Nieuwe EU-wet dwingt tot digitale toegankelijkheid

Verschenen in Noord-Limburg Business nr2 2025

European Accessibility Act in juni 2025 van kracht

Nieuwe EU-wet dwingt tot digitale toegankelijkheid

Vanaf juni 2025 geldt in alle EU-lidstaten de European Accessibility Act (EAA), een mijlpaal in het streven naar een inclusieve digitale samenleving. De wet verplicht bedrijven en overheden om hun digitale producten en diensten toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Ook Nederlandse organisaties moeten eraan geloven. Maar wat houdt de wet precies in? En wat betekent dit in de praktijk?

De EAA is een Europese richtlijn die in 2019 werd aangenomen en gericht is op het verbeteren van de toegankelijk-heid van digitale producten en diensten

voor mensen met een beperking. Denk aan websites, mobiele apps, e-commer-ceplatforms en e-readers, maar ook betaalautomaten, ticketverkoopsyste-

men en klantenservicetoepassingen. De wet geldt zowel voor publieke als pri-vate partijen die deze producten of diensten aanbieden binnen de EU.

nummer 2 | Mei 2025 | Noord-limburg Business

Voor wie?

Dit betekent dat de wet van toepassing is op een brede groep organisaties waaronder banken, telecombedrijven, vervoersorganisaties, online retailers, uitgevers en fabrikanten van hardware. Kleine bedrijven met minder dan tien werknemers en een jaaromzet onder de twee miljoen euro zijn vrijgesteld, tenzij zij producten of diensten leveren aan grote organisaties die wel onder de wet vallen.

Waarom pas in 2025?

Hoewel de EAA al in 2019 is goedge-keurd, gaat deze pas in 2025 daadwer-kelijk gelden. Die ruime implementatie-

termijn was nodig om lidstaten de gele-genheid te geven nationale wetgeving aan te passen en om bedrijven vol-doende tijd te bieden om systemen, processen en diensten toegankelijk te maken.

Ook was tijd nodig om Europese nor-men te ontwikkelen waaraan toeganke-lijkheid moet voldoen. Die normen zijn inmiddels vastgelegd, onder andere in de zogeheten EN 301 549 die de tech-nische toegankelijkheidseisen specifi-ceert voor ICT-producten en -diensten.

Al regels, maar versnipperd

In Nederland geldt al wetgeving op het gebied van toegankelijkheid. Zo moe-ten (semi)publieke organisaties hun websites en apps toegankelijk maken op basis van het Tijdelijk Besluit Digitale Toegankelijkheid. Daarnaast verplicht de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte (Wgbh/cz) aanbieders van goe-

deren en diensten tot redelijke aanpassingen.

Toch ontbreekt het nog aan samen-hang. De EAA moet hierin verandering brengen door toegankelijkheidseisen op Europees niveau te harmoniseren en handhaafbaar te maken.

Wat verandert er concreet?

Voor veel Nederlandse organisaties betekent de EAA dat ze hun digitale kanalen grondig onder de loep moeten nemen. Een toegankelijke website is simpelweg een verplichting. Denk aan ondertiteling bij video's, schermlezer-

compatibele formulieren, voldoende kleurcontrast, toetsenbordnavigatie en begrijpelijke taal. Ook producten als pinautomaten, e-readers en ticketauto-maten moeten voldoen aan specifieke toegankelijkheidseisen.

Niet negeren

Organisaties die digitaal zakendoen binnen Europa kunnen zich niet ver-oorloven om deze ontwikkelingen te negeren: het raakt klantbeleving, merkwaarde ?n juridische compliance. De aanpassing aan de toegankelijk-

heidseisen kan een flinke investering betekenen. Vooral bedrijven met ver-ouderde IT-structuren of complexe digitale platforms moeten rekenen op substanti?le kosten. Toch wegen de lange termijnvoordelen zoals betere klanttevredenheid, bredere bereikbaar-heid en juridische zekerheid in veel gevallen op tegen de initi?le uitgaven.

Controle, klachten en sancties

In Nederland is de Autoriteit Consument & Markt (ACM) aangewe-zen als toezichthouder op de naleving van de EAA. De ACM kan klachten behandelen, controles uitvoeren en sancties opleggen. Organisaties die niet aan de wet voldoen, kunnen boe-tes krijgen en worden verplicht om als-nog aanpassingen door te voeren.

Daarnaast kunnen consumenten juridi-sche stappen ondernemen als zij door ontoegankelijke diensten worden benadeeld. De verwachting is dat het bewustzijn onder burgers en belangen-organisaties snel zal groeien zodra de wet van kracht is.

Foto: Shutterstock/SofikoS

GOED VOORBEREID OP DE EAA

- Start met een toegankelijkheidsauditBreng in kaart in hoeverre digitale producten en diensten al vol-doen aan de toegankelijkheidsnormen. Dit vormt de basis voor verbetering.

- Betrek toegankelijkheid in het design- en ontwikkelprocesZorg dat toegankelijkheid een vast onderdeel is van elk nieuw project. Dit voorkomt dure aanpassingen achteraf.

- Train medewerkersLaat contentmakers, ontwerpers, developers en klantservicemede-werkers kennismaken met de toegankelijkheidseisen. Bewustwording binnen het team is cruciaal voor duurzame naleving.

De EAA raakt klantbeleving, merkwaarde ?n juridische compliance.

nummer 2 | Mei 2025 | Noord-limburg Business

Op de hoogte blijven van onze updates?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Inschrijven
Noord-Limburg Business is een uitgave van Van Munster Media