consumptie en doet dat vanuit het Limburgse Ysselsteyn. Vandaag de dag gaat het weer uitstekend met het bedrijf maar dat is wel eens anders geweest. Gerard Sikes over de recente geschiedenis van zijn bedrijf en het waarom van de nominatie: “De organisatie informeerde vooraf bij de Limburgse Land- en Tuinbouw Bond (LLTB) naar geschikte kandidaten en die schoven ons naar voren. Sikes Champignons heeft een turbulente periode achter de rug en het had niet veel gescheeld of de stekker was eruit getrokken. Ons eigen verhaal was de inspiratie voor de presentatie die we gehouden hebben tijdens de Venrayse ondernemersverkiezingen.

Mijn vrouw en ik kochten de champignonkwekerij in 1998 en in de jaren daarna groeiden we fors. Er moesten cellen bij en in 2000 namen we ook het pand van de buurman over. Rond die periode zakte de handel voor champignons volledig in. Het aanbod was eenvoudigweg te groot en er was sprake van de champignonberg, vergelijkbaar met de boterberg van de jaren zeventig. En net als in de zuivelsector, werkt de champignonindustrie met vergunningen (quota’s). De vergunning op ons bedrijf liep in 2002 af en tot overmaat van ramp liet een grote fabriek ons weten niet langer champignons af te nemen omdat er een overschot was. In de hele sector liep het slecht. Je kunt op zo’n moment je kop in het zand steken of kijken naar mogelijkheden. Naar de bank om extra geld was geen optie maar ik wilde in geen geval het bijltje erbij neergooien.”

Het echtpaar Sikes koos voor een opzienbarende oplossing. Sikes:

“We hebben in die slechte periode links en rechts gevraagd hoelang de malaise zou duren. De verwachting was dat het maximaal twee jaar slecht zou gaan en dat de markt daarna aan zou trekken. Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar een collega-bedrijf waar wél levering op zat. Met de eigenaar zijn we vervolgens om tafel gegaan met een overnamevoorstel. Onze directe omgeving verklaarde ons voor gek maar enkele maanden later was de koop een feit. Nu konden we wel naar de bank, maar met een duidelijk investeringsplan in de hand. Sindsdien zijn we eigenaar van twee bedrijven. En de voorspelling kwam uit; de markt werd beter en nu is er een schreeuwend tekort aan champignons.”

Deze ervaring gebruikte Sikes tijdens de vier minuten durende presentatie over ondernemen en lef. De 750 aanwezigen waren onder de indruk en stemden uiteindelijk in het voordeel van Gerard en Karin. Het was een presentatie die gebruikt kon worden in elk willekeurig bedrijf; van eenmanszaak tot multinational. Sikes: “Maak van een bedreiging een kans. Dat is wat mij betreft een van de belangrijkste lessen voor elke ondernemer. Zorg tevens voor een goede communicatie met zowel de afnemers als je personeel. Deze punten kwamen ook naar voren in onze presentatie en daar zijn we voor beloond.” Het beeld, een blauwe hoorn met drie ringen, heeft een mooi plekje in huize Sikes gekregen.

Loek Nelissen Prijs

De Loek Nelissen Prijs ging naar Otto Work Force uit Venray. De winnaar van deze prijs werd, in tegenstelling tot de Rabo Publieksprijs, bepaald door een vakjury bestaande uit vertegenwoordigers van de diverse ondernemerskringen uit Venray.

Otto Workforce werd in 2000 opgericht toen het tekort aan arbeidskrachten steeds nijpender werd. Vooral in sectoren waar fysieke arbeid centraal staat, konden werkgevers maar moeilijk aan geschikt personeel komen. Oprichter Otto Cornelissen kwam op het idee om een organisatie op te richten die Polen en Duitsers legaal naar Nederland haalt om hier aan de slag te gaan. De huidige CEO Frank van Gool over het succes en het winnen van de prijs: “Wij mogen onszelf marktleider noemen op het gebied van internationale arbeidsbemiddeling. Natuurlijk zijn we kleiner dan de Nederlandse collega’s van bijvoorbeeld Randstad of Adecco, maar qua buitenlandse werknemers spannen we de kroon.”

Hij vervolgt: “Het thema van de verkiezing dit jaar ging over ‘durf in ondernemen’. Ik denk dat Otto Work Force sinds haar oprichting lef heeft getoond. We begonnen in een periode waarin Poolse werknemers nog gezien werden als illegale aspergestekers waar altijd iets aan mankeert. Onze aanpak laat echter zien dat het ook anders kan. We hebben 30 kantoren in Oost-Europa, voornamelijk in Polen maar ook in Duitsland. Voordat mensen daadwerkelijk hier komen, nemen we een speciaal intake gesprek af, de zogenaamde Culture Fit Test. Potentiële werknemers krijgen vragen over taalvaardigheid, zelfstandigheid, accuratesse en zelfs heimwee. We willen niet dat een buitenlands verblijf eindigt in een teleurstelling en een slechte ervaring.”

Die gedegen voorbereiding is niet het enige unieke aspect van OTTO Work Force. De organisatie zorgt ook voor het transport, de huisvesting en alle verzekeringen voor haar personeel, dat gemiddeld vier tot vijf maanden in ons land werkt en woont. Van Gool: “We maken ons niet alleen hard voor het persoonlijk welbevinden van onze mensen, we zijn ook op politiek gebied actief met een lobby richting Den Haag. Zo vragen we aandacht voor arbeidsomstandigheden, de zorg en goede huisvesting. Ook het open stellen van de grenzen voor Europese werknemers is een speerpunt voor ons. Dat had eigenlijk al twee jaar geleden moeten gebeuren, maar bepaalde partijen houden dat tegen vanuit irrationele emoties. Zeker nu het tekort grote vormen begint aan te nemen, moet er wat gebeuren.”

Arbeidsomstandigheden, het kwam al even ter sprake. Gool wil graag reageren op de Netwerkuitzending die vorige maand werd uitgezonden over het zoveelste geval van malafide praktijken met Poolse werknemers en Nederlandse werkgevers die het niet zo nauw nemen met de regels. “Ik beschouw het als incidenten maar we moeten het wel zeer serieus nemen. Het is jammer dat het imago van uitzendbureaus op deze manier wordt geschaad. Helaas kan iedereen een uitzendbureau starten. Ik roep werkgevers daarom op om alleen maar zaken te doen met uitzendorganisaties die gecertificeerd zijn en die voldoen aan de NEN 4400 norm. Op die manier weet je dat het goed zit.”

Karin en Gerard Sikes

‘onze directe omgeving

verklaarde ons voor gek’

Peter Verlegh (links) en Frank van Gool (rechts)

| maart 2007 | Winnaars | VENRAY VERKIEZINGEN |

‘Ik roep werkgevers op om

alleen maar zaken te doen

met uitzendorganisaties

die gecertificeerd zijn’

| BUSINESS | noord limburg | |

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by